Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Práh bolesti některých hráčů? S třískou by šli na pohotovost, řekl Rada. Nechápe únavu ani video

Restart se podle všeho podařil. Začátek jarní části pro fotbalisty Jablonce vypadá daleko lépe než podzim. Tým s nejhorší produktivitou v soutěži, který v devíti podzimních zápasech nedal ani gól, se na jaře prosadil zatím vždycky. Odehrál, včetně čtvrtfinále poháru, tři zápasy – dvakrát vyhrál a jednou remizoval a dal už šest gólů. Vypadá to, že svítá na lepší časy. Kouč Petr Rada je spokojený, ale zůstává při zemi a drží si svůj svérázný pohled na fotbal.

Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

"Jsme rádi, že nám vyšel začátek jara. I když v Karviné si myslím, že jsme ztratili, protože jsme tam byli lepší, a nakonec jsme remizovali," vrátil se k zápasu na stadionu posledního celku tabulky, který ale v předchozím zápase porazil v pražském Edenu vedoucí Slavii.

Dostanu infarkt a gól nebude platit

Rada je známý tím, že co si myslí, to také řekne. Při vzpomínce na remízu 1:1 v Karviné se hned vrátil ke gólu, který dali domácí z penalty.

"Já byl na tribuně (za čtyři žluté karty nesměl na lavičku, pozn. red.) a podle mě to penalta nebyla. Když jsem to pak viděl na videu, tak se mi to jen potvrdilo," konstatoval s tím, že rozhodčí se právě ani podívat na video nešel.

"Ve fotbale se to stává a stávat bude, ale jak je vidět, video tomu nepomůže. Ať to vezme rozhodčí na sebe a víme, že udělal chybu, ale aby tam bylo video a on se nad tím ani nepozastavil... A nakonec řekl, že mu to video potvrdilo... Tak to fakt nevím, z jakého úhlu ten zákrok měli snímaný," vysvětloval už v klidu s tím, že za tím ale nevidí úmysl.

Bývalý kouč národního týmu video na fotbale nemusí a hned říká další proč: "Jsem ve stavu, že dáme gól a já se nemůžu radovat. Musím čekat čtyři minuty, jestli to tak opravdu bude. To je, jako když máte obrazovku, kde to běží o chvíli později. Já se budu radovat, dostanu infarkt a oni pak řeknou, že gól neplatí. Tak to je asi špatně, ne?"

Cíl je stejný – vyhnout se baráži

Na podzim v lize byla produktivita jabloneckého útoku největší bída v soutěži, a k tomu ještě v zimě odešli dva nejlepší střelci Čvančara a Doležal. Jenže produktivita se nečekaně zvýšila.

Bývalý reprezentant Rada ale ještě nemá pocit, že by všechno bylo úplně v pořádku. "Máme s tím pořád problémy. Dali jsme sice čtyři góly Boleslavi, ale to jsme využili úplně všechno a tři góly dali záložníci. Takže v tom předku ještě pořád hledáme. Přišel Honza Silný z druhé ligy a hodně pracuje. Zaplať pánbůh, že dal gól," zamyslel se nahlas nad střeleckou produktivitou týmu.

"Na ten podzim ani nechci vzpomínat – patnáct gólů, to je ostuda nás všech. Doufám, že se to zlepší a budeme góly dávat, ale nepřeceňoval bych to. Máme těžký los, celou silnou trojku doma. Teď přijede Sparta – musíme jít s pokorou dál. Pořád jsme ve složité situaci. Sparta, Slavia i Plzeň jsou někde jinde, co se týče rozpočtu, kádru, všeho. S nimi můžete jen překvapit. My se musíme rovnat s mančaftama od čtvrtého místa dolů," vysvětluje muž, který svoji fotbalovou kariéru spojil s Duklou Praha. "Se Spartou se ukáže, jak na tom opravdu jsme," dodal Rada.

Sport
zdroj: ČT4

Štika předchozích ligových ročníků se nyní potácí ve spodních patrech tabulky a její kouč přes dobrý start do jara nechává cíle stejné – vyhnout se místům, která znamenají účast v baráži.

"Co chceme? Vyhrávat, a pokud možno, co nejdřív se dostat z ohroženého pásma. Jenže to chce i dalších sedm týmů, které tam jsou taky. Proto musíme koukat sami na sebe. Nemůžeme si říkat, kdo je slabý, kdo silný. Silnou trojku máme doma, jedeme do Liberce, Budějovic, na Baník. To si nevyberete. Ještě snad mimo Slovácka a Ostravy ty ostatní týmy mohou porážet každý každého," říká třiašedesátiletý fotbalový odborník, který hrál i bundesligu a zakopal si také za mořem.

Poháry a liga se dají zvládnout

Jablonec svým způsobem doplatil na to, že v hrál evropský pohár, v němž bojoval do posledního kola o postup, odehrál dobré zápasy, vydělal slušné peníze, ale při jeho šíři kádru se to projevilo na výsledcích v lize. Je to začarovaný kruh. Jak z toho ven? Poháry chce každý, ale co dělat pro to, aby to tým neodnesl v domácí soutěži?

Rada v tom tradičně nehledá nic moc složitého. "Ti hráči si zkrátka musejí dát do hlavy, že jestli chtějí hrát pohár, tak to musejí zvládnout i s ligou," říká přesvědčeně.

"Já nejsem příznivec řečí, že je to moc zápasů na málo hráčů. Jsou to profíci, trénují na to a musejí to zvládnout. Zvládají to venku, zvládnou to tady taky. Pořád říkám, co je lepší: hrát zápasy, nebo trénovat?" naznačuje, že zátěž je podobná, jen v zápasovém zatížení možná trochu větší, ale o to pro fotbalisty zábavnější.

Je nám líto, video expirovalo.
Jablonec nedal Mladé Boleslavi šanci

"Neměli jsme ani moc zraněných, takže si myslím, když jsme zvládli poháry, tak jsme měli i na to zvládnout lépe ligu. Hraju rád s jednou jedenáctkou, které to šlape, a nechci do toho moc sahat. Takže možná jsem i já udělal trochu chybu, že jsem to víc neprostřídal," připustil.

Ovšem hned se vrátil k tématu z druhého pohledu. "Možná chyba. Nechci to srovnávat. Ale když se podívám na top týmy, tak třeba Barcelona i Bayern dřív hrály taky pořád ve stejné sestavě. Já jsem to zažil v Dukle. Tam bylo jedenáct reprezentantů a ti hráli furt. Nebylo sice zápasů tolik, ale hráli pořád," vybavuje si velké herní zatížení.

Vyvětral a hrál

Dodal také pikantní historku ze své kariéry, která jen poukazuje na to, jak všichni chtěli hrát. "Když jsem ve dvaceti nastupoval do ligy, tak to bylo v Plzni. Spal jsem na pokoji s Honzou Fialou, což byl fotbalista jako z praku. Měl problém se zády a já jsem na něj v noci otevřel okno a odkryl mu deku. On pak nemohl hrát a já se dostal na hřiště," vysvětloval, jak moc stál o to hrát.

A ještě trochu vygradoval pointu. "V tom samém zápase mi zlomili nos, doktor mi do něho narval tampóny a všichni říkali: doktore, vždyť mu nic není, musí jít zpátky. Tak jsem to dohrál," vzpomíná na svoje ligové časy.

"Takže když dneska vidím, jak se někteří kluci váli po zemi, mlátí rukou do trávníku, takže bych z fleku volal vrtulník. A oni jdou za lajnu a za tři minuty hrajou... Kde mají práh bolesti? Ti si vrazí třísku do ruky a jdou na pohotovost... To mi vadí. A to spolu souvisí. Chcete hrát poháry, chcete vydělávat peníze, musíte hrát. Takže bych to neviděl tak, že jsme doplatili na pohár. I tu ligu bychom měli zvládnout líp, než se nám to povedlo," dodal Rada.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články