Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Plzni hrají frajeři, kteří na to mají, ne za zásluhy, říká Šádek

Ve Viktorii Plzeň nikdo nemá nic za zásluhy. Podle generálního manažera Adolfa Šádka i její bývalí hráči Marek Bakoš a Daniel Kolář budou muset v nových funkcích dokázat, že na to mají, aby si místa udrželi. Šádek na soustředění v Rakousku promluvil i od odchodu Petržely a nových posilách.

Bakoš začal pracovat jako asistent trenéra Pavla Vrby a Kolář se stal sportovním manažerem mládeže. "Kdybych nebyl přesvědčený o tom, že by mohli fungovat, tak jim to opravdu nedám za odměnu. Nedal bych jim trafiku, nedělám to. Kluci budou muset odvést kus práce, aby si místa udrželi a v klubu mohli zůstat, nebo pak budou muset jít pracovat jinam," řekl.

Šestatřicetiletý Slovák Bakoš v realizačním týmu nahradil asistenta Dušana Fitzela, kterému klub neprodloužil smlouvu. "Věděli jsme, že Marek studuje a má o tu práci zájem. Na druhou stranu jsem nechtěl, aby odešel. Znám ho já, zná ho trenér Vrba. Víme, jak poctivý kluk to je," uvedl šéf vicemistra ligy.

Třiatřicetiletý Kolář odmítl několik nabídek z jiných klubů, kde mohl hrát dál a začal novou kariéru v kanceláři. "Teď je ideální doba, aby si zkusil, jestli bude šikovný funkcionář. Byl dobrý fotbalista a je dobrý, charakterní člověk. Předpoklady má, i když se musí spoustu věcí naučit," prohlásil Šádek.

Petrželův odchod nezrušil ani Limberský

Naopak s Milanem Petrželou, jenž také byl u většiny úspěchů Viktorie za posledních deset let, se v létě rozloučil. Šestatřicetiletý záložník se po vypršení kontraktu vrátil na Slovácko. "Milan neodešel z výkonnostních důvodů. Myslím, že by se s přehledem vešel do té čtyřky krajních záložníků u nás, protože byl zdravý a je pořád na českou ligu extrémně rychlý. Ale bohužel je mu šestatřicet a my se rozhodli pro nějakou postupnou obměnu. Nesl to těžce, protože byl přesvědčený, že odchází jenom kvůli věku," přiznal plzeňský funkcionář.

Nepomohly ani přímluvy Petrželova dlouholetého spoluhráče a velkého kamaráda Davida Limberského. "Chvilku vyhrožoval, pak se přimlouval, zkoušel všechno. Ale i tomu rozumím, protože to byla dvojka. Čuk a Gek, Pat a Mat, Bolek a Lolek a Limberský s Petrželou. To prostě neomrzí. I pro mě je to těžké, Milan je opravdu srdeční záležitost. I s tím vším, co jsme řešili, zůstane navždy vrytý. Kdybych měl tetování a někde si ty značky dělal, tak si možná tu jedenáctku a MP jako Milan Petržela nechám maličké vykérovat," usmíval se Šádek.

I opoře zadních řad Viktorie Limberskému vyprší smlouva za rok. "Nemám strach, že by mi ho někdo v šestatřiceti ukradl nebo že by ho někdo přeplatil, což snad ani nejde. Už jsem říkal, že v Plzni budou hrát frajeři, kteří na to mají výkonnost, a ne za zásluhy. Limba je tady, protože myslíme, že výkonnost zatím má a mít bude," upozornil generální manažer týmu.

Více o Plzni před startem ligy ve Fotbal fokus podcastu:

Potřebovali omladit

Šádek doufá, že tým bude opět bojovat o titul a postoupí do skupiny evropských pohárů. Plzeň začne ve druhém předkole Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus. "Ti starší kluci ještě mohli dostat další smlouvu, ale časem by nás to semlelo. To bychom nerozdýchali, potřebovali jsme omladit kádr. Ač to trenér nerad slyší, už jsme trochu ztráceli drajv," podotkl generální manažer Viktorie.

V létě vedle zkušeného beka Adama Hlouška přivedl do Plzně záložníky Lukáše Kalvacha, Christiána Herce, Dominika Janoška a dalšího mladíka útočníka Ondřeje Mihálika. "Ti noví kluci Ligu mistrů ještě nehráli. Možná nebudou mít v některých fázích až takovou kvalitu, možná budou chybovat, ale mají obrovský předpoklad, zaujetí a nasazení pro hru. A ti kluci před nimi jim ukázali cestu. Věřím, že tohle by nás zase mohlo posunout vpřed," řekl Šádek.

Hrošovský do Genku?

Plzeň může přijít i o další oporu Slováka Patrika Hrošovského. Sedmadvacetiletého záložníka údajně chce belgický šampion Genk a je připravený zaplatit přes 120 milionů korun. "Patrik je naprosto bezproblémový kluk. Nikdy jsem s ním neřešil žádný průšvih. S těmi hodnými dětmi zkrátka nemáte tolik práce, nejsou tak na očích. I když tady asi nevstřelil tolik branek, kolik by chtěl, tak pro Plzeň udělal strašně moc. A přiznávám, že bychom mu v odchodu nyní nemohli a ani nechtěli bránit," konstatoval Šádek.

Sedmadvacetiletý slovenský reprezentační záložník podle belgických médií odcestoval do Genku, kde ho dnes čeká zdravotní prohlídka. Pokud by se kluby dohodly na přestupu, měl by Hrošovský v Plzni ještě zůstat na kvalifikaci evropských pohárů. Západočeši 23. července úvodním domácím zápasem rozehrají 2. předkolo Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články