Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Známí neznámí si řekli o pozornost - Matoušek, Beauguel, Ševčík a další

Miroslav Stoch, Nikolaj Komličenko či Michal Trávník rozdávali během podzimu radost z fotbalu, ale kromě ústředních postav soutěže zářili i jiní. Podívejte se na pět hráčů, kteří dle redakce webu ctsport.cz nejvíce překvapili.

Ligová překvapení podzimu
zdroj: ctsport.cz

TOP 5 překvapení podzimu:

Jan Matoušek (Příbram/Slavia Praha)
Jean David-Beauguel (Zlín)
Ondřej Kúdela (Slavia Praha)
Júsuf Hilál (Bohemians 1905)
Petr Ševčík (Liberec)

* v nominaci záměrně nejsou fotbalisté ze základní sestavy podzimu  

Jan Matoušek

Mezi českou elitu vletěl jako lavina. Dvacetiletý odchovanec příbramské kopané se v barvách mateřského klubu ukázal už v loňské sezoně druhé nejvyšší soutěže, ve které vstřelil jedenáct branek. Naplno však exceloval až v úvodu letošního prvoligového podzimu. V prvních šesti kolech si připsal sedm "kanadských bodů" za čtyři góly a tři asistence, což pochopitelně nezůstalo bez povšimnutí.

O rychlonohého ofenzivního záložníka projevila eminentní zájem pražská Slavia a přestup za 40 milionů korun na sebe nenechal dlouho čekat. V sešívaném dresu se sice v nabité konkurenci zatím výrazněji neprosadil, ale vítěznou trefou na stadionu FC Kodaň pomohl k postupu do play-off Evropské ligy. Šanci určitě ještě dostane, ve společnosti hvězdných spoluhráčů může navíc trénink co trénink výkonnostně růst.

Jan Matoušek z Příbrami slaví vstřelený gól
zdroj: ČT4 autor: Chaloupka Miroslav

Jean David-Beauguel

Francouzské "kladivo" udeřilo v průběhu podzimu devětkrát a vysloužilo si přestup do Plzně, kde by mělo na jaře nahradit vážně zraněného reprezentanta Michaela Krmenčíka. Po vleklých zdravotních problémech, které rodáka ze Štrasburku v minulé sezoně výrazně limitovaly, odehrál prakticky kompletní porci zápasů.

A byl vidět.

V pokutovém území soupeře mnohokrát ukázal instinkt střelce, skóroval do sítě Jablonce či pražské Sparty, a zřetelně přispěl k šestému místu Zlína se ziskem 30 bodů. Fyzicky zdatně vybavený útočník navíc disponuje i nadprůměrnou technikou, ukázal to mimo jiné při zahrávání standardních situací. Prosadí se na západě Čech?

Ondřej Kúdela

Úvod letošního ročníku proseděl na lavičce a zdálo se, že větší šanci dostane jen stěží. V šestém kole nicméně nahradil zraněného Simona Deliho, gólem pomohl k vítězství sešívaných 3:0 v Teplicích, a pozici v zahajovací jedenáctce podzimního mistra už nepustil. 

Umně dirigoval defenzivní linii, podílel se na čistých kontech Slavie v Evropské lize, v derby pražských "S" rozvlnil síť dějinného rivala a v říjnu dokonce obdržel premiérovou pozvánku do národního týmu.

Ve dvojzápase se Slovenskem a Ukrajinou sice neodehrál ani minutu, ale stabilní výkonností v klubu trenérovi Jaroslavu Šilhavému naznačil, že s ním může počítat.

Ondřej Kúdela v dresu Slavie Praha
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Júsuf Hilál

Sázka na bahrajnského reprezentanta se "klokanům" vyplatila. Po letním transferu z celku East Riffa totiž pětadvacetiletý útočník vstřelil v patnácti ligových zápasech pět branek, přidal tři asistence a bleskově se stal oblíbencem fanoušků ve vršovickém Ďolíčku.

V úvodu ročníku doháněl kondiční manko a nastupoval sporadicky, ale jakmile dostal šanci, využil ji. Při svém ligovém debutu zazářil v Příbrami, kde si během 35 minut připsal bilanci 1+1. Na podzim vynikal odolností v osobních soubojích, navzdory své výšce ukazoval velmi slušnou techniku a platný byl také v mezihře.

Premiérové angažmá v Evropě mu zkrátka vychází, možná až nad očekávání. Pokud bude na jaře pokračovat v nastoleném trendu, může být žádaným zbožím na přestupovém trhu.

Júsuf Hilál z Bohemians 1905 se raduje z gólu
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Petr Ševčík

Liberecký malý velký muž se prezentoval nadprůměrnou výkonností už v předchozích sezonách, ale žehral na chabou produktivitu. Osmi "kanadskými body" (1+7) v sedmnácti duelech nicméně zaznamenal enormní progres a řekl si o zimní přestup do pražské Slavie, kde se opět potká s osudovým trenérem Jindřichem Trpišovským.

Hlavní předností odchovance olomoucké kopané je periferní vidění a brilantní technika. Při spojení těchto vlastností proto není překvapením, že v počtu přihrávek do gólové šance (26) sídlí mezi českou elitou na druhém místě a v počtu driblinků (102) také.

Vzhledem k úspěšné spolupráci s koučem Trpišovským pod Ještědem může směle aspirovat na pozici v základní sestavě také v Edenu.

Petr Ševčík z Liberce v ligovém zápase proti Karviné
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články