Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Slavia a Sparta se distancovaly od postoje Malíka. Zlehčovat jednání Hniličky je nevhodné, píší

Fotbalová Slavia a Sparta ve společném prohlášení zkritizovaly chování šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky, který se zúčastnil oslavy v hotelu v Teplicích, a distancovaly se od postoje předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka. Ten jako jeden z představitelů českého sportovního prostředí veřejně podpořil Hniličkovo setrvání ve funkci. Sám šéf NSA uvedl, že udělá vše pro to, aby mohl dokončit svou misi ve sportu.

"(Slavia a Sparta) odmítají, že by toto stanovisko vyjadřovalo názor fotbalového hnutí na celou kauzu," uvedly kluby.

Komentovaly tak Malíkův podpis pod prohlášením, které v pondělí poskytla médiím Česká unie sportu. Jeho signatáři sice Hniličku za jeho jednání zkritizovali, ale zároveň podpořili jeho setrvání ve funkci, aby nebylo ohroženo rozdělování a vyplácení sportovních dotací.

"Považujeme za nevhodné tímto aktivním způsobem zlehčovat jednání Milana Hniličky v situaci, kdy významná část členů FAČR stejně jako ostatních sportovních svazů nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemiologických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními, za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků," reagovala na to pražská S.

Odsuzující reakce na Hniličkovo chování přišla také z fotbalových Teplic. "Toto chování se nám nelíbí, protože je to jednoznačným porušením všeho, co musí v této zemi obyčejní lidé každý den dodržovat. Z těchto důvodů samozřejmě nemůže mít Milan Hnilička naši důvěru v čele Národní sportovní agentury, proto považuji za nedostatečnou pouhou rezignaci na mandát poslance," uvedl na webu FK Teplice předseda představenstva Pavel Šedlbauer.

FAČR ostře odmítla, že by Hniličkovu účast na oslavě v době zákazu podobných akcí brala na lehkou váhu, jak tvrdí Slavia se Spartou. "FAČR, respektive její předseda Martin Malík, rozhodně nijak v tomto smyslu aktivně nezlehčovali jednání Milana Hniličky. Jak bylo jasně řečeno ve společném prohlášení ČUS, jde o závažné pochybení," řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman. "Zároveň je potřeba ale také říct, že rezignace na pozici předsedy NSA by mohla vést v tuto chvíli k jasné destabilizaci sportovního prostředí napříč celým spektrem společnosti," dodal.

Slavia a Sparta už v polovině ledna ostře vystoupily proti kontroverznímu průzkumu NSA, podle něhož fotbal ve sledovanosti a provozování výrazně zaostal za ostatními sporty. Oba pražští rivalové se ohradili i proti tomu, aby tento výzkum sloužil jako jedno z kritérií pro rozdělování státních dotací.

Podporu Hniličkovi v pondělí vyjádřil i jeho kolega ze zlatého olympijského týmu z Nagana 1998 Jaromír Jágr, ale jiný legendární hokejista Jiří Hrdina naopak zdůraznil, že Hnilička měl vedle poslaneckého mandátu složit i předsednickou funkci.

"Vůbec nechápu, že to ještě neudělal. Vždyť i tahle funkce je placená z peněz daňových poplatníků. Byl to neodpustitelný přešlap. V době, kdy tu lidi padají na hubu, krachují podniky, restaurace a hotely, tak oni si tam udělají mejdan, jako kdyby se nic nedělo," uvedl mistr světa z roku 1985 pro sport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Hnilička se vzdal poslaneckého mandátu

Vedle fotbalu podpořily Hniličku i jiné sportovní svazy jako hokej, atletika, florbal, judo nebo basketbal, kterému šéfuje předseda ČUS Miroslav Jansta. Další svazy jsou rezervované.

Například prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský upozornil, že sportovci šéfa NSA nevybírají. "Milana Hniličku do funkce nenominovaly sportovní svazy, ale vláda ČR, a tam by proto mělo padnout i rozhodnutí o jeho budoucnosti," řekl. Hnilička složil poslanecký mandát v úterý, učinil tak prohlášením přímo na sněmovním plénu. V dolní komoře ho nahradí bývalý místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš.

Jansta: Sport si nemůže dovolit nestabilitu

Za Hniličku se ve svých vyjádřeních postavil předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. Obává se nestability, kterou by mohl přinést Hniličkův konec: podle Jansty by bylo ohroženo vyplácení dotací, které sport i vinou pandemie koronaviru letos potřebuje více než kdy jindy.

ČUS patří do skupiny, která sice Hniličkovo jednání odsuzuje, ale jeho setrvání ve funkci podporuje. Hlavně kvůli tomu, že příští týdny jsou zásadní pro výplatu dotací na rok 2021. "Jakákoliv nestabilita instituce včetně změny vedení zbrzdí její chod, přeruší procesy, nejen dotační, změní priority, znejistí zaměstnance. Ano, mohla by ohrozit dotace do sportu, což je pro nás klíčové. Nemůžeme si dovolit situaci destabilizovat. Přitom historicky poprvé za deset let jsou připraveny peníze do klubů a svazů nejpozději v březnu," uvedl Jansta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články