Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Jsme dva body od sestupu, ale chceme s Duklou do baráže, ujišťuje Rada

Je rekordmanem v počtu odkoučovaných ligových zápasů mezi českými trenéry, teď ale Petr Rada poprvé zkouší, jak chutná druhá liga. Snaha vrátit "jeho" Duklu mezi tuzemskou klubovou elitu ale zatím moc nefunguje. Do jarní části jdou Pražané až z třináctého místa. Deset bodů za pozicí, která zajišťuje účast v baráži o postup mezi elitu. První jarní přímý přenos z FNL, Sparta B – Slavia B, sledujte v pondělí 6. března od 17:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Přesto se Rada nevzdává cíle, který si s Duklou dal na začátku sezony. "Někdo možná řekne, že je to ode mě drzé, když jsme dva body od sestupu. Ale před sezonou jsme si dali cíl, že chceme postup, nebo minimálně hrát baráž, a pokud je procento šance se do baráže dostat, tak se o to musíme poprat," říká bez problémů. "Ale nejdřív se musíme dostat z toho spodku tabulky," dodává.

Zkušený trenér přiznává, že rozdíl mezi první a druhou ligou je veliký. "Pro mě je to hrozná změna. Nemůžu se v tom vyznat do dneška. Je to moje první štace ve druhé lize, kde je méně fotbalovosti. Tady je to hlavně o bojovnosti, nasazení, dorážení. Na stadiony nechodí tolik lidí – je to pro mě velká neznámá," popisuje nové zkušenosti kouč, jenž vedl i národní tým.

Půl roku platíte nic

Téměř pětašedesátiletý trenér také těžce kousal téměř čtyřměsíční zimní pauzu, na kterou nebyl z nejvyšší soutěže zvyklý.

"To si v profesionálním fotbale nedovedu vysvětlit. Majitelé shánějí sponzory, platí hráče a čtyři měsíce nic. V létě pak zase měsíc a půl – takže skoro půl roku platíte nic... Někdo by se nad tím měl zamyslet," říká jednoznačně.

Jen trénink bez soutěžního zápasu Radovi jednoznačně vadí. "Pořád trénujete na umělce, protože na trávě trénovat nemůžete. Nevím, kdo by to tady měl. Z tohohle pohledu je to divný. V hlavách hráčů je to pořád jen tréninky. Někdy jsem jim proto dal tři čtyři dny volna," vypočítává negativa dlouhé zimní pauzy ve druhé nejvyšší soutěži.

"Ani soustředění v cizině nijak zvlášť nepomůže. Nehledě na to, že moc týmů na to taky nemá peníze. Pro mě je to nóvum, i když jsem na to byl připravený, ale nečekal jsem, že to bude takové," vysvětloval muž, který si v kariéře zahrál i Bundesligu a kopal v zámoří.

Dukla má nyní za sebou jedenáct zápasů bez porážky, ale Rada přáteláky nebere vážně. "V létě jsme porazili Teplice 4:1 a dobře jsme hráli i s dalšími týmy z ligy a nic. Přáteláky jsou důležité pro změnu rytmu v přípravě, ale jinak nic. Byli jsme na začátku sezony také nabuzení a prd – jsme čtvrtí od konce. Teprve mistráky ukážou, jak na tom jsme," říká nevzrušeně.

Zlínu poděkoval za nabídku

Už mohl být zpátky v první lize, měl nabídku ze Zlína, ale s Petrem Pauknerem, prezidentem a majitelem Dukly, se dohodli na roční smlouvě, a tak zůstal na Julisce.

"Nikdy jsem z boje neutíkal, takhle jsme se dohodli a já jsem Zlínu poděkoval za nabídku a zůstal v Dukle. Kdyby mi bylo čtyřicet, tak by měl to mrzelo, ale já chci hlavně trénovat," vysvětluje svůj přístup k fotbalu.

A nebyl by to Rada, kdyby nepřidal kritický pohled. "Dneska už je to obráceně. Dneska jsou trenéři, kteří ještě nic netrénovali a dostanou nabídku. A oni licitujou a sondujou, jaký je tam kádr a jestli to mají vzít," popisuje chování některých mladších kolegů.

A hned přidává svůj názor: "Podle mě, když začínám a dostanu nabídku z ligy, tak si nemůžu vybírat. Abych se bál, že vyhořím, to se na mě nezlobte, to nechápu. Někdy se vyučíte i tím, že máte neúspěch," říká jednoznačně a věří, že s Duklou už bude na jaře prožívat jen lepší časy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články