Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Druholigové jaro o jedno postupové místo začíná. Sesadí někdo vedoucí Hradec?

Předehrávkou mezi Jihlavou a Vyšehradem odstartuje ve 14:00 jarní část druhé fotbalové ligy. Hlavním adeptem na postup je Hradec Králové, který po podzimních 12 kolech vede tabulku s náskokem dvou bodů před Líšní. Ambiciózní Viktoria Žižkov a Dukla Praha se pokusí o útok z šesté, respektive osmé pozice. Klíč k místence v nejvyšší soutěži hovoří jasně - v příští sezoně si ji zahraje jen vítěz.

Fotbalisté Hradce Králové oslavují gól
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Soutěž má oproti zvyklostem o dvě mužstva méně kvůli koronavirovým komplikacím v závěru minulého prvoligového ročníku. Do druhé ligy výjimečně nikdo nesestoupil, byla zrušena baráž a mezi elitu prošly první dva týmy. Baráž se nebude hrát ani letos a z nejvyšší soutěže sestoupí tři celky. Proto se do první ligy kvalifikuje jen vítěz.

Aktuální lídr z Hradce Králové na tom byl v průběhu podzimu ještě lépe, z posledních tří kol ale získal jen dva body. Na druhou Líšeň má k dobru dva body, o další dva body zpět je třetí Ústí nad Labem. Tabulka je extrémně vyrovnaná, devátý Varnsdorf ztrácí na třetí příčku jen čtyři body.

Na podzim se odehrálo dvanáct kol, v jarní části čeká mužstva dalších čtrnáct zápasů. Aby bylo určeno pořadí, musí se podobně jako v první lize odehrát aspoň 50 procent soutěže. V případě, že týmy nebudou mít stejnou porci duelů, rozhodne koeficient podle přepočtu bodů na počet utkání.

Hradec se role favorita nezříká

"Votroci" usilují o návrat do první ligy, kterou naposledy hráli v sezoně 2016/17. "Jít do soutěže s nálepkou favorita nezvládá každý tým ani každý hráč. To bude náš největší nepřítel - musíme být schopni sami sebe nastavit tak, že jsme favority, že s námi tak všichni počítají. Určitě se toho nezříkáme," řekl klubovému webu trenér Zdenko Frťala.

"Čeká nás 14 nesmírně těžkých utkání, ani další mančafty neřekly poslední slovo a bohužel je vše kvůli pandemii ještě méně čitelné. Můžete s něčím jít do soutěže, během týdne se může všechno otočit. Každopádně máme slušně poskládaný kádr, a pokud nás nepotkají nějaké velké zdravotní problémy, rádi bychom tuto sezonu zakončili postupem," dodal Frťala.

S Varnsdorfem už v roce 2015 vybojoval postup do první ligy, kvůli nevyhovujícímu stadionu se ale severočeský klub tenkrát účasti mezi elitou zřekl. I Hradec má problémy se stadionem, nový se stále nezačal stavět.

"Dovolím si říct, že se to se situací ve Varnsdorfu nedá srovnat. I kdybychom postoupili a nemohli hrát na svém stadionu, určitě by se využila možnost hrát dočasně jinde. Určitě bychom se nezřekli šance hrát ligu, to vůbec nepřichází v úvahu," zakončil Frťala.

Zaútočí ještě pražské duo Žižkov - Dukla?

Vysoké ambice měl před sezonou i Žižkov - aktuálně ztrácí na Hradec z šestého místa šest bodů. Ještě o dva body hůře je na tom osmá Dukla, jež byla před sezonou největším favoritem, ale boje o postup se nevzdává.

"Připravujeme vše směrem k tomu, že bychom postoupili i tuhle sezonu. Personálním obsazením managementu i po sportovní stránce. Z toho jsou odvozené i přestupy, které jsme udělali v zimě," uvedl v klubovém podcastu výkonný ředitel Dukly David Šrámek.

Fotbalisté Dukly Praha slaví gól
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Sestupovat budou tradičně dva týmy. Se čtyřmi body je zatím poslední Vyšehrad, na který doléhá aféra údajného ovlivňování výsledků, týkající se i někdejšího sportovního ředitele Romana Rogoze. Předposlední příčka patří Táborsku se ztrátou bodu na nováčka Blansko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články