Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Slavii nikdo nezastaví a Sparta se furt vymlouvá, řekl Vízek. Boj o záchranu bude dle něj masakr

Jde se na to. Jarní část fotbalové ligy startuje v době, kdy zima začíná nabírat grády a hřiště ligových týmů snad spasí vyhřívání. Do toho omezení kvůli koronaviru, takže prázdné tribuny, ale oslovení odborníci jsou vesměs rádi, že se aspoň hraje. Dušan Uhrin starší, Ladislav Vízek i Petr Uličný se už těší na zápasy a víc než v boji o titul čekají drama ve spodních patrech tabulky.

Největší favorit je jasný – Slavia. Myslíte si, že jí někdo ještě může zkřížit cestu k obhajobě titulu?

Uhrin (trenér, který dovedl českou reprezentaci ke stříbru na EURO 1996): "Slavia má našlápnuto a jsem přesvědčený, že ligu vyhraje. Úroveň soutěže se mi totiž nezdá moc vysoká, i když je to možná taky dost ovlivněné těmi podmínkami kolem viru."

Vízek (fotbalový reprezentant, olympijský vítěz z roku 1980 a bronzový z ME ve stejném roce): "Nemyslím si, že Slavii může někdo zastavit. Asi jen pár zatvrzelých sparťanů furt doufá. Ale sešívaní jedou, vnímám v jejich kabině pozitivní náladu a jak se tím fotbalem baví... Sice neodcestovali na soustředění ven, ale já si myslím, že pauza byla tak krátká, že je to pro ně možná nakonec i lepší. Už jsem jim předčasně v jednom fejetonu gratuloval k titulu a nevidím nikoho, kdo by jim mohl konkurovat. Slavia i dobře posiluje. Hráče sledují a nejsou to ukvapené nákupy – těším se na toho Dána, kterého přivedli, prý je v některých ohledech snad i lepší než Coufal... A ostatní konkurenti? Plzeň je devátá, Sparta má zraněné a furt se na něco jen vymlouvá..."

Uličný (bývalý ligový fotbalista a později trenér mnoha ligových týmů, s Olomoucí vyhrál Český pohár v roce 2012): "Slavia je silná a nikdo ji nezastaví, ani její největší konkurenti Sparta a Jablonec. A Plzeň taky ne, ta už má moc velkou ztrátu."

Start sezony řeší i nový Fotbal fokus podcast:

Na sestupových pozicích jsou nyní Brno, Příbram s devíti body a Opava se šesti. Mladá Boleslav na patnáctém místě má taky jen devět bodů. Jsou tyhle čtyři týmy podle vás největšími kandidáty sestupu?

Uhrin: "Ještě bude záležet na tom, jak kdo posílil. Protože zimní příprava prakticky nebyla. Nevidím nikoho dalšího, kdo by měl bojovat o přežití, tyhle čtyři týmy jsou ohrožené nejvíc."

Vízek: "Spodek tabulky mě bude zajímat víc než vršek. Bude to masakr. Vzkazoval jsem Jardovi Starkovi (majitel Příbrami) přes noviny: Teď už tě sestup nemine. Kromě téhle čtyřky se nedýchá dobře třeba ani Teplicím. Na sestup je šest sedm kandidátů. Dvakrát vyhrajete po třech bodech a jste v prostředku tabulky. Klepe se Bohemka, protože padají tři. Příbram, Brno, Opava jsou ale nejohroženější druh – z těchhle tří půjdou dolů dva. Příbram má nejslabší kádr, Opava je bez peněz, Brno bez kvality... Taky budou špatné terény a tyhle mančafty bojují o život. I vyhřívané trávníky se rozdupou a já si to pamatuju z Dukly. Byli jsme trošku nafoukaní, že chceme hrát na dobrých trávnících. A přijeli jsme na drňák do Košic, odflákli jsme to a prohráli jsme, což by se nám na dobrém terénu nestalo. To bude velká neznámá."

Uličný: "Tyhle čtyři týmy to mají nejvíc nahnuté a nemyslím si, že by měl jít dolu ještě některý z dalších týmů. Mrzí mě to, protože jsem ve Zbrojovce Brno zažil krásná dvě angažmá a trénoval jsem i Opavu. Ovšem nejvíc mě překvapuje, že je na padáka i Boleslav - nikoho jiného na sestup nevidím."

Virus zasáhl – hraje se téměř bez pauzy, v zimě a bez diváků. Je dobře, že se aspoň hraje?

Uhrin: "Na zimní podmínky jsme zvyklí. I když si nepamatuji, že by se hrálo 16. ledna, ale jsem rád, už mi to chybí a co se týče hráčů a týmů, tak ti se těší určitě taky. Příprava je nestálá, přípravné období vlastně vůbec nebylo, čtrnáct dnů je opravdu málo. Věřím, že kdo z těhle týmů dal i v té krátké pauze víc důraz na fyzickou přípravu, tak na tom bude líp. Ne sice hned zpočátku, to budou třeba tvrdší, ale později se to určitě projeví."

Vízek: "Je to mimořádné kvůli koronaviru, bez diváků, což je taky na nic. Kolikrát si říkám, jestli to má za těchhle podmínek vůbec smysl, ale pak si řeknu, že pro nás pro diváky aspoň u televize to v tomhle nouzovém stavu smysl má. Hlavně ať zapnou týmy včas vyhřívání trávníků a hlavně ať se hraje."

Uličný: "Fotbal bez diváků, to je hodně špatná věc. Ale je lepší hrát než nehrát. Já jsem rád, že se už začne. Mám možnost chodit tady v Olomouci na Sigmu, kde jsem v představenstvu. Ven jsem ale odmítl kvůli koronaviru jezdit, i když teď bude hrát Sigma na Slavii. Taky už mi scházejí debaty u piva o fotbale, ale hlavně že se už aspoň bude hrát."

Petr Uličný
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články