Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Pokud rozhodčí nehodlají pískat, jak mají, budou se mnou mít problém, říká Rada. S Duklou chce postup

Má jednu z nejslavnějších historií v českém fotbale, ale zatím se marně snaží vrátit mezi elitu. A k tomu pražské Dukle pomáhá zkušený kouč Petr Rada, který s klubem, jenž byl po podzimu čtrnáctý, dva body od sestupu a deset bodů od třetího místa znamenajícího baráž, skončil nakonec na čtvrtém místě. Rekordman v počtu zápasů mezi prvoligovými kouči si již osahal druhou ligu a v novém ročníku chce vrátit Duklu tam, kam patří.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

"Neznal jsem tu soutěž, trvalo, než jsem poznal hráče, to klima. Bylo to tu takové až moc kamarádské, všichni na sebe byli hodní a já takovéhle prostředí moc rád nemám," vysvětloval bývalý reprezentant v rozhovoru pro web ČT sport, jak se v podzimní části, kdy získali jen osmnáct bodů, s týmem teprve sžíval.

"Občas jsem musel zvýšit hlas, ale pak jsme si v zimě sedli a promluvil jsem si s hráči, a jaro už bylo podstatně lepší," vzpomíná, jak proběhl restart.

Mladí rozhodčí jako problém

Lituje hlavně šesti bodů, které jeho celek ztratil porážkami s Táborskem a Příbramí. "To rozhodlo. Tam jsme měli vyhrát," vysvětluje bývalý reprezentační kouč. A nedá mu, aby se nevrátil právě k zápasu s Táborskem. "Tam do toho vstoupil ten učedník – mladý rozhodčí, který zápas ovlivnil, i když jsme dostali gól v poslední minutě zápasu, kdy už jsme hráli o deseti..."

Sudí známého bouřliváka tehdy v Táborsku poslal na tribunu, kde musel sedět i v dalším utkání. "Říkají, že nejsou vypískaní, ale to mě nezajímá. Já taky přišel do ligy ve dvaceti a nikdo se mě v Dukle neptal, jestli umím levou nebo pravou. Buď umíte hrát, nebo neumíte a jdete od válu," říká – a hned se vrací k rozhodčímu.

"Tam nám neodpískal dvě penalty, což mi potvrdila i komise rozhodčích, kam jsem se objednal, a druhý gól jsme dostali po hraní rukou a rozhodčí to viděl. Komise to všechno uznala – jenže: už se stalo. Že je mladej, nevypískanej – na to jim s odpuštěním ..., víte, co myslím. Buď to umí, nebo ne," říká Rada jasně.

Ovšem pak objektivně dodává: "My jsme si ten zápas ale stejně prohráli sami. Ale nevím, co si ten kluk chtěl dokázat tím, že mě poslal na tribunu, protože já jsem ho neurazil, tentokrát jsem se udržel – nic jsem mu neřekl," tvrdí trenér, který už se mnohokrát na disciplinárce ze svého chování na lavičce zpovídal. "Vždycky jsem všechno přiznal, ale tady nebylo co," dodal.

"Nechápal jsem to. Ale pak jsem si to dával dohromady, další zápas jsme hráli s Karvinou a já nemohl na lavičku," vysvětluje s tím, že například při nedávných finále evropských pohárů se podle něho trenéři chovali daleko hůř a nestalo se jim nic.

"Viděl jste Mourinha a Inzaghiho. Tady by za to dostali rok stop, ale rozhodčí mají nějaký cit. A tady v malých českých vodách se po mě vozí mladý kluci, které neurazím. Tak to ne. Já to nevzdám, budu s tím bojovat a dokud budu trénovat, tak se mnou budou mít problém, pokud nebudou pískat, jak mají," dodává s tím, že za ty roky ve fotbale pozná "kdy je chyba úmyslná a kdy mu to nesedlo."

Zpátky do ligy

Teď už ale chce zpátky mezi tuzemskou elitu a před pondělním začátkem přípravy už má i vytipované i posily. "Ještě to poladíme. Tři čtyři hráče bychom přivést chtěli," dodává.

"Ještě nejsme dohodnutí, ale vypadá to, že zůstanu a cíle jsou vyšší než loni," naznačil, že své zkušenosti, které nabral i v bundeslize i v zámoří, bude chtít opět uplatnit v Dukle, kterou chce vrátit do ligy.

Ještě smlouvu nepodepsal, ale... "Už jsme si s panem Pauknerem podali ruku, a od takových lidí mi podaná ruka stačí," říká k majiteli týmu, který už dlouho drží Duklu nad vodou.

Odmítá, že by jednal s Plzní, kde skončil trenér Bílek, což se objevilo v médiích. "Měl jsem v zimě nabídku ze Zlína, ale majitel mě nepustil, to je všechno," říká jasně a přiznává, že už si na druhou ligu zvykl.

"Je opomíjená ve všem. Úroveň je samozřejmě slabší – víc se běhá, je tam víc soubojů, chodí míň lidí. Ale mám kliku, že jsem v Dukle. Ta když přijede do Táborska, Chrudimi nebo třeba do Vyškova, kde jindy chodí pět set lidí na zápas, tak jich pak přijde dvanáct set," vyjmenovává smířeně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články