Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta titul nezíská, tvrdí trenéři. Kdo v lize triumfuje podle Cipra a Uličného?

Konečně je tu zima. Rtuť na teploměru klesá častěji pod nulu, ale v české fotbalové lize přesto o víkendu začíná jaro. Špička tabulky před startem jarní části soutěže patří silné trojce v pořadí Plzeň, Slavia, Sparta. Vedoucí Viktorii a třetí Spartu dělí sedm bodů a před Slavií má obhájce titulu náskok dvou bodů. Čeká se dramatický boj, na jehož konci vidí i zkušení trenéři jiné šampiony – František Cipro věří Slavii, zatímco Petr Uličný je přesvědčený, že titul zůstane v Plzni.

Všechny tři celky v zimě lehce posílily. Plzeň přivedla na půlroční hostování Zadražila z Táborska, Nigerijce Durosinmiho z Karviné, uzdravujícího se reprezentanta Vydru, který se vrací domů po letech na britských ostrovech, a Květa z Bohemians.

Slavia získala Pecha z Mladé Boleslavi, Hronka z Bohemians, Nigerijce Ogbua z norského Lilleströmu a Senegalec Sy přišel z Táborska.

Sparta v zimě posílila o čtyři cizince, Australana Mabila, který dorazil na hostování z Cádizu, Srba Kamenoviče, jenž hostuje z Lazia, a na přestup Albánce Laciho z Ajaccia a Fina Kairinena z Lilleströmu.

Poměr sil se nezměnil

"Jestli ty celky posílily, to se teprve uvidí na hřišti, to ukáže až čas," říká v rozhovoru pro web ČT sport Cipro, jenž byl po většinu hráčské i trenérské kariéry spojený se Slavií, ale trénoval i v zahraničí.

Ovšem oceňuje nákupy Viktorie. "Plzeň nakupuje chytře, asi má dobrý skauting, který jí najde dobré fotbalisty, jimž končí smlouva. Dělá to asi i z ekonomických důvodů, ale šikovně," komentuje přístup k přestupům obhájce titulu.

František Cipro
zdroj: ČTK

A nad tím, že Sparta po letech špatných zkušeností s množstvím cizinců v kádru opět lovila jen v zahraničí, se Cipro příliš nepozastavuje.

"Myslím, že teď kupovala víc zahraničních hráčů Slavia. Ta bude ale určitě zužovat kádr, protože hraje už jen dvě domácí soutěže. A Sparta se pustila do něčeho, co už v poslední době moc nedělala. Ono pak taky není snadné dát kabinu dohromady," říká muž, jenž odkopal v červenobílém dresu devět sezon.

Kabina je důležitá, ale...

A hned upozorňuje, co může rozmanitá směs národností v kabině také přinést. "Sparťané přivedli například Albánce a Srba... A přijde-li pak nějaká krize, tak tohle může být taky důležité," upozorňuje Cipro na důležité detaily, protože podle něho je dobrá kabina základem všeho.

Ovšem ne vždycky to tak musí fungovat. "Já měl v Innsburcku v mančaftu dva Slovince, dva Chorvaty, tři Srby a jednoho Makedonce. A když byl nějaký krizový moment, tak všichni ti kluci z Balkánu překvapivě drželi při sobě. Je na trenérovi, aby to dal dohromady," konstatuje.

A právě v síle kabiny vidí vystudovaný právník největší sílu týmu z pivní metropole. "Plzeň má možná o trochu horší kádr než Slavia, ale kabinu mají perfektní, ta ji drží pohromadě. A mají svůj způsob hry, který se ne všem líbí, ale přináší výsledky, tak proč by hráli něco jiného," uvažuje Cipro nahlas, ale hned oddává: "Přesto si myslím, že s tím kádrem, který má Slavia, tu ligu vyhraje."

Petr Uličný
zdroj: ČTK

Uličný naopak věří, že Plzeň trofej obhájí. "Věřím tomu, žil jsem tam i hrál. Spolu se Slavií budou všechno vyhrávat," říká přesvědčeně, i když Slavia bude mít výhodu v tom, že s Plzní hraje v Edenu a stejně jako Plzeň jede na Spartu.

Sparta už titul nezíská

Že by se ještě mohla do boje o titul zapojit i třetí Sparta, s tím Cipro nepočítá. "Bude třetí. Může ten náskok první dvojky snížit, ale nevěřím, že by ještě do boje o první místo dokázala zasáhnout," dodává už pětasedmdesátiletý kouč.

A o dva roky mladší olomoucký patriot Uličný, který v roce 2012 dovedl Sigmu Olomouc k národnímu poháru, také šance Sparty na titul nevidí reálně.

"Jak se říká, naděje umírá poslední, ale v případě Sparty to na titul už nevidím. Teď ji chceme doma porazit a věřím, že to vyjde, protože Sigma je čtvrtá a hraje dobře. K tomu se Venca Jílek bude chtít ukázat, protože on působil ve Spartě," přidává k sobotnímu zápasu další motiv.

Dodejme, že Plzeň v sobotu přivítá na svém stadionu Hradec Králové a Slavia v neděli v Edenu Jablonec.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články