Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Slovácko devalvovalo výhru ze Sparty. Nováček z Českých Budějovic slaví první výhru

Musíme zvládnout utkání s Českými Budějovicemi, jinak výhra na Spartě bude k ničemu. V podobném duchu mluvil kouč fotbalistů Slovácka Martin Svědík po vítězství 2:0 na Letné, jenže hned ve 2. kole první ligy stejným výsledkem jeho svěřenci prohráli. Nováček z Českých Budějovic vyloupil Uherské Hradiště brankou Lukáše Provoda a Iva Táborského.

Radující se fotbalisté Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

"Klidně bych výhru na Spartě vyměnil za dnešní tři body, ale to nejde," řekl kouč Slovácka Martin Svědík, který se za výkon svého týmu omlouval. "Chyběla nám kvalita, dělali jsme moc chyb, neprosadili jsme se do zabezpečené obrany," vypočítával kouč nedostatky.

Do zápasu vstoupili aktivněji favorizovaní domácí a od prvních minut si vynutili mírnou územní převahu, jenže bez přesného zakončení. Na centr z pravé strany Dvořák nedosáhl a po rohu Havlíka zase promáchl hostující gólman Staněk, čehož ale Slovácko nevyužilo.

Hosté udeřili prakticky z první vážnější akce. Centr z pravé strany v 18. minutě propadl za Jurošku, kde číhal Provod, jehož hlavička znamenala první českobudějovický gól v novém ročníku a také premiérový ligový gól hostujícího záložníka. "Byl to těžký zápas v tom horku. Ale byli jsme nabuzeni, to byl základ úspěchu," uvedl Provod.

Naopak Slovácko poprvé v sezoně inkasovalo, což přineslo na jeho kopačky nervozitu, nepřesnost a ruku v ruce s tím i pískot z tribun. Až do konce poločasu se z toho Svědíkův tým nemohl dostat, vytvořil si jen náznaky šancí, které ale nemohly organizovanou defenzivu Jihočechů ohrozit. V závěru půle pálil tvrdě budějovický Havelka a při chuti byl i střelec gólů Provod.

Domácí tým po přestávce přece jen přidal, zlepšil pohyb, zpřesnil přihrávky a tím pádem se z jeho tlaku rodily i šance. V 50. minutě servíroval míč před bránu Navrátil, ale Dvořák se role zakončovatele nezhostil dobře, chvíli nato pálil Navrátil těsně nad.

Slovácko zkoušelo dobýt soupeřovu branku všemi možnými způsoby, z pětadvaceti metrů to zkusil kapitán Daníček, ale Staněk jeho tvrdou střelu na dvakrát zneškodnil.

Od 70. minuty se hrálo prakticky jen na přehuštěné polovině Dynama a bylo otázkou, zda domácí zužitkují velký tlak, či odolá defenzíva nováčka. V 82. minutě zahrával přímý kop z více než dvaceti metrů Havlík, ale míč skončil o kousek nad břevnem Staňkovy branky.

Definitivní rozuzlení přinesla 85. minuta, kdy po akci Provoda procpal míč za Trmalova záda Táborský a definitivně tak uťal šance domácích na bodový zisk. Slovácko v první lize s Českými Budějovicemi prohrálo po deseti utkáních a poprvé od roku 2007. "Bylo to od nás špatné, nedovedu si to vysvětlit, taková křeč," mrzelo obránce domácích Jana Jurošku.

2. kolo první fotbalové ligy:

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 0:2 (0:1)

Branky: 18. Provod, 85. Táborský. Rozhodčí: Lerch - Blažej, Kříž. ŽK: Daníček - Kulhánek, Javorek, Novák, Kladrubský. Diváci: 4 089.

Sestavy:

Slovácko: Trmal - Juroška (82. Krejčí), Šimko, Hofmann, Reinberk (41. Divíšek) - Havlík, Daníček - Petržela (66. Vasilijev), Navrátil, Kalabiška - Dvořák. Trenér: Svědík.

Č. Budějovice: Staněk - Čolič, Havel, Novák, Kladrubský - Havelka, Kulhánek - Schranz (70. Mršič), Javorek (86. Čavoš), Provod - Ledecký (79. Táborský). Trenér: Horejš.

Ohlasy trenérů:

Martin Svědík (trenér Slovácka): "Po vítězství na Spartě jsem hráčům vštěpoval, že nás čeká těžší duel. Ale nic se nám v něm nedařilo. Ani vstup do utkání nebyl bůhvíjaký, vše umocnil vedoucí gól soupeře. Prohrávali jsme souboje, chyběl nám pohyb a obecně kvalita hry. Po přestávce se naše hra trochu zlepšila, Budějovice ji hodně takticky kouskovaly a tím tupily náš nápor. Udělali jsme moc nevynucených chyb. Byl to celkově špatný výkon, musíme se za něj divákům omluvit."

David Horejš (trenér Českých Budějovic): "Hodnotí se mi to dobře. Věděli jsme, že Slovácko vyloupilo Letnou, chtěli jsme být aktivní a chytnout začátek. To se nám povedlo, vedoucí gól nás uklidnil, domácí z toho znervózněli, my jsme takticky zvládli i druhý poločas, celkově jsme domácí zaskočili a moc si tohoto vítězství vážíme. Budeme s pokorou pracovat dál."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články