Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Bohemians slaví 30 let od titulu. Klokani věří, že budou zase prvoligoví a stále v Ďolíčku

Praha - Jeden z nejtradičnějších klubů v českém fotbale Bohemians 1905 slaví třicet let od svého prvního – a dosud jediného – mistrovského titulu. Oslavy proběhly v legendárním vršovickém Ďolíčku, shodou okolností však klub zítra může slavit znovu. To v případě, že si v derby se Žižkovem vybojuje návrat do nejvyšší soutěže. A legenda klubu Antonín Panenka věří, že si ji klub zahraje právě v Ďolíčku.

Antonín Panenka
zdroj: ISIFA autor: PAVOL FUNTÁL

Největší vršovická legenda a dnešní prezident klubu Antonín Panenka přitom měl velkou smůlu – u největšího úspěchu v historii klubu totiž nebyl. "Nejsem úplně ten pravý, kdo by o tom měl vyprávět, protože jsem rok předtím šel do Vídně. Ale klukům jsem samozřejmě držel palce a byl jsem rád za titul, jen mě mrzelo, že jsem u toho nebyl," přemítá Panenka, který však přece jen jednu trofej s klubem dokázal vyhrát. Bohemians o sezonu dříve skončili ve federální lize třetí a ovládli český pohár.

Tým z Vršovic zasáhl začátek 80. let ve skvělé formě. "Bylo to za éry trenéra Pospíchala, který dal dohromady výborné mužstvo. Ze třinácti hráčů, kteří tvořili nejužší kádr, jich bylo jedenáct v reprezentaci. Byla tam třeba taková rarita, že za Bohemku chytal Zdeněk Hruška a v reprezentaci chytal jeho náhradník Láďa Borovička. Ten tým byl výborně poskládaný i typologicky, trenér si vybral hráče, kteří mu skvěle zapadli do systému," vzpomíná šéf zelenobílých.

Klub si od té doby prožil turbulentní tři dekády. V roce 2005 Klokanům dokonce hrozil zánik, nakonec však byl zachráněn díky nevídané iniciativě fanoušků a vstupu investorů. "Bohemka byla vždycky specifická věrností a podporou svých příznivců. Tenkrát [v osmdesátých letech] jich tolik nebylo, město bylo rozdělené hlavně na Slavii a Spartu, ale pak si vydobyla postavení právě díky titulu a tomu, že hrála pěkný fotbal. Bohemka je taková jedna velká rodina. Ti lidé se znají, pomáhají si a je tady ta základní věc – soudržnost," líčí Panenka.

A podpora fanoušků je nadále vysoká i přesto, že klub v posledních letech pendluje mezi první a druhou ligou. Paradoxně jsou návštěvy vyšší po sestupu Bohemians do druhé ligy, hráči se totiž vrátili z vyhnanství v Edenu do svého milovaného Ďolíčku. Teď v něm mohou slavit postup do první ligy, a co víc – zahrát si ji v domácím prostředí. "Pokud bychom chtěli hrát v Ďolíčku, museli bychom mít vyhřívaný trávník, což je největší překážka," říká Panenka.

Vyhřívaný trávník přitom není levnou záležitostí – cenu za úpravu hrací plochy odhadoval majitel Viktorie Žižkov před instalací na 12-15 milionů korun. Panenka však věří, že se vyhřívaný trávník podaří obstarat. Má tomu pomoci také fanouškovský fond, do něhož dosud bylo přispěno okolo 130 tisíc korun. "Samozřejmě se na tom pracuje, družstvo fanoušků již začalo se sbírkou na podporu této akce, takže doufejme, že se to podaří – jednak vyhrát druhou ligu a jednak vybrat peníze," věří legenda zelenobílých.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Antonínem Panenkou k 30. výročí titulu Bohemians
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články