Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vízek: Na Slavii bych vsadil Kozlovnu a Opava podváděla. Uhrin: Vyhraje Sparta

Fotbalová liga se opět po krátké letní pauze rozjíždí. Hned osmnáct týmů si to bude rozdávat nejenom o titul, který obhajuje Slavia, a o pohárové příčky, ale také o vyhnutí se sestupu, který tentokrát čeká hned tři celky. Kdo je horkým favoritem na celkový triumf, který celek překvapí a koho čeká propad o patro níže? Odpovídali experti - kouč Dušan Uhrin, který dovedl český tým ke stříbru na Euru v Angli, František Komňacký, jenž získal titul s Baníkem Ostrava, i bývalý reprezentant a Fotbalista roku Ladislav Vízek.

Fotbalisté Slavie slaví s mistrovským pohárem
zdroj: ČT k autor: Kateřina Šulová

Trojice favoritů je jasná? Slavia, Plzeň, Sparta – kdo z nich je podle vás největším adeptem na titul a kdo nejlépe posílil?

Vízek: Myslím si, že dobře posílila Sparta. Po dlouhé době se tam zase mluví česky, protože se zbavila lajdáků ze zahraničí. A přivedla hráče s dobrým charakterem, jako například Láďa Krejčí, který je navíc sparťan. Už Ivan Hašek mi říkal, že ho chtěl kdysi do Dubaje. Podobně je na tom i Pavelka, který už Spartou prošel. Trochu mi nejde do hlavy ten Bulhar Minčev. To je takový Rosův individuální nákup, takže jsem na něj zvědavý. Už jsem slyšel, že takových mladých hráčů mají ve Spartě šest. Jenže ten to neprohraje ani nevyhraje. Ale Trpišovský ve Slavii je trenér, který ví, co chce. Vybral půlku Liberce. Ne nějaké velké fotbalisty, ale takové typy, že člověk žasne. Jsou to rváči a běžci. On z nich potom udělá to, co se mu povedlo například u Součka. Nebude to u nich až takové, ale určitě se zlepší. Jen jim stále chybí útočník. Ale Slavia je pro mě favorit. I když pozor na Plzeň, ta se připravuje v tichosti, nic moc se tam nehejbe, v kabině to funguje a jsou hladoví, sýpky mají prázdné a přípravu měli dobrou, nedostali ani gól. Je to konsolidované mužstvo, není mladé a ti starší kluci vědí, o co kopou. Takže nikdo už neuteče o šestnáct bodů. Bude to boj na ostří nože. Kdybych měl vsadit Kozlovnu, vsadím na Slavii.

Komňacký: Nesledoval jsem to nějak podrobně, ale myslím si, že trend je jasný a tentokrát se bude bojovat o titul až do konce. Ale Slavia podle mě investuje nejrozumněji a bere si prověřené hráče z Liberce. Mají jakousi filozofii a tým doplňují podle postů a podle toho, co momentálně potřebují. Žádné převratné přestupové bomby se ale nekonaly a nikdo se neposílil tak, že by to z něho dělalo jasného favorita. Přestupy se realizovaly za rozumné ceny, jak tomu velí současná doba.

Uhrin: Jsem sparťan a věřím jí. Sparta posílila a přivedla nejen talenty, které měla, ale i hráče, které měla v zahraničí, a proto ji považuji za největšího favorita. Myslím si, že Slavia, jak teď trénovala-netrénovala kvůli koronaviru, bude mít problémy. Pzeň má dobrého trenéra, ale Kotal je taky vynikající a Spartu nabil. Bude to boj, ale vyhraje Sparta.

Kdo získá titul? Kdo překvapí? Kdo sestoupí? Šance týmů v nejvyšší soutěži rozebíral i Fotbal fokus podcast:

Kdo by mohl být podle vás černým koněm soutěže a mohl by případně útočit na postavení tří nejsilnějších týmů?

Vízek: Například Jablonec už mezi těmi týmy nebude, ten nastupuje podle mě cestu pádu. Vybrakovali ho a těžko tam nějaké hráče dostanou, protože je tam marka Pelta (majitel klubu a bývalý předseda FAČR, který má problémy se soudy), což je znát. Takže bych skoro řekl, že kromě těch tří se budou ostatní zachraňovat. Ale třeba Liberec by měl být velmi nepříjemný, protože tam přišlo hodně hráčů ze Slavie a trenér Hoftych jim dá možnost se ukázat. Zlepší se Ostrava, i když od ní jsem čekal víc. Většinou to ale bude o tom, že celky budou rády, když se zachrání. Silný střed tabulky tu mít nemůžeme.

Komňacký: Těžko říkat před sezonou. Víc se ukáže po několika zápasech, když se to mužstvo třeba psychicky chytí a najednou to začne v klubu lépe šlapat. Pak se mohou dostat do závěsu těchhle prvních tří, ale myslím si, že i když tohle všechno někomu klapne, tak to bude stejně jen o tom, kdo bude za tou nejsilnější trojicí.

Uhrin: Tu trojici by mohl prohnat například Jablonec, měl přípravu v takovém klidu, a i když mu odešli hráči, tak trenér Rada to umí a dokáže z toho udělat tým, který bude zase hrát o čtvrté páté místo.

Kdo je největším adeptem na sestup?

Vízek: Potkal jsem tady jednoho člověka z Opavy a ten mi říkal: Konec ligy byl podvod, jak tam šoupli jednoho nakaženého koronavirem. A já si taky myslím, že to podvod skutečně byl. A protože jsem byl smutný za Duklu, že nemohla hrát o postup, hned mi říkal: Ale nebojte se, my jsme už teď sestupující. A já mu přitakal, že si to myslím taky. Ale řekl jsem mu, že jim ale mohou hodně pomoct fanoušci, které mají dobré. A on na to: fanoušky dobré máme, ale mužstvo špatné, i peníze nejsou. Pak tam máme Pardubice a Příbram, ale tu majitel klubu Jarda Starka zase nějak zachrání.

Komňacký: Podle mě se to bude týkat pěti šesti mužstev, protože nůžky se pořád otevírají a ti lepší stále víc odskakují ostatním. A u mužstev jako Pardubice, Příbram a Opava to bude jen o tom, že od začátku budu bojovat o udržení. Největší problémy budou mít nováčci a ti, kteří měli problémy už letos. Příbram, Karviná a Opava, ti ostatní by měli mít kádry dostatečně silné, aby se těmhle problémům vyhnuli.

Uhrin: Myslím si, že to bude někdo z trojice Opava, Karviná, Příbram. A hlavně týmy ze severu, Karviná a Opava. Například z nováčků určitě nevidím na sestup Brno.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články