Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Šance na titul ještě žije, věří legendy Sparty, ale nelíbí se jim hra a nevyrovnané výkony

Sami se Spartou zaznamenali celou řadu úspěchů a na své následovníky se jim v poslední době nekouká občas snadno. Jak Martin Frýdek starší tak i Lumír Mistr nejsou spokojeni s předváděnou hrou ani výkyvy výkonů týmu z Letné. Zároveň však věří, že Pražané mají nadále šanci, aby ukončili osmileté čekání na vytoužený ligový titul

Vyhlášený technik Lumír Mistr není spokojený s hrou. "Já vidím jako hlavní změnit herní projev. Aby se to líbilo divákům. Hlavně ti by s tím měli být spokojení a chodili by se na Letnou bavit," říká jasně.

Ani další bývalý reprezentant Martin Frýdek není nijak nadšený z toho, jaký fotbal současná Sparta předvádí. "Myslím si, že ta koncepce je po příchodu Tomáše Rosického jasná - víc sázet na odchovance své akademie," tvrdí otec bývalého kapitána Sparty, jehož další syn hraje nyní ligu v Liberci.

"Přišlo mi, že trenér Vrba tomu zpočátku moc nakloněný nebyl, ale teď už i on dává mladým víc šanci. Takže se nejspíš s Tomášem na téhle koncepci museli shodnout. A jestli je to správně? To ukáže až čas podle výsledků," dodává s tím, že chápe netrpělivost fanoušků klubu toužících po úspěchu.

Titul ještě úplně ztracený není

Mistr na hřišti dokázal motat hlavy a nohy i největším hvězdám tehdejší fotbalové scény a stále doufá, že boj o titul může ještě zamotat i Sparta. Sám v jejím dresu vyhrál ligu pětkrát. "Už jsem tomu nevěřil, ale teď se to trošku změnilo, takže – ještě se to dá," tvrdí Mistr.

Že by to letos mohlo konečně vyjít, doufá i Frýdek, který už se věnuje roli trenéra. "Po Baníku jsem řekl, že jim věřím. A trošku mě mrzelo, když trenér po porážce v Olomouci řekl, že už je titul ztracený... Je to tříbodový systém a i kdyby byla malinká naděje, tak tomu musí věřit. Nelíbilo se mi, že už to vlastně zabalil," dodává hráč, který se Spartou získal také pět titulů.

"Sparta ještě hraje se Slavií i s Plzní, bude to o psychice a momentální formě. Věřím, že se to ještě může hodně zamíchat," říká.

Nevyrovnané výkony

Za největší problém Sparty považuje Mistr kolísavé výkony. "Čtyři zápasy odehrají dobře, teda slušně. A pak přijdou další dvě utkání a je to bída... katastrofa. V Olomouci se na to nedalo dívat. Výkony hodně kolísají," vybavuje si bývalý fotbalový kouzelník, jehož kariéru hodně ovlivnilo zdraví.

Nestejná úroveň výkonů v jednotlivých zápasech trápí i Frýdka. "Je to jako na houpačce, jednou je to dobrý, výborný, jindy špatný. Nedokáží zopakovat dobré výkony. Jednou zahrají výborně a dvakrát špatně. To by mělo být třikrát výborně a pak máte nárok jednou zahrát hůř a vyhrát třeba silou vůle. Jako Plzeň, taky nehraje žádný excelentní fotbal, ale ty výsledky uhraje," říká záložník, který si zakopal i Bundesligu.

Kde to drhne

Kde je tedy hlavní problém současné Sparty? "Když člověk ty hráče pozoruje, tak po fyzické stránce jsou na tom dobře. Jestli to chce změnit hráče, nebo taktiku – nevím, nejsem trenér. Ale podle mě je problém ve vedení. Určitě by se mělo začít od shora," konstatuje ofenzivní záložník, který dokázal fotbalem opravdu bavit.

Hned ovšem dodává: "Jenže to vedení na hřišti není, tam jsou hráči. Ti hrají, ti se musejí kousnout a šlapat. Jenže pak vidíte, jak jde hráč s míčem po křídle, může zatáhnout balon před kasu. Ne, zasekne a alibisticky hraje dozadu. Schází mi tam nebát se hrát, něco zkusit. Tak to dvakrát zkazím, ale potřetí to vyjde, o tom je přece fotbal. To jim ale musí říct trenér," říká Mistr s tím, že on trenéra Vrbu nezná a tak ho nemůže kritizovat. "Od toho jsou jiní, já určitě ne.".

Frýdek si myslí, že Sparta nemůže spoléhat jen na mladé hráče a je třeba tým posílit o střední generaci. "Je třeba doplnit kádr. Podle mě je tam moc mladých, ti to sami nezvládnou. Je třeba přivést ještě někoho zkušenějšího, tak šestadvacet - sedmadvacet let," dodává přesvědčeně. A pozici třiatřicetiletého Bořka Dočkala, by už viděl spíš jen jako střídajícího hráče. "Osobně ho neznám. Třeba Láďa Vízek ho chválí do nebes. Když nebude hrát v základu a přijme roli pravé ruky trenéra do kabiny, tak jo. Ale ten kádr by už se měl osvěžit," vysvětluje bývalý konstruktivní záložník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články