Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Sparta si v Marbelle poradila s Rostovem, Plzeň nestačila na Mladou Boleslav

Premiérovou prohru v zimní přípravě museli ve svém tréninkovém areálu skousnout fotbalisté Plzně. Utkání s Mladou Boleslaví rozhodl v 72. minutě hlavičkou Lukáš Mašek. Sparta naopak v úvodním duelu na soustředění v Marbelle vyhrála, konkrétně nad Rostovem 2:0. Jablonec taktéž ve španělském letovisku remizoval 1:1 s Lokomotivem Moskva, za který skóroval při debutu Jan Kuchta.

Fotbalisté Mladé Boleslavi se radují z gólu v síti Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Letenští přišli v průběhu první půle o dva zraněné hráče. Nejprve musel střídat Ladislav Krejčí mladší, který krátce předtím nahrál na úvodní branku Lukáši Haraslínovi. Ještě před přestávkou pak odstoupil také stoper Martin Vitík. Ve druhé půli si čtrnáctý celek ruské nejvyšší soutěže dal vlastní gól po střele Tomáše Čvančary.

"Ono to takhle na soustředění často bývá. Jak jsou tu hráči dlouho, jsou více podráždění. Rozhodčí tomu také moc nepřidal. Škoda těch dvou zranění. Uvidíme po vyšetření, zda je to vážné. Já věřím, že ne. Pak se uklidnilo a dohrálo v klidu," uvedl asistent trenéra Pražanů Zdeněk Bečka.

Sparta byla proti soupeři, s nímž před pěti lety vypadla ve vyřazovací fázi Evropské ligy, po celý zápas aktivnější a mohla přidat další zásahy. I druhý duel v zimní přípravě nicméně vyhrála, ještě v domácích podmínkách porazila Chrudim 5:0. V součtu se závěrem podzimní části Pražané v posledních pěti utkáních inkasovali jediný gól.

"Jsme rádi, že jsme zápas úspěšně dohráli. Je to povzbuzení do další práce na soustředění. Na druhou stranu nám to ukázalo spoustu věcí, hlavně v defenzivě, kde musíme ještě hodně pracovat," dodal Bečka.

Plzeň v pátém utkání v přípravě poprvé narazila na prvoligového soupeře. Druhý celek nejvyšší soutěže měl proti Mladé Boleslavi zejména v prvním poločase výraznou převahu, ale branku nedokázal vstřelit ani Chorý, který trefil tyč.

Po změně stran šestý tým ligové tabulky vyrovnal hru a v 72. minutě rozhodl poté, co se do přímého kopu od Matějovského položil Mašek a hlavičkou na přední tyč překonal Tvrdoně.

Mladá Boleslav zvítězila i v pátém duelu v přípravě. Středočeský celek na úvod ovládl všechny tři zápasy ve skupině Tipsport ligy a má blízko k tomu, aby v turnaji triumfoval. O prvenství ho může připravit už jen lídr druhé ligy Brno, které zatím odehrálo jen jedno utkání.

"Prohráli jsme, tudíž nemůžeme být spokojeni. Na druhou stranu jsme sehráli velmi dobrou první půli, měli jsme spoustu šancí. Ve druhé půli dal soupeř ze standardky gól, což zamrzelo. Prvních šedesát minut bylo podle představ, jen efektivita nebyla taková, jakou bychom si představovali. Na tolik šancí nějaký gól musíme dát," řekl plzeňský trenér Michal Bílek.

"Po třech týdnech přípravy můžu říct, že vše šlape. Byť jsme nakonec neodjeli na zahraniční soustředění, podmínky jsou tu dobré. Máme 14 dní do startu jarní části ligy - věřím, že se ještě zlepšíme a že zlepšíme zakončení," dodal Bílek.

Viktoria našla v přípravě přemožitele poprvé od června 2019 a po dlouhých 27 zápasech.

Kuchta ozdobil debut gólem

Kuchta zamířil do Lokomotivu před pár dny z pražské Slavie a hned v prvním přípravném utkání dostal v dresu šestého týmu ruské ligy šanci v základní sestavě. Ve 32. minutě vystihl špatnou zpětnou přihrávku Kubisty na gólmana Vajnera a pohodlně otevřel skóre.

Severočeši podali mnohem lepší výkon než v úvodním utkání v Marbelle, v němž překvapivě prohráli s gibraltarským mistrem Lincolnem 1:2. V 62. minutě srovnali, když se po dvou minutách na trávníku prosadil střídající Jan Silný. Šestadvacetiletý útočník se trefil poprvé od svého příchodu do čtrnáctého týmu české ligy. V nastavení pak hlavou těsně minul.

"Výsledek je to dobrý po tom prvním zápase, který jsme prohráli. Kvalita soupeře byla někde jinde a spolu s tím stoupla i motivace hráčů. Odehráli jsme dobré utkání, především v druhém poločase," řekl jablonecký trenér Petr Rada.

"Měli jsme spoustu šancí, ale nepadá nám to tam. To je teď naše bolest. Jen v závěru jsme měli dvě stoprocentní příležitosti Holíkem a Silným, mohli jsme to i otočit. Jsme v přípravě, kéž bychom si to nasazení a přístup přenesli i do ligy," dodal Rada.

Vukadinovič přihrál na gól, Teplice si vyšláply na Rapid

Zlín v přípravě i potřetí nastoupil proti týmu z nižší soutěže a po dvou remízách si připsal první vítězství. Proti lídrovi třetí ligy (MSFL) Kroměříži otevřel skóre už ve 2. minutě Poznar po asistenci staronové posily Vukadinoviče, v polovině druhé půle přidal pojistku Tkáč.

Je nám líto, video expirovalo.
Vukadinovič při obnovené premiéře pomohl Zlínu asistencí

"Vyzkoušeli jsme si jiné rozestavení, na kterém jsme pracovali. Zkoušeli jsme také presink. Myslím, že nám to fungovalo, ale bylo vidět, že je to takové rozhárané. Na můj vkus jsme byli strašně moc nepřesní. S tímhle moc spokojen nejsem," řekl asistent zlínského trenéra Jan Jelínek.

Teplice v prvním utkání na soustředění v Turecku porazily Rapid Vídeň 2:1. Předposlední tým české ligy využil i toho, že pátý celek rakouské nejvyšší soutěže, který v létě vypadl v kvalifikaci Ligy mistrů se Spartou, dnes nastoupil k dvěma přípravným duelům. Vítězný gól Severočechů dal v 86. minutě střídající Kodad.

Přípravná fotbalová utkání:

Sparta Praha - FK Rostov 2:0 (1:0)
Branky: 21. Haraslín, 70. vlastní Muchin.
Sparta: I. poločas: Holec - Wiesner, Čelůstka, Vitík (40. Panák), Hancko - Pešek, Ladislav Krejčí II (21. Pavelka), Dočkal, Hložek, Haraslín - Pulkrab. II. poločas: Heča - Wiesner (60. Gabriel), Panák, Hancko, Höjer - Pešek (60. Minčev), Sáček, Pavelka, Karabec, Ladislav Krejčí I - Pulkrab (60. Čvančara). Trenér: Vrba.

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 0:1 (0:0)
Branka: 72. L. Mašek.
Plzeň: Hruška (46. Tvrdoň) - Řezník (83. Kayamba), Hejda (73. Kaša), Pernica, Havel (83. Žilák) - Bucha (60. Ndiaye), Kalvach (83. Janošek) - Sýkora (60. Šulc), Čermák (73. Káčer), Mosquera (77. Kronus) - Chorý (60. Potočný). Trenér: Bílek.
Mladá Boleslav: Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát (77. Langhamer), Preisler - Smrž, Matějovský - Ladra (70. Pech), L. Mašek (83. Dufek), Ewerton - Fila (46. Mužík). Trenér: Jarolím.

Fastav Zlín - Kroměříž 2:0 (1:0)
Branka: 2. Poznar, 67. Tkáč.
Zlín: Rakovan (46. Dostál) - Cedidla (46. Kolář), Procházka (46. Simerský), Vraštil, Matejov (46. Nečas) - Vukadinovič, Hrubý (46. Janetzký), Conde (68. Kulíšek), Tkáč (68. Hellebrand), Fantiš (46. Hrdlička) - Poznar (68. Bobčík). Trenér: Kalivoda.

FK Jablonec - Lokomotiv Moskva 1:1 (0:1)
Branky: 62. Silný - 32. Kuchta.
Jablonec: Vajner - Surzyn (73. Holík), Kubista, Martinec, Krob - Hübschman (60. Kratochvíl) - Vaníček (60. Černák), Považanec, Houska (60. Smejkal), Malínský (73. Nykrín) - Ikaunieks (60. Silný). Trenér: Rada.

FK Teplice - Rapid Vídeň 2:1 (0:0)
Branky: 62. Trubač, 86. Kodad - 73. Knasmüllner.
Teplice: Grigar - Hyčka, Knapík, Tijani (60. Chaloupek), Vondrášek (75. Prošek) - Fortelný, Mareček, Kučera, Trubač - Žák (65. Kodad), Mareš (60. Ledecký). Trenér: Jarošík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články