Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Svoboda: Prosazování zahraničních hráčů v lize bude čím dál markantnější

Praha – Bude to ligový ročník s nevyšší návštěvností v samostatné české historii? Předseda Ligové fotbalové asociace věří, že ano. Tahákem mají být kromě návratu tradičních klubů z Olomouce a Ostravy především velká jména, která nakupovaly Sparta se Slavií. Místopředseda představenstva letenského klubu Svoboda míní, že zahraničních jmen bude v české lize stále více. Přímý přenos úvodního zápasu Brna s Ostravou sledujte na ČT sport od 17:50.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda před startem ligy: Očekávám rekordní návštěvnost

"Očekávám rekordní návštěvnost ligy za posledních 25 let. Věřím, že investice do hráčů to odstartují v kombinaci s tím, že se do ligy vracejí dva tradiční kluby Olomouc a Ostrava," prohlásil Svoboda.

"Najednou přicházejí hráči ze soutěží, o kterých ještě někteří před nedávnem snili, že tam budou hráče prodávat, a najednou minimálně pražská S jsou schopna odtud hráče získat. Pro diváky to bude extrémně atraktivní," řekl Svoboda.

Cesty k úspěchu jsou různé. Plzeň vsadila na osvědčená jména, Slavia se Spartou na v českém prostoru netradičně zvučné zahraniční akvizice.

Prolistujte si průvodce nadcházejícím ligovým ročníkem:

"Viktoria Plzeň v minulosti dokázala, že lze vybudovat mezinárodně konkurenceschopné mužstvo jen z hráčů české a slovenské ligy. Na druhou stranu pokud chcete budovat mezinárodně konkurenceschopný tým, z dlouhodobého pohledu to mít postavené jen na lokálních hráčích příliš nejde," zdůraznil Svoboda. "Nelze jednoznačně říct, která z těch cest vede k úspěchu, ale prosazování zahraničních hráčů v české lize bude čím dál markantnější," dodal.

Video možná už na podzim

Výraznou novinkou bude využití videorozhodčího. "Poptávka z fanouškovské obce po zavedení videa je mnohaletá a velmi intenzivní. Jsem rád, že podmínky jsou nastavené tak, že se ten prostor otevírá nejen pro českou ligu," prohlásil Svoboda.

Od začátku soutěže jej začne využívat bundesliga, v Česku by se mělo video stát součástí rozhodování od jarní části, ale možná ještě o něco dříve. "Moje osobní ambice je, a snažím se o tom přesvědčit i své kolegy, abychom byli schopni v režimu s videorozhodčím odehrát už na podzim alespoň jeden zápas. Ale bude to vyžadovat ještě velké úsilí," nastínil Svoboda.

Kromě videorozhodčích je již dříve avizovanou novinkou pro nadcházejí sezonu možnost disciplinární komise dodatečně trestat hráče za simulování zákazem startu až ve dvou zápasech. "Byli jsme iniciátoři, aby ke změně došlo. Posuzování přihrávání faulů bude ale hodně komplikované. Disciplinární komise se s tím, věřím, popasuje a negativní jev do jisté míry odbourá. Problém to ale zcela nevymýtí," řekl Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články