Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Simeoneho taky nekritizují za defenzivní fotbal, když je úspěšný, říkají odborníci k titulu Plzně

Kralování fotbalistů Slavie první lize ukončila Viktoria Plzeň. Té bylo sice často vyčítáno, že nehraje tak atraktivní fotbal, ale vyvarovala se velkých výkyvů výkonnosti v nadstavbové části, v níž ztratila body jen za remízu v Edenu právě se Slavií a pivní metropole se opět stala i hlavním městem zdejšího fotbalu. A dle českých odborníků, zaslouženě.

Je titul ve správných rukách?

Dušan Uhrin, trenér stříbrného týmu Česka na Euru 1996: Já si myslím, že určitě. Vyhráli jako kolektiv, který šel za svým cílem a toho taky dosáhl. Ti kluci a celý tým drželi pohromadě a to jim přineslo zasloužený úspěch.

František Cipro, trenér, který vyhrál se Slavií ligu i pohár a v roce 1996 ji dovedl až do semifinále Poháru UEFA: Vzhledem k tomu, kolik mají bodů, tak určitě. Mají titul zaslouženě.

Jan Fiala, bronzový z ME 1980 a Fotbalista ČSSR roku 1982: Myslím si, že ano. Protože za celou sezonu měli nejméně výkyvů, kterých se třeba dopustila Slavia. I když té jsem věřil do poslední chvíle, ale Plzeň udělala chyb nejméně a hrála dobrý fotbal. Někdy sice byla za svoji hru kritizovaná, ale bylo to účinné a Míša Bílek tam odvedl výbornou práci.

Luděk Klusáček, bývalý trenér Bohemians: Plzeň to uhrála už kolo před koncem, tak asi jo. Udržela formu po celou sezonu.

Líbí se vám jako odborníkovi hra Plzně, která vychází ze zabezpečené obrany, a proto není pro diváky třeba tak atraktivní jako například ofenzivnější pojetí Slavie?

Dušan Uhrin: Mně se to líbí. Vycházeli ze zabezpečené obrany, ale když potřebovali, tak hráli hodně dopředu. Třeba Spartu převálcovali. Není to třeba tak atraktivní fotbal, ale je určitě účelný.

František Cipro: To je taková kauza často novináři podporovaná. Ale hrají účelně, vycházejí z obrany a dost často pak vyhrávají jen 1:0 nebo podobně, ale někdy zase hrají opravdu dobrý fotbal. Viz třeba proti Spartě nebo druhou půli se Slavií... Dokáží změnit způsob hry. Hrají takticky výborně, klobouk dolů před Míšou Bílkem. Atlético Madrid je pravidelně v semifinále Champions League a ti hrají daleko větší defenzivu, na kterou se nedá koukat, ale fotbal se hraje na výsledky.

Jan Fiala: Ona byla třeba kritizovaná za hru v zápasech proti Spartě a Slavii, ale v ostatních zápasech hrála ofenzivně. Prostě to, co na každé mužstvo platilo. A to se mi líbilo. Vůbec nic proti jejich stylu nemám, měli na to mužstvo, hráli dobře a dávali góly. Co jsem trénoval a mluvil s trenéry, tak většina z nich je toho názoru, že dobrá ofenziva vychází z výborné defenzivy. Takže nejdřív splnit defenzivu a pak ofenzivu. To Plzeň splnila na sto procent.

Luděk Klusáček: Já pořád poslouchám moderní fotbal, moderní trenéři, progresivní trenéři, ale dobře to říkal pan Hadamczik: Chci vidět vítězný hokej, vítězného trenéra. A to samé platí pro fotbal. A oni hráli dobře. Když potřebovali hráli odzadu, když ne, tak útočili. Taky nikdo nekritizuje Simeoneho, že hraje s Atléticem defenzivní fotbal a je úspěšný. Zaklínáme se progresivníma, moderníma metodama, ale platí to, kdo vyhrává.

Jak vidíte šance Plzně na to, že se prosadí v Evropě, kde bude hrát předkolo Ligy mistrů?

Dušan Uhrin: Já si myslím, že má větší šanci se prosadit než Slavia, protože předvádějí kolektivní výkon, jdou si za úspěchem.

František Cipro: Mohou se prosadit. Budou vycházet z toho, jakého soupeře dostanou, a znovu připomínám to srovnání s Atléticem Madrid. Proč by nemohli uspět. To je taková hloupost, kterou tu někdo vypustil.

Jan Fiala: Už se bere skoro jako jistá věc, že odejde Beauguel, který se hodně vypracoval, podržel míč, dával góly, hrál výborně. A ten by jim mohl hodně chybět, protože takového hráče tady těžko seženou. V evropských pohárech se ale pak hráči dokáží vyhecovat ještě víc než v lize a samozřejmě bude záležet na soupeřích. Nechme se překvapit. Myslím si, že mají podobnou šanci se prosadit jako Slavia. Její hra se mi líbí, jen se mi nelíbily divadelní výstupy některých hráčů a realizačního týmu, z toho jsem byl opravdu hotový.

Luděk Klusáček: Obrovsky bude záležet na tom, co se stane s jejich kádrem přes léto. Když třeba odjede Beauguel, tak to bude obrovská ztráta.

Měla by Viktoria podle vás posílit, nebo spíš se snažit hlavně udržet tým pohromadě?

Dušan Uhrin: Hlavně byl měli udržet ten celek, protože je to vyvážený tým. Dobře rozdělený mezi obranou a útokem. A Michal Bílek na tom bude pracovat a jejich výkon by měl jít ještě nahoru.

František Cipro: Udržet tým pohromadě, což se jim asi nepodaří. Ale měli by určitě rozšířit kádr o dva tři hráče. A kdyby při formě, kterou nyní má, odešel Beauguel, tak by to byla největší ztráta.

Jan Fiala: Musejí posílit, hlavně jestli odejde Beauguel, tak tam nemají alternativu – jen Chorého. A ten, když se třeba zraní, tak nikoho jiného nemají.

Luděk Klusáček: Funguje jim to, takže základ by byl hráče udržet. Ale je to otázka financí, nevím, jak na tom jsou, mluví se o prodeji klubu. V první řadě se však budou určitě snažit hráče udržet, ale bude to složité.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články