Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čaroděj se pokusí okouzlit další klub. Rád bych byl součástí něčeho, co bude v Opavě vzkvétat, říká Vaniak

Na nějakou dobu zmizel z českého fotbalového prostředí, ale už je zase zpátky a pro další angažmá si vybral místo, kde se mu přitom v hráčské kariéře příliš nedařilo. Bývalý vynikající gólman Martin Vaniak se stal novým trenérem brankářů druholigové Opavy. Spíš než uspěchaný postup do první ligy však preferuje autor mnoha zázračných zákroků poctivou koncepční práci.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Martin Vaniak nejen o pozici nového trenéra brankářů Opavy

Po trenérském působení v mládeži Sigmy Olomouc, které i vzhledem ke koronavirové pandemii nedopadlo dobře, se Vaniak vytratil z českého fotbalového dění.

"Potřeboval jsem pravděpodobně pauzu, tak jsem byl tři roky ve Švýcarsku, kde jsem normálně pracoval. Šel jsem tam na blind. Pomohli mi kamarádi, ať to byl Vláďa Špunda, který se mnou hrával v Drnovicích, nebo florbalový reprezentant Michal Rybka. Tihle mi pomohli nejvíc," říká Vaniak o přesunu do Švýcarska, kde pracoval hlavně na stavbách.

"K tomu jsem samozřejmě pracoval ještě jako trenér gólmanů v divizním klubu. Dělal jsem jak mládež, tak dospělé," dodává Vaniak s tím, že fotbal nikdy úplně neopustil. "Pomohlo mi to jako člověku, pomohlo mi to zocelit a hlavně se něco naučit, protože jsem byl dřevák na tyto věci, takže si aspoň můžu něco udělat doma," cení si švýcarského dobrodružství, kde nebyl známou osobností. "Byl jsem rád, že jsem no name," tvrdí k anonymitě ve Švýcarsku.

Bude čarovat s Opavou?

Švýcarsko však vyměnil na nějakou dobu za Opavu, na jejíž nabídku stát se trenérem brankářů kývl. "Byla jediná, tak jsem ji přijal. Bylo tam i upřímné jednání od pana (Jaroslava) Kolínka. Bylo tam nastínění budoucnosti, přišel nový majitel, shání se další sponzoři. Protože Opavu znám, hrál jsem v Opavě několik zápasů a vyhrál jsem tam jen jednou, tak vím, jaké to je prostředí, jak lidé žijí fotbalem. A já bych byl rád součástí něčeho, co bude v Opavě vzkvétat," prohlašuje Vaniak.

V Opavě bude mít na starost kvarteto brankářů. "Máme čtyři gólmany. Máme dva, kteří vylezli z dorostu, jsou ještě mladí, ale už pracují s námi, je to Hafera a Kramář. Číž a Richter jsou už delší dobu spolu v druhé lize. Nechtěl jsem znát informace, co bylo, jak hráli. Chci navnímat hráče teď, jak pracují, jakým jsou přínosem pro mužstvo v zápasech. Zatím nemám problém ani s tréninkovou morálkou, ani se zápasy," tvrdí o zkušenější brankářské dvojici, přičemž oba gólmani jsou podle Vaniaka na stejné startovní čáře.

S příchodem nového majitele vzrostla očekávání fotbalové veřejnosti na Opavsku. "Byl bych rád, aby lidé v Opavě byli trpěliví. Není to tak, že švihneme kouzelným proutkem a bude to hned. Je to koncepční práce a ta práce spočívá v tom, že musíte doplňovat kádr a musíte zkvalitňovat hráče a tlačit na hráče, aby se zlepšovali. Ne že se jen postoupí, ale aby tu ligu důstojně odehráli," krotí Vaniak přání brzkého postupu do první ligy.

Vaniaka zná snad každý fotbalový fanoušek pod přezdívkou Čaroděj. "Dal mi ji Marcel Vácha v Příbrami, tam začala, ještě když jsem chytal za Drnovice. Ale kde se nejvíc zpopularizovala, to bylo samozřejmě ve Slavii, když jsme postoupili (v předkole Ligy mistrů) přes Ajax Amsterdam. A tím pádem se to rozjelo," vzpomíná.

"Nevadilo mi to. Mně to lichotilo. Samozřejmě jsem musel výkony prokazovat, aby to jméno Čaroděj pořád bylo. Teď už je to příjemné zpestření," dodává k přezdívce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články