Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Před rokem hrál Urbanec přebor, v sobotu měl na lopatě Plzeň. Je to sen, řekl po utkání

Debut v nejvyšší soutěži jako hrom zažil ve 30 letech Jakub Urbanec. Při premiéře mezi elitou přispěl v úvodním kole nového ročníku dvěma brankami k remíze 2:2 v duelu s obhájci titulu z Plzně. Svůj výkon mohl navíc krajní bek či záložník korunovat hattrickem, ale penaltu v nastaveném čase zahodil. Pro fotbalistu, který hrál ještě v září loňského roku Pražský přebor za rezervu Žižkova, to však i přesto byla nezapomenutelná zkušenost.

Jakub Urbanec (vpravo) oslavuje se spoluhráči z Teplic gól
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Vyšlo to na skvělý zápas, proti mistrovi. Už jsem pár těžkých utkání odehrál a také už nejsem žádný mladík. Před úvodním hvizdem jsem proto cítil jen takovou příjemnou nervozitu. Hlavně jsem se strašně těšil," řekl Urbanec na tiskové konferenci. "Vážím si toho, že jsem v Teplicích a že můžu hrát ligu. Už tohle je sen, góly jsou třešničkou na dortu," uvedl.

Důvěru trenéra Jiřího Jarošíka splatil už ve 22. minutě, kdy zakončil pohlednou kombinaci přesnou střelou na přední tyč. Druhou trefu přidal ve 47. minutě, ale favorit zásluhou Jana Klimenta a Jhona Mosquery dokázal srovnat. Strhující drama vyvrcholilo v nastavení, kdy hostující Lukáš Hejda dostal červenou kartu a sudí Jan Machálek nařídil pokutový kop. Na hattrick však Urbanec z penalty nedosáhl.

"Dal jsem dva góly a věřil jsem, že dám i třetí. Když jsem byl ještě na Žižkově, tak jsem penalty kopal. Bohužel mě brankář přečetl a chytil ji," litoval krajní obránce nebo záložník, jenž se nechtěl vymlouvat na několikaminutovou prodlevu způsobenou konzultací sudího s VARem. "Není to úplně příjemné, ale byl jsem dopředu rozhodnutý, kam penaltu kopnu. Nebyl jsem ani nervózní, věřil jsem si. Penaltu nedali i větší hráči, ale mrzí mě to," doplnil.

Urbanec působil v druholigovém Žižkově mezi lety 2016 a 2021, ale angažmá pro něj neskončilo dobře. Před odchodem do Prostějova, kde strávil minulou sezonu, hrál jen za rezervu Viktorie v Pražském přeboru.

"Měl jsem neshody s koučem a vedením, ale víc bych to nerozebíral. Postavili mě mimo tým, ani jsem netrénoval s A-mužstvem. Vysvobodili mě trenéři Jarošík s Hunalem, kteří si mě vzali do Prostějova. Vzájemně jsme si sedli a teď jsem v Teplicích. Vážím si toho a chci jim to vrátit na hřišti," uvedl třicetiletý fotbalista.

Jako ligový debutant patřil v sobotu paradoxně spíše ke starším hráčům na trávníku. "Když vidím zápis o utkání, tak tam jsou všude kluci ročník 2000 a výš. Už jsem popravdě moc nevěřil, že bych se do ligy dostal. Ale makal jsem a asi jsem za to byl odměněný. Teď udělám všechno pro to, abych se v lize udržel co nejdéle," má jasno Urbanec.

Severočeši podle něj naznačili potenciál, ačkoli po výsledkově nevydařené minulé sezoně i přípravě se jim před startem soutěže příliš nevěřilo. "Před zápasem bychom bod určitě brali, navíc po nepovedené generálce s Duklou (1:4). Ukázali jsme, že se s námi musí počítat, že tu je dobrý mančaft a že nechceme hrát o záchranu," dodal Urbanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články