Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

V Edenu a v Liberci se bude hrát o výhodu v boji o titul

O lepší pozici v boji o titul a o zlaté body v následném boji o udržení půjde zejména v posledním kole základní části fotbalové ligy. To kompletně startuje v neděli ve tři hodiny. Vedoucí Slavia má blíž k tomu, aby v nadstavbové části přivítala svého největšího rivala na svém stadionu v Edenu – hostí totiž Hradec. O skóre druhá Sparta jede do Liberce.

Slavia v úterý po pěti zápasech konečně zvítězila na hřišti soupeře, když porazila v Ostravě Baník 2:0. A teď budou Pražané i proti Hradci chtít potvrdit perfektní domácí bilanci, protože v Edenu v sezoně vyhráli všech 14 ligových zápasů se skóre 53:6. "Votroci" jsou po dvou porážkách za sebou osmí.

"S Hradcem je to vždy boj, zápasy s nimi jsou nepříjemné, fyzicky a mentálně náročné. Ale hrajeme doma a musíme vyhrát. Je to pro nás strašně důležitý zápas. Kdyby byla rovnost bodů i na konci soutěže, rozhoduje to, kdo vyhraje základní část. Takže pro nás je strašně důležité ji vyhrát," řekl slávistický asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Oslabená Sparta chystá změny v sestavě

Sparta ve středu na Letné díky penaltě ve 14. minutě nastavení udolala Plzeň 2:1 a udržela krok se Slavií. Pražské mužstvo trápí řada absencí. Kvůli žlutým kartám budou chybět kapitán Ladislav Krejčí mladší a bek Jaroslav Zelený, trest za vyloučení nepustí do hry křídelníka Martina Minčeva a poslední zápas kvůli zranění nedokončili útočník Tomáš Čvančara a stoper Asger Sörensen.

"Může se stát, že uděláme třeba pět změn v základu, obavy z toho ale nemám. Všichni, co tu jsou, jsou schopni bojovat za tým a teď to musí ukázat," uvedl sparťanský trenér Brian Priske. "Mým jediným úkolem je soustředit se na zápas v Liberci. Souběžně hraným zápasům se věnovat nebudu, budeme se stoprocentně koncentrovat na sebe. Víme, jaká je teď situace a o co se hraje," dodal dánský kouč.

Sedmý Slovan, který na úvod sezony na Letné nečekaně zvítězil 2:1, má pouze teoretickou šanci poskočit do skupiny o titul. Na šestou Olomouc, s níž má vyrovnané vzájemné zápasy (1:1 a 2:2), ztrácí tři body. Sigma ale před domácím utkáním s jedenáctou Ostravou drží o 10 branek lepší skóre, což je další rozhodující kritérium.

Budějovice ještě mají naději

Ze skupiny, která bude hrát o udržení mezi elitou, se mohou do skupiny o umístění dostat už jen dvanácté České Budějovice na úkor desátého Jablonce, za kterým zaostávají o tři body. Dynamo potřebuje vedle vítězství nad předposledními Pardubicemi i porážku Severočechů na stadionu čtvrtých Bohemians 1905. Jedenáctý Baník sice na Jablonec také ztrácí tři body, ale v jeho neprospěch hrají horší vzájemné duely.

Plzeň po porážce se Spartou nejspíš ztratila šanci na obhajobu titulu a měla by bez problémů udržet třetí pozici. Západočeši mají na Bohemians jedenáctibodový náskok. Viktoria doma v lize s Teplicemi neprohrála od března 2008. Čtrnácté Teplice mají šestibodový náskok na poslední Zlín.

"Porážka na Spartě nás samozřejmě všechny mrzela a mrzí, ale liga jede dál a čeká nás další zápas. Na Teplice se připravujeme se vší vážností, chceme zakončit základní část výhrou, abychom měli dobrou výchozí pozici do nadstavby," řekl asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth.

Zlín zkusí v Boleslavi ukončit smolnou sérii

Body jako sůl potřebuje poslední Zlín, který ztrácí na patnácté Pardubice tři body, nyní jede do Mladé Boleslavi, která je na bezproblémovém devátém místě. "Ševci" by rádi navázali na poslední výhru 4:1 na svém stadionu nad Bohemians, ale na soupeřově hřišti nezvítězili v lize už v osmadvaceti zápasech –⁠ od předloňského srpna. Ve zbylém utkání 30. kola přivítá páté Slovácko v moravském derby Zbrojovku Brno, která je v tabulce třináctá.

Na rozdíl od minulé sezony se žluté karty přenášejí i do nadstavbové části. Pokud tedy bude hráč ve 30. kole počtvrté či poosmé v ročníku napomínán, vynechá úvodní zápas v nadstavbě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články