Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zdramatizování boje, nebo velký krok k titulu? Obhájci z Plzně hostí lídra ze Slavie

Ve čtvrtek absolvovali náročné zápasy v Evropské lize, nyní fotbalisté Plzně a Slavie narazí jedni na druhé ve veledůležitém duelu v rámci boje o titul v první lize. Pokud vedoucí Pražané na hřišti obhájce trofeje dokážou zvítězit, odskočí soupeři už na devět bodů. Viktoria však chce potvrdit, že ve vzájemných soubojích poslední dobou vyhrává výhradně domácí tým, a náskok červenobílých stáhnout na polovinu.

Utkání Slavia Praha - Viktoria Plzeň v bouřlivé atmosféře
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Zatímco Slavia v lize na úvod jara zvítězila díky gólům v závěrečné desetiminutovce 2:0 nad Teplicemi, Plzeň po inkasované brance z penalty remizovala 1:1 v Mladé Boleslavi. Červenobílí tak mohou jít do očekávaného šlágru jara klidněji než soupeř.

"Tím, že máme náskok šesti bodů a ne čtyř, se nám tam určitě pojede lépe. Na druhou stranu Plzeň sem vloni také jela s náskokem a prohrála tady. I kdybychom zvítězili, hraje se ještě nadstavba. Může to něco napovědět, ale zdaleka to nic neurčí, pak se bude ještě hrát o více než 40 bodů," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Tím, že má Slavia šestibodový náskok, určitě bude chtít hrát fotbal, který bude bavit jejich fanoušky. Doufám, že se k tomu připojíme i my, že to bude dobrý fotbal. Hlavně věřím tomu, že potvrdíme naši kvalitu v domácím prostředí. A po tomhle kole se Slavii bodově přiblížíme a ještě zdramatizujeme boj o titul," dodal plzeňský kouč Pavel Vrba.

Jak bude zápas vypadat a kdo je favorit? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Posledních devět vzájemných ligových duelů pokaždé ovládl domácí tým. Na podzim Slavia v Edenu rozdrtila Plzeň 4:0, když v zápase kopala dvě penalty krátce po sobě a od 38. minuty hrála přesilovku po vyloučení Romana Hubníka. Červenobílí měli k dispozici pokutový kop i v posledních šesti kolech a vyrovnali tím rekord samostatné ligy.

"Máme Slavii co vracet, chceme se jí přiblížit. Pro nás je ten zápas hrozně moc důležitý, hodně to napoví, jakým směrem se to bude ubírat," řekl plzeňský bek David Limberský, který odehraje 350. ligové utkání.

Oba celky drží v lize dlouhou neporazitelnost. Slavia neprohrála deset kol po sobě, Plzeň dokonce 11. Viktoria je nejlepším týmem soutěže doma, Pražané zase venku. "V těchto velkých zápasech velkých týmů je domácí prostředí vždy výhoda. Slavii se v Plzni dlouhodobě nedaří, takže motivace pro nás bude obrovská. Velkou výhodu bude mít tým, který dá první gól a který dokáže více ukočírovat emoce," mínil Trpišovský.

Oba týmy za sebou mají domácí úvodní zápas vyřazovací fáze Evropské ligy. Zatímco Slavia ve čtvrtek remizovala s Genkem bez branek, Plzeň po obratu zvítězila nad Dinamem Záhřeb 2:1.

"Je určitě lepší, když se vám podaří otočit takový těžký zápas, na sebevědomí mužstva to má určitě obrovský vliv. Doufám, že nás to nastartuje do utkání se Slavií," řekl Vrba. "Pro oba týmy je to de facto stejné. Jediný rozdíl je, že budeme hrát venku a Plzeň doma. Aspoň bude méně spekulací, kdo měl více času na odpočinek," dodal Trpišovský.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články