Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Poznar spasil v závěru Zlín. Proměněnou penaltou zajistil triumf nad Duklou

Jelikož mu dvojzápasový trest ještě nezačal platit, mohl Tomáš Poznar naskočit v základu Zlína a stal se klíčovou postavou při výhře 2:1 v rámci 24. kola doma nad pražskou Duklou. Nejprve byl v souboji, při kterém si Ivan Ostojič dal vlastní gól, a sám navíc v šesté nastavené minutě rozhodl o triumfu ševců z penalty.

Zlínský Tomáš Poznar se raduje z gólu v síti Dukly
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Hodně vzruchu způsobila především penalta odpískaná v závěru. "Viděl jsem to v teď televizi, bylo tam jasné stažení Poznara a jsem rád, že to sudí takto posoudil," říkal na tiskové konferenci domácí trenér Roman Pivarník.

"Holenda mě zatáhl a byl to faul. Jsem tady jeden z těch zkušenějších, trénoval jsem penalty v týdnu a dal jsem," řekl Tomáš Poznar. "Studoval jsem videa zlínských střelců, risknul jsem svoji pravou stranu, ale to je loterie," řekl gólman Matúš Hruška, který chytal poprvé v této sezoně.

Opačný názor na penaltu než Zlínští měl trenér Dukly Roman Skuhravý. "Teď jsem z toho znechucen a nemá smysl, abych něco komentoval. Závěr byl pro nás dílem nešikovnosti a dílem zásahu shora," řekl.

Tou nešikovností myslel kouč nájezd střídajícího Djuranoviče na Rakovana těsně před penaltou, který vyhrál zlínský gólman. "Čekal jsem do poslední chvíle, co udělá. Měl jsem štěstí, že mě nepropálil," liboval si gólman Matěj Rakovan, který i ve druhém zápase po sobě vychytal svému týmu výhru.

Zlínští začali duel velmi aktivně a uzavřeli soupeře před pokutovým územím. Jako první zahrozil Poznar, ale brankář Hruška byl u tyče včas. Tlak domácích vygradoval ve 21. minutě, kdy si centr z levé strany srazil do vlastní sítě Ostojič. Ševci tak před vlastními fanoušky skórovali po 335 minutách.

Trenér Dukly Skuhravý sice udělal oproti minulému kolu hned sedm změn v základní sestavě, na hrotu ale ponechal dva zkušené útočníky. A právě jejich spolupráce vedla k vyrovnání. Holenda poslal kolmicí do brejku Podaného, který obešel gólmana Rakovana i obránce Zlína a umožnil Hadaščokovi pohodlně vyrovnat.

Zlín se brzy oklepal, ale jeho hře ve zbytku úvodního poločasu chyběl větší nápad a moment překvapení. Po Čanturišviliho akci střílel po zemi Jiráček, ale Hrušku nenachytal. Domácí měli výraznou převahu, o čemž svědčí i poměr rohů 11:0 ve prospěch Fastavu.

Úvod druhé půle přinesl očekávaný scénář. Snahu domácích o vítězný gól na straně jedné a poctivou defenzívu s rychlými brejky na straně druhé. Jenže po chvíli bylo vše jinak, protože Dukla postupně vyrovnala hru a vytvářela si i šance. V 54. minutě pálil González do brankáře, ještě blíže ke gólu měl Hadaščok po minele Bartošáka, ale Rakovan byl připraven.

Závěrečný nápor Zlína odstartovala akce střídajícího Matejova, jeho zpětnou přihrávku dostal do ideální střelecké pozice Jiráček, ale levačkou přestřelil. Domácí ale nakonec přeci jen dokázali vstřelit rozhodující gól. Po stažení Poznara nařídil rozhodčí penaltu, kterou zlínský útočník proměnil.

Poznar se tak střelecky prosadil ve druhém utkání po sobě, když i v minulém kole proti Ostravě vstřelil vítěznou branku. Právě po utkání s Baníkem disciplinární komise potrestala zlínského útočníka dvouzápasovým zákazem startu, který ale ještě před utkáním s Duklou nenabyl právní moci a Poznar mohl ještě nastoupit.

Fastav Zlín - Dukla Praha 2:1 (1:1)

Branky: 21. vlastní Ostojič, 90.+6 Poznar z pen. - 28. Hadaščok. Rozhodčí: Proske - Kotík, Kříž. ŽK: Jiráček, Džafič - Lukáš Holík, Hadaščok, Bezpalec, Podaný. Raspopovič. Diváci: 3164.

Zlín: Rakovan - Libor Holík (71. Matejov), Bačo, Buchta, Bartošák - Hlinka - Džafič, Jiráček (84. Jakubov), Podio (78. Hronek), Čanturišvili - Poznar. Trenér: Pivarník.

Dukla: Hruška - Kozma (43. Souček), Bezpalec, Ostojič - Raspopovič, Hanousek - Hadaščok (81. Douděra), Lukáš Holík, González (68. Djuranovič) - Holenda, Podaný. Trenér: Skuhravý.

Ohlasy trenérů:

Roman Pivarník (trenér Zlína): "Vstoupil jsme do zápasu velmi dobře, dostávali jsme se do šestnáctky, kde ale soupeř dobře bránil a nebylo snadné, aby naše přihrávky našly adresáta. Nepohlídali jsme si jednoduché situace, po jedné z nich soupeř vyrovnal. My jsme se ale rychle oklepali, měli jsme velký tlak. Ve druhém poločase už to nebylo tak výrazné, ale vystupňovali jsem tlak. Díval jsem se na televizní záznam inkriminovaného momentu, bylo tam jasné zatáhnutí Poznara, Holenda už ani neprotestoval, o penaltě nebylo pochyb a jsem rád, že to sudí posoudil takto."

Roman Skuhravý (trenér Dukly): "Je to pro nás abnormálně krutá porážka. V úvodu jsme domácí k pouštěli k mnoha standardkám, ale ty jsme ubránili. Byli jsme nebezpečnější mužstvo, za stavu 1:1 jsme měli dvě příležitosti, neproměnit je bylo pro nás složité. Co se stalo v závěru, si vyhodnoťte sami. Teď jsem z toho znechucen a nemá smysl, abych něco komentoval. Mohli jsme rozhodnout ještě před penaltou, ale to jen dokumentuje situaci, v jaké jsme. Udělal jsem sedm změn v sestavě, potřeboval jsem něco změnit. Kluci dřou, kluci pracujou, lehkost tam chybí. Djuranovič ví, že to byla klíčová akce zápasu, já to vím. Mrzí to hodně, mohli jsme získat tři důležité body. Věřím aspoň, že ten moment, co se stal v závěru, bude tím, že Dukla začne hrát proti všem a zvládne to. Konec byl prostě pro nás krutý jak dílem nešikovnosti, tak zásahu shora."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články