Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta otočila zápas s Brnem a bodově dohnala Slavii. Vítězí i Jablonec, Teplice a Bohemians

Situace na čele tabulky první fotbalové ligy už je opět vyrovnaná. Sparťané totiž porazili Brno 3:1 a spolu se Slavií mají na prvním místě stejný počet bodů. Na domácím hřišti dokázali vyhrát i fotbalisté Jablonce, Teplic i pražských Bohemians. Všichni shodně 1:0.

V deváté minutě utkání na pražské Letné si domácí záložník Wiesner naběhl do vápna na Zeleného centr, ale ve výhodné pozici nikým neatakován ideálně nezakončil. Sparta hosty zatlačila, skóre však paradoxně otevřela v 17. minutě Zbrojovka. Falta odcentroval do vápna a Řezníček z hranice malého vápna z voleje překonal Kováře.

Letenští odpověděli za necelé tři minuty, když Krejčí hlavou usměrnil Kairinenův roh na vzdálenější tyč. Kapitán Pražanů zaznamenal sedmou trefu v ligové sezoně, v říjnovém duelu v Brně se při výhře 4:0 prosadil dokonce dvakrát. Odchovanec Zbrojovky z úcty k bývalému týmu gól neslavil.

Za další čtyři minuty domácí dokonali obrat. Sörensen přesným centrem našel před brankou Kuchtu a český reprezentant vstřelil 10. branku v ročníku nejvyšší soutěže.

Atraktivní podívaná pokračovala. Hosté málem rychle odpověděli, jenže Alli po Sörensenově chybě nastřelil tyč. V 39. minutě se sparťané ocitli blízko třetímu gólu. Čvančara však ve skluzu neusměrnil Kuchtovu nahrávku do sítě, po zmatcích při odkopu sice míč přešel brankovou čáru, hostující obránce Hrabina však zasáhl Čvančarovu ruku, a gól proto neplatil.

"Na hrací ploše jsme to s asistentem viděli tak, že bezprostředně před vstřelením branky došlo k zahrání rukou, od hlavy se míč odrazil do ruky a pak došlo ke vstřelení vlastní branky. Zahrání rukou bylo bezprostředně před vstřelením branky, proto podle našeho názoru nemohla být na hřišti uznána. Počkali jsme, až byl míč v brance celým objemem. Potom jsme rozhodli, jak jsme rozhodli. Žádný záběr neprokázal, že by to ruka nebyla. Proto branka nemohla být uznána," řekl Radina pro O2 TV.

Sparta se dočkala čtyři minuty po přestávce. Krejčí nacentroval do šestnáctky a Wiesner se na zadní tyči hlavou nemýlil. Domácí záložník skóroval ve druhém kole po sobě a potřetí v ligové sezoně. Pražané v sedmém z posledních osmi kol vstřelili minimálně tři branky.

Sparta zdolala v lize Brno počtvrté za sebou při skóre 17:3. Zbrojovka nevyhrála venku v nejvyšší soutěži posedmé v řadě. 

"Rozhodně to nebyl náš nejlepší výkon v sezoně. Měli jsme potíže v hledání rytmu a automatismů, ať už v ofenzivě, tak v defenzivě. Nejdůležitější je vítězství. Z toho mám velkou radost stejně jako z mentality hráčů, kterou jsme ukázali po gólu na 0:1. Jako tým jsme na to odpověděli velmi dobře," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

"Chtěli jsme tady odehrát takový výkon, abychom se za něj nemuseli stydět. To se povedlo. Chtěli jsme, aby nás výkon nastartoval do posledních pěti utkání (základní části). Věřím tomu, že se to povedlo," prohlásil kouč Zbrojovky Richard Dostálek.

Letenští doma v lize vyhráli osmý zápas v řadě a jako jediní na jaře ještě neprohráli. Navíc se ideálně naladili na středeční semifinále domácího poháru s Českými Budějovicemi. Přímý přenos budete moci sledovat ve středu od 17:40 na programu ČT sport a na ČT sport Plus.

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 3:1 (2:1)

Branky: 20. Ladislav Krejčí II, 24. Kuchta, 49. Wiesner - 17. Řezníček. Rozhodčí: Radina - Kříž, Hrabovský - Berka (video). ŽK: Kairinen, Jankto, Sadílek - Hlavica, Divíšek, Šural. Diváci: 17.266.

Sparta: Kovář - Vitík, Sörensen, Ladislav Krejčí II - Wiesner (82. Mejdr), Sadílek, Kairinen (71. Laci), Zelený - Čvančara (71. Jankto), Kuchta (82. Mabil), Haraslín (56. Minčev). Trenér: Priske.

Brno: Berkovec - Hrabina, Šural, Hlavica, Divíšek (85. Rogožan) - Texl, Falta - Alli, Ševčík (71. Fousek), Granečný - Řezníček. Trenér: Dostálek.

Teplice nepřipravilo o výhru ani oslabení

Domácí byli aktivnější, hodně se tlačili před branku a během úvodních 12 minut stihli tři rohové kopy. V jejich útoku se vůbec poprvé v lize objevil egyptský fotbalista Jásir, který zatím hrál jen za "béčko" v ČFL. Nebezpečnější však byl jeho senegalský spoluhráč Gning.

Ten ve 20. minutě našel přesným obloučkem Vondráška, jemuž Ryneš pomohl na zem a sudí Zelinka nařídil pokutový kop. Teplice v tomto ročníku už dvě penalty zahodily, ale nový exekutor Hybš úkol se štěstím zvládl. Mezi ligové střelce se zapsal poprvé po čtyřech letech, kdy skóroval ještě v dresu Liberce. Brankář Bajza sice vystihl směr, na míč si sáhl, ale gól neodvrátil.

Ve 47. minutě dostal Jásir druhou žlutou kartu poté, co na polovině hřiště trefil Čecha vysokou nohou do obličeje. Hosté zvýšili tlak, ale do šancí se dlouho nedostávali. Naopak otvírali prostor pro rychlé brejky, do nichž se pouštěl především Gning. V 71. minutě šel Senegalec z poloviny hřiště sám, ale míč mu odskočil a Bajza mu ho sebral.

V 83. minutě měl blízko k vyrovnání střídající Matěj Koubek, ale Grigar jeho hlavičku skvěle vyrazil. Teplický brankář přežil i devítiminutové prodloužení a poprvé v tomto ligovém ročníku udržel čisté konto. Hradec Králové s Teplicemi nebodoval po předchozích třech výhrách. Na Stínadlech v lize "Votroci" prohráli poprvé od roku 2010 a po sérii pěti vítězství.

Teplice ve třetím ligovém utkání poprvé vyhrály pod trenérem Zdenkem Frťalou, který před dvěma roky postoupil s Hradcem do první ligy. Východočeši z posledních čtyř kol získali jediný bod a klesli na deváté místo.

"Měli jsme během reprezentační pauzy dva týdny na to, abychom si stanovili zásady, které povedou k úspěchu. Dneska kluci ukázali, že dokážou zápas odjezdit na krev. To jsou zásadní parametry, které musíme splnit, lepší fotbalové výkony pak přijdou," řekl trenér Teplic Zdenko Frťala.

"S první půlí jsem nespokojený, o poločase jsem musel zvýšit hlas. V soubojích, kdy se hraje tímto způsobem a zápasy nejsou moc o fotbale, ale i o statečnosti, jsme byli slabší než Teplice," prohlásil kouč hostů Miroslav Koubek.

FK Teplice - FC Hradec Králové 1:0 (1:0)

Branka: 22. Hybš z pen. Rozhodčí: Zelinka - Hurych, Vyhnanovský - Petřík (video). ŽK: Hybš, Jásir - Čech, Kodeš. ČK: 47. Jásir (Teplice). Diváci: 2073.

Teplice: Grigar - Mareček, Chaloupek, Mičevič - Vondrášek (81. Hora), Trubač (90.+1 Žák), Kučera, Jukl, Hybš - Jásir, Gning (75. Kodad). Trenér: Frťala.

Hradec: Bajza - Klíma, Čech, Leibl - Gabriel, Kodeš (62. Rada), Smrž, Ryneš - Pudhorocký (46. Matěj Koubek) - Kubala (89. Dvořák), Vašulín. Trenér: Miroslav Koubek.

Jablonec rozhodl v závěru

V první půli se hrál v Jablonci opatrný fotbal s minimem šancí. Po změně stran trápícího se domácího Patráka vystřídal Jovovič, domácí ale zpočátku pokračovali v nevýrazném výkonu. V 58. minutě se ve vápně uvolnil pardubický Darmovzal, Hanuš však přízemní střelu chytil. Vzápětí se neprosadil ani agilní bek Icha.

Na opačné straně v 62. minutě v nadějné pozici přestřelil Jovovič. Jablonečtí přidali, branku ale netrefil ani jejich nejlepší střelec Chramosta, který vypálil nad. Na druhé straně se probíjel do malého vápna Janošek, zakončit však nedokázal. V 80. minutě upadl ve vápně střídající Pikul, ale rozhodčí Všetečka penaltu neodpískal.

Na opačné straně pak ve dvou velkých šancích neuspěl Chramosta. Minutu před vypršením základní hrací doby se už domácí útočník dočkal. Po Jovovičově přetaženém centru z rohu na zadní tyč Chramosta z voleje umístil balon k tyči a skóroval ve čtvrtém utkání po sobě. Dvanáctým gólem vylepšil svou střelecky už tak nejpovedenější ligovou sezonu v kariéře.

"Jsem samozřejmě hrozně rád, že jsme výsledkově navázali na předchozí zápasy. Je ale potřeba přiznat, že náš výkon dnes nebyl tak dobrý. Vyhrál šťastnější tým. Na podzim jsme takové zápasy nedokázali zlomit, teď se nám to podařilo," uvedl jablonecký lodivod David Horejš.

"Příležitostí jsme měli dost, ale nedali jsme je. Zákonitě jsme v poslední minutě zaváhali ze standardky a domácí to rozhodli. Byla to obrovská chyba, přišel trest, který teď hrozně bolí. Bohužel my takového Chramostu nemáme. Je to komplikace, dnes nemáme ani bod. Ale v tabulce jsme furt v kontaktu a uděláme vše pro to, abychom zůstali v lize," řekl trenér Pardubic Radoslav Kováč.

FK Jablonec - FK Pardubice 1:0 (0:0)

Branka: 89. Chramosta. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Mokrusch - Hocek (video). ŽK: Chramosta - Vacek. Diváci: 1637.

Jablonec: Hanuš - Martinec, Král, Souček - Šulc, Hübschman, Považanec (90.+2 Štěpánek), Polidar (74. Černák) - Patrák (46. Jovovič), Chramosta (90.+2 Ikaunieks) - Sejk (90.+4 Surzyn). Trenér: Horejš.

Pardubice: Nita - Icha, Vlček, Hranáč, Chlumecký - Vacek - Darmovzal (82. Kapanga), Hlavatý, Janošek, Helešic (77. Pikul) - Krobot (70. Lima). Trenér: Kováč.

Boj o čtvrté místo pro Bohemians

Duel sousedů v tabulce nabídl v prvním poločase fotbal plný osobních soubojů, ale bez větších šancí. Jediný náznak měl po půlhodině domácí Drchal, který před odkrytou bránou těsně nedosáhl hlavou na centr z pravé strany.

Skóre se změnilo až krátce po změně stran. Kovařík poslal zleva ostrý centr do pokutového území a Köstl hlavou překonal brankáře Nguyena. Čtyřiadvacetiletý bek navázal na vítěznou trefu z minulého kola proti Plzni (2:1) a prosadil se podruhé v ligové sezoně.

"Bohemka vyhrála zaslouženě, protože byla důraznější, měla víc emocí, víc chtěla vyhrát. V předešlých vzájemných zápasech jsme si aspoň vytvořili šance, dneska jsme ale směrem do ofenzivy neměli vůbec nic, byli jsme naprosto marní," zlobil se kouč Slovácka Martin Svědík.

"Bylo vidět, že soupeři na sebe byli velmi dobře nachystaní. Také se do toho promítlo, že jsme spolu nedávno hráli, takže se oba týmy snažily reagovat. První poločas byl pro diváky nezáživný, takové taktické šachy ve středu pole," uvedl domácí kouč Jaroslav Veselý.

Takřka pět tisíc diváků ve vršovickém Ďolíčku ani po změně stran mnoho brankových příležitostí nevidělo. Šanci na zvýšení měl Prekop, jenž sám před gólmanem netrefil míč čistě. V závěru se neujala další Köstlova hlavička ani na druhé straně Vechetovo zakončení ve skluzu.

Slovácko nebylo směrem dopředu nebezpečné a připsalo si druhou jarní ligovou porážku. Bohemians prodloužili sérii neporazitelnosti na pět utkání a vítězně se naladili na středeční semifinále poháru na hřišti Slavie. Přímý přenos můžete sledovat ve středu od 20:05 na programu ČT sport a na ČT sport Plus.

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 1:0 (0:0)

Branka: 49. Köstl. Rozhodčí: Orel - Leška, Hádek - Machálek (video). Bez karet. Diváci: 4912.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Křapka, Vondra - Köstl, Jindřišek, Beran, Kovařík (90. Dostál) - Prekop (75. Necid), Hála (75. Jánoš) - Drchal (63. Matoušek). Trenér: Veselý.

Slovácko: Nguyen - Reinberk (87. Trávník), Břečka, Kadlec - Kalabiška, Havlík, Daníček, Kim Sung-pin (73. Šašinka), Doski (58. Sinjavskij) - Petržela (73. Brandner), Mihálik (58. Vecheta). Trenér: Svědík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články