Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Sparta představila nového ředitele, muže bez fotbalových zkušeností

Praha – Řadou změn prošla během letní přestávky fotbalová Sparta. Pryč jsou nejlepší hráči loňské sezony Pavel Kadeřábek a Václav Kadlec a na Letnou naopak zamířilo několik českému publiku zcela neznámých zahraničních fotbalistů. V tichosti se ale odehrála na Spartě další významná změna – novým generálním ředitelem byl jmenován Adam Kotalík, muž se zkušenostmi ze showbyznysu a politiky, nikoliv však z fotbalového prostředí. Krom ředitele Sparta veřejnosti slavnostně představila také nové dresy.

Nové dresy pražské Sparty
zdroj: AC Sparta Praha

Spartě v minulosti mnoho laiků i expertů vytýkalo nejasné uspořádání vedení a nevyjasněné kompetence jeho členů. Problém si podle vlastních slov uvědomoval i majitel letenského celku Daniel Křetínský, který od nové sezony zavedl pozici generálního ředitele, do níž usadil Adama Kotalíka.

Jméno Kotalík není v českém sportu žádnou neznámou. Adam je bratrem hokejisty Aleše, který hraje v zámořské NHL. Osmatřicetiletý absolvent Fakulty sociálních věd UK, který má vyvést Spartu zpět na vrchol, se v minulosti staral o PR reality show na televizi Nova a byl také poradcem ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby. Do Sparty přichází z investiční společnosti OIG, kde působil v roli managing partnera.

"Jsem velmi rád, že Adam Kotalík rozšiřuje nejvyšší vedení klubu. V pozici generálního ředitele bude především koordinovat činnost jednotlivých úseků Sparty. Hlavní zaměření bude samozřejmě na procesy ve sportovních úsecích, které jsou důvodem existence našeho klubu a jeho hlavní prioritou. Nejbližším spolupracovníkem Adama Kotalíka bude Jakub Otava, ředitel sportovního úseku, dále Martina Králová, ředitelka komerčního úseku, a Jaroslav Hřebík, ředitel úseku mládeže," vysvětlil nové rozdělení kompetencí Křetínský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta jde do sezony s novým rozestavením, ale zatím bez Lafaty

"Tato organizační změna se nedotýká místopředsedy představenstva Dušana Svobody, který zastupuje Spartu navenek vůči sportovnímu prostředí i veřejným institucím a je mým klíčovým spolupracovníkem od počátku našeho působení ve Spartě," dodal majitel Sparty. Skauting bude mít nově na starosti Tomáš Požár. Devětatřicetiletý bývalý ligový hráč Sparty či Jablonce naposledy působil ve sportovním úseku Bohemians Praha 1905.

Kotalíkovy priority: konkurence, skauting, hledání náhrad 

Nový první muž Sparty už odtajnil své priority v nové roli, na realizaci části z nich se prý už podílel v současném přestupním období. "V první řadě jsme chtěli zvýšit konkurenci v týmu, to se myslím podařilo. Dále chceme vylepšit systém proaktivního skautingu, z toho důvodu zřizujeme oddělení, kterému bude šéfovat Tomáš Požár," zmínil Kotalík podle Aktuálně.cz.

"Další prioritou je vytvoření střednědobé přestupní strategie. Budeme ještě lépe než dosud sledovat, kteří hráči by mohli odejít nebo uzavřít kariéru. A ve větším předstihu než dosud budeme za ně hledat náhradu," dodal nový generální ředitel Sparty.

Sport
zdroj: ČT4

"Máme větší sílu," věří Křetínský

Pražský klub se v létě posílil o fotbalisty ze zahraničí i z české ligy. Přišli Portugalec Paixao, další útočník Nigerijec Kehinde Fatai a německý obránce Markus Steinhöfer. Navíc se po nepovedeném hostování v italském Cagliari vrátil středopolař Josef Hušbauer. Z Teplic na Letnou zamířil konžský ofenzivní záložník Franci Litsingi, z Liberce univerzál Martin Frýdek a z Hradce Králové brankář Tomáš Koubek, který však ještě zůstane na hostování v Liberci.

"Potřebovali jsme hotové hráče, kteří by týmu okamžitě pomohli," uvedl Ščasný. Na příchodu nových posil se podíl už i novopečený generální ředitel. "Potřebovali jsme posílit okamžitě. A takové útočníky, jako jsou Fatai nebo Paixao, bychom na českém trhu nesehnali, proto jsme volili příchod zahraničních fotbalistů," vysvětluje Kotalík.

Spokojenost zatím veřejně demosntruje i Daniel Křetínský. "Věřím, že jsme se dostali do stavu, kdy máme větší sílu než předtím, a že se to projeví na hřišti a na výsledcích. Naše cíle pro sezonu jsou zřejmé - znovuzískání titulu a současně úspěch v evropských pohárech," řekl Křetínský. 

Majitel Sparty myslí na úspěch nejen v domácí lize, ale i Lize mistrů, kam se klub pod jeho vedení ještě nikdy neprobojoval. Letos v 3. předkole na Letenské čeká moskevské CSKA. "Nechceme spekulovat (o Evropské lize) a myslíme jenom na dvojzápas s CSKA Moskva. Věříme si a věříme tomu, že když odevzdáme stoprocentní výkon, máme šanci postoupit. Do utkání nejdeme jako favorit, ale jako odhodlaný tým," přidal Křetínský.

Druhý celek minulé sezony naposledy hrál skupinovou fázi nejprestižnější soutěže před deseti lety. Loni na podzim ve třetím předkole LM sparťané vypadli se švédským Malmö, pak sice přes nizozemské Zwolle postoupili do skupiny Evropské ligy, jenže z ní už se do jarních bojů nekvalifikovali.

Nové rozestavení funguje, myslí si Ščasný

Sparta pod vedením trenéra Zdeňka Ščasného v přípravě také pracovala na novém stylu hry a rozestavení 3-5-2. Sparta v přípravě z šesti zápasů čtyřikrát vyhrála a dvakrát remizovala. "Byť ty výsledky byly někdy hodně vysoké, tak jsem byl hlavně rád, že jsme se s tím způsobem dobře vypořádali a poměrně si vypracovávali hodně šancí. Minusem bylo, že v zápasech s ne tolik kvalitními soupeři jsme nehráli zodpovědně celých 90 minut. Ale to není problém systému jako takového," prohlásil sedmapadesátiletý kouč. 

Nejlepším střelcem byl s šesti brankami Marco Paixao, na druhou stranu se utkání ani tréninku vůbec nezapojil nejlepší střelec loňské sezony a kapitán týmu David Lafata. Mnoho toho neodehrála ani nová útočná posila Nigerijec Kehinde Fatai. "Příprava proběhla uspokojivě. Pokusili jsme se naučit mužstvo nové rozestavení, abychom měli ještě jednu variantu. Nakonec jsem u toho systému zůstal. Byť byly výsledky někdy hodně vysoké, tak mě hlavně potěšilo, že jsme se s tím systémem dobře vyrovnali," uvedl Ščasný.

Dvoubarevné nové dresy a s límečkem 

Sparta na tiskové také představila nové domácí dresy pro sezonu 2015/16. Tradiční rudou barvu doplní kolem ramen a na rukávech tmavší odstín. Dres navíc bude mít i límeček. 

Zdroj
ČTK, iSport.cz, sparta.cz, Aktuálně

Hlavní zprávy

Nejčtenější články