Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kvalifikace na MS mužů 2025

Série výher se zastavila v Jablonci. Lídr z Plzně veze domů jenom bod

Po čtyřech výhrách v řadě fotbalisté Plzně narazili. Lídr první ligy v 26. kole pouze remizoval na půdě Jablonce 0:0 a před druhou Slavií má nyní náskok čtyř bodů. Sešívaní mají ale duel s Českými Budějovicemi k dobru.

Jan Sýkora z Plzně se snaží uniknout v utkání s Jabloncem
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Hosté měli více šancí. Celkově vystřelili hned devatenáctkrát a střídající Tomáš Chorý trefil v 60. minutě tyč. Gólu se ale Západočeši nedočkali. Jablonec 12. nerozhodným výsledkem potvrdil pozici remízového "krále" ligové sezony a patří mu 12. místo.

"K vítězství jsme měli blíž, měli jsme několik brankových příležitostí a tutových. Z tohohle pohledu není spokojenost úplně taková. Na druhou stranu Jablonec má pořád velmi dobrý tým, který je nepříjemný. Třeba ten bod bude v konečném účtování hodně důležitý," řekl plzeňský trenér Michal Bílek.

"Udržet první místo před nadstavbou je spíše přáním než cílem. Víme, jaké je postavení v tabulce, víme, že Slavia hraje dobře. Po tomhle kole ji máme doma, může to hodně napovědět. Může se stát cokoliv, pořád se ještě hraje o 12 bodů," doplnil.

Oba týmy před zápasem symbolicky nastoupily v barvách státní vlajky Ukrajiny, která čelí ruské invazi. Zatímco Jablonečtí navlékli žlutá trika, Plzeňští vyběhli v modrém. Severočechům se nakonec uzdravilo několik hráčů a jejich trenér Rada tak nemusel se sestavou až tolik improvizovat. Za Viktorii při absenci krajních beků poprvé naskočil brazilský obránce Santos.

Souboj jablonecké nejhorší ofenzivy v soutěži s plzeňskou nejlepší obranou byl v úvodním dějství vyrovnaný. Západočeši začali aktivněji, ale první velkou šanci měl v 11. minutě Jablonec. Na centr si naběhl Zelený a jeho hlavičku k tyči vyrazil brankář Staněk. Na opačné straně pálil v dobré pozici Bucha, hrající 100. ligový zápas, ale jeho ránu zablokovala obrana.

Na těžkém terénu se oba týmy obtížně dostávaly do vyložených šancí. Ještě v první půli se zranil jablonecký stoper Martinec a ve středu obrany ho nahradil Štěpánek. V úvodní minutě nastavení prvního poločasu měl po rychlém brejku a Beauguelově přiťuknutí dosud největší šanci Bucha, ale v úniku jen trefil gólmana Hanuše, jenž doléčil zranění z předchozího kola v Českých Budějovicích, kde musel střídat.

"Myslím, že gólman Hanuš nějak šel dopředu na jednu ze stran. Měl jsem zachovat větší klid. Kouknout se na gólmana, co dělá, a dát to spíš technicky, ne takhle razantně," prohlásil Bucha. "Tak tak jsem to rukou vyrazil vedle. Nebylo to jednoduché, ale naštěstí to šlo blíž ke mně," poznamenal Hanuš.

I po přestávce na hřišti zpočátku převládal boj. Plzeňský trenér Bílek v 58. minutě stáhl ze hry Sýkoru a poslal na trávník druhého útočníka Chorého. Ten se hned po dvou minutách dostal po Beauguelově přiťuknutí z úhlu do velké šance a domácí gólman Hanuš balon lehce tečoval na tyč.

"To byla asi nejsložitější situace. Jak vystřelil, tak tak jsem to tečoval a šlo to na tyč. Tam asi nechybělo moc," připustil Hanuš. "Buď jsme měli smůlu, že jsme nastřelili tyč, nebo jsme trefili gólmana," litoval Bílek.

Za chvíli napálil odražený míč zpoza vápna Beauguel, ale těsně přestřelil a 13. gól v ligovém ročníku nedal. Na opačné straně mířil o brejku nad Černák. Plzeň se postupně stále více tlačila dopředu a získávala značnou převahu.

Viktoria mohla rozhodnout v 83. minutě, kdy těsně za vápnem napřáhl Santos a radost z premiérového gólu za Plzeň mu pokazil brankář Hanuš vynikajícím zákrokem u tyče. Jablonec částečně napravil podzimní debakl 0:5 na západě Čech a s dnešním soupeřem potřetí z posledních čtyř ligových duelů bodoval. Severočeši nezvítězili už šest kol po sobě.

"Těch remíz je na mě moc. Někdy jsme to dotahovali, někdy jsme to ztratili. Bodů máme ale málo. Každopádně bodu proti prvnímu týmu ligy si cením i proto, v jaké jsme situaci," řekl jablonecký trenér Petr Rada, který v minulosti vedl Plzeň.

FK Jablonec - Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Machálek - Paták, Antoníček - Ondráš (video). ŽK: Silný, Pleštil - Trusa. Diváci: 2175.

Jablonec: Hanuš - Surzyn, Martinec (37. Štěpánek), Kubista, Zelený - Hübschman - Kratochvíl (77. Pleštil), Považanec, Houska, Černák (76. Nykrín) - Silný. Trenér: Rada.

Plzeň: Staněk - Řezník, Kaša, Hejda, Santos (85. Pernica) - Bucha, Kalvach - Kopic (69. Trusa), Sýkora (58. Chorý), Mosquera - Beauguel. Trenér: Bílek.

Petr Rada (trenér Jablonce): "Proti prvnímu týmu ligy jsme uhráli remízu, po dlouhé době jsme neinkasovali. Bodu si cením i proto, v jaké jsme situaci. Věděli jsme, že Plzeň dlouho neprohrála, vyhrávala o gól. Z toho jsem měl trochu strach. V prvním poločase měli jednu šanci Buchou, Hanuš to dobře vykryl. Jinak to bylo bez šancí. My jsme chtěli hrát více po zemi, Plzeň si to zjednodušila tím, že nakopávala, má na to typy hráčů. Výšková převaha byla na jejich straně. V druhém poločase nás Plzeň v určitých pasážích zatlačila, ale hráče musím pochválit za taktický přístup. Až na tu střelu Chorého do spojnice už žádná vyložená šance nebyla. Na šance by asi Plzeň měla vyhrát, ale myslím, že celkově je remíza asi spravedlivá."

Michal Bílek (trenér Plzně): "Myslím, že oba týmy se podřídily terénu, hrál se jednoduchý fotbal. Míč za beky do prostoru. K vítězství jsme měli blíž, měli jsme několik brankových příležitostí a tutových. V první půli Bucha, ve druhé půli jsme měli další šance, které jsme neproměnili. Chorý, Eduardo Santos, další závary. Z tohohle pohledu není spokojenost úplně taková. Je to pro nás škoda. Na druhou stranu Jablonec má pořád velmi dobrý tým, který je nepříjemný. Třeba ten bod bude v konečném účtování hodně důležitý."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články