Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Trenérské rošády už v sezoně udělalo devět týmů a zatím se to vyplácí

Jestli má někdo nejistý džob, tak to jsou fotbaloví trenéři. Jen dvě kola jarní části ligy stačila k odvolání dvou z nich. Po 18. kole proběhly změny v Mladé Boleslavi a ve Zlíně. V hlavním městě tuzemského automobilismu se rozloučili s Dušanem Uhrinem mladším a na jeho pozici dosadili Jozefa Webera. Na Moravě zase Bohumil Páník skončil poté, co jeho tým schytal čtyři góly v Karviné. Spravit dojem i výkony přišel Vlastimil Petržela.

Roman Pivarník na lavičce Brna
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Změna kouče je stále nejjednodušším řešením, jak probudit tým, jemuž se nedaří. Vyměnit půlku kádru je totiž nereálné, takže to chce někoho, kdo hráčům vrátí sebevědomí.  A když se podíváme na výsledky změn, všechny předešlé jsou zatím přínosné.

Pivarník zvedl Brno ze dna

Rošády začalo Brno, kde odvolali Svatopluka Habance, který měl s týmem po čtyřech zápasech jen jediný bod, a jeho asistent Richard Dostálek pak v pěti utkáních přidal tři a celek zůstával dál poslední. Pak přišel Roman Pivarník a vytáhl Zbrojovku na dvanácté místo, když z devíti utkání čtyři vyhrála a dvakrát remizovala. Pivarník nastolil dobrou atmosféru. "Nikdo se neuráží, když nehraje," prohlásil před nedávnem s tím, že stabilně hrají i tři dorostenci. "Musím hráče při tréninku spíš brzdit, než nutit do přípravy," dodal.

Kordula začal jaro čtyřmi body

Po šesti kolech došlo ke změně ve Slovácku. Stanislav Levý (jeho bilance 1-3-2, 6 bodů, 11. místo) se stal sportovním ředitelem a tým vede jeho asistent Michal Kordula. Ten ve dvanácti následujících zápasech přidal ale jen 10 bodů (2-4-6) a celek klesl na 14. místo s šestnácti body. Ovšem jaro začal dobře, vyhrál v Ostravě 2:1 a pak remizoval doma se Spartou. A to se počítá, i když bývalý postrach soupeřů nyní moc hrůzu nepouští. "Jaro jsme rozjeli dobře, ale cesta za záchranou bude ještě složitá," ví Kordula.

Mucha tlačí Karvinou vzhůru

Třinácté kolo nebylo šťastné pro Jozefa Webera, který byl po něm odvolán v Karviné (8 bodů). Do ledna zaskočil sportovní manažer Lubomír Vlk (2-0-1, 13. místo), jenž pak dal šanci svému asistentovi Josefu Muchovi. Pro něho je to v padesáti letech první velká šance v první lize. A jaro Karviná začala výborně - výhrou 1:0 v Boleslavi a pak spráskala Zlín 4:0.

Ilustrační foto

Trpišovský ladí Slavii

Hned po konci podzimní části odvolalo vedení Slavie ještě nedávno nenahraditelného Jaroslava Šilhavého. Už nedostal šanci připravit druhý celek tabulky (9-5-2, 32 bodů) na zbytek ročníku a na jeho místo nastoupil Jindřich Trpišovský z Liberce. Ten se teprve sžívá s prostředím, v němž je skládání sil působících na trenéra nesrovnatelně větší, než na co byl zvyklý pod Ještědem. Se sportovním ředitelem Janem Nezmarem změnili zaměření na posily ze zahraničí na tuzemský trh. Mění i herní systém, hlásí totální fotbal a má bilanci 1-0-1. Slavia je dál druhá, ale snížila náskok na Plzeň na 12 bodů a před třetí Olomoucí má náskok dvou bodů.

Holoubek drží pozici

Liberec potřeboval nahradit Trpišovského (9-3-4, 30 bodů, 4. místo) a vybral si k tomu Davida Holoubka, který vedl dorost ve Spartě a krátce také první tým, s nímž dělal výborné výsledky v Evropské lize. Přivedl si s sebou několik mladíků, které vedl ve Spartě (Nguyen, Köstl, Wiesner), ale zatím jim moc šancí nedal. Slovan prohrál na Spartě 0:2, ale pak porazil Boleslav 1:0. Takže 1-0-1, 33 bodů a čtvrté místo jen o skóre za Olomoucí.  

Svědík sráží favority

I poslední celek ligy po 16. kole se rozhodl ke změně. Rozloučil se s Ivanem Kopeckým (3-1-12, 10 bodů a 16. místo) a přivítal Martina Svědíka. Ten přišel s tím, že se chce zaměřit hlavně na obranu a také na spolupráci s mládežnickými celky. "Jihlava dostávala hodně branek, na tohle se musíme zaměřit v první řadě," řekl po svém příchodu a zdá se, že se mu to povedlo. Dva zápasy, dvě výhry, žádný inkasovaný gól – vedoucí Plzeň i druhou Slavii porazila Jihlava vždy 1:0.  Vysočina postoupila na předposlední příčku a za čtrnáctým Slováckem ji drží jen slabší skóre. 

Dobrý Rada nad zlato

Miroslav Pelta, bývalý boss českého fotbalu, se rozhodl se v Jablonci spolehnout na osvědčeného bouřliváka Petra Radu a dosavadní kouč Zdeněk Klucký (5-6-5, 21 bodů, 8. místo) se posunul na pozici asistenta. Tým sice přišel o své nejnebezpečnější útočníky Mihálika (Alkmaar) i Tecla (Slavia), které má nahradit Chramosta, který přišel z Boleslavi. Zatím se daří. Bývalý reprezentační obránce i kouč hned přivedl tým ke dvěma výhrám a postoupil s celkem na šestou pozici.

Kdo bude další?

K tomu, aby se stal desátým celkem v sezoně, který změní trenéra, má nyní asi nejblíž ostravský Baník. Předposlední celek tabulky po podzimní části v zimě nešetřil na posilách, kvalitně doplnil sestavu i realizační tým, ale zatím to není moc vidět. Už je poslední. Dva zápasy, jeden bod a rozpaky. Kouč Radim Kučera má sice u majitele klubu Václava Brabce zastání, ale o tom, že už není čas čekat, dávají jasný signál změny ve Zlíně i v Boleslavi i bilance 2-6-10, 16. místo a 12 bodů.

Druhým na podání je Sparta. V ní, stejně jako v Baníku, zatím dostává důvěru kouč, který hrou ani výsledky nepřesvědčil. A nezúročil tak náklady do týmu investované. Andrea Stramaccioni může vzpomínat jen na první půlhodinu zápasu s Libercem, kdy se zdálo, že konečně našel recept. Jenže pak už to byl horší pohled. Na druhé místo, o které chce svést boj s Libercem, Olomoucí a hlavně Slavií, ztrácí nyní tři body.

Oáza klidu (zatím)

Takže zbyly Plzeň, Olomouc, Bohemians, Teplice a Dukla, kde jsou pozice koučů zatím tak silné, že by je ani případný propad výsledků neměl ohrozit. Jenže nikdy neříkejte nikdy, a ve fotbale zvlášť. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články