Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

POLEMIKA: Liberec bude mít půlku týmu ze Slavie. Má se hostování regulovat?

Mohamed Tijani by se měl stát už pátým hráčem, který bude na podzim v Liberci hostovat ze Slavie. Sparta naproti tomu poslala tři fotbalisty do Mladé Boleslavi. Ligová fotbalová asociace na to chce od přespříští sezony zareagovat maximální kvótou. Mělo by se hostování v české nejvyšší soutěži regulovat? O tématu se diskutovalo v novém vydání Fotbal fokus podcastu.

Jen co Tijani natrvalo přestoupil z Jihlavy do Slavie, ta ho obratem posílá na sever Čech. V Liberci by měl rozšířit početnou sešívanou kolonii a stát se už pátým hráčem, který bude z Edenu pod koučem Pavlem Hoftychem hostovat. Vedle Tijaniho přišli Jakub Jugas, Jan Matoušek, Daniel Kosek a Júsuf Hilál.

Vedle toho Sparta zase poslala trojici Ondřej Zahustel, Jiří Kulhánek a Václav Drchal hostovat do Mladé Boleslavi, protože by pro ni nenašla na Letné dostatečné uplatnění.

LFA se nyní hodlá otázkou hostování hráčů v první lize důkladně zabývat a v řádech pro sezonu 2021/22 zakotvit přesný počet fotbalistů, kteří budou moci hrát dočasně z jednoho klubu v tom druhém. Vedení asociace chce rovněž upřesnit, zda budou smět proti mateřskému týmu nastoupit.

Mělo by se farmaření v lize omezit? Více ve FOTBAL FOKUS PODCASTU:

V lize na konci minulé sezony několikrát došlo k situaci, že tým nesměl kvůli dohodě s jiným klubem nasadit i několik hráčů a nastoupil velmi oslaben. Stabilní členy základní sestavy nemohly využít například Liberec a Jablonec proti pražské Slavii.

"Za sebe říkám, že to není trend, který by se mi nějak líbil, byť nemohu říct, že hostování je špatně. Tomáš Souček šel na hostování do Liberce, tam se rozehrál a vrátil se do Slavie. Daly by se najít i další případy, kdy hráč na hostování získal herní praxi a nakopnul svou kariéru," říká šéfredaktor magazínu Football Club Karel Häring.

Zároveň ale poukazuje na extrémnost situace. "Je to povolené, není tam žádný limit. Zatímco u zemí, které sleduju, chodí hráči z velkých klubů např. do špičky druhé ligy, u nás chodí hráči hostovat do týmů čtvrtého, pátého, šestého, což jsou normálně týmy, které by měly mít při zdravém chodu své hráče a tohle maximálně využít na jednoho," dodává.

"Máme Slavii, Plzeň, Spartu a z nich chodí hráči na hostování do Jablonce, Liberce, Mladé Boleslavi. Někteří i do Budějovic nebo Příbrami. To ovlivňuje výkon, sestavu týmu, protože jsme to pak viděli u Jablonce. Přijel na Slavii a hrál bez čtyř pěti hráčů," vysvětluje.

Redaktor webu ČT sport Pavel Jahoda jde ještě dál. "Mě to dosti irituje. Slavia dělá to nejlepší, co dělat může. A dělá to skvěle. Hráči hrají na vyšší úrovni, hrají na nějakém systému, který tomu klubu vyhovuje. Ale vytáčí mě, že to ligu svým způsobem ničí."

Jsou to právě podle něj týmy Liberce i Mladé Boleslavi, které podle něj daly ještě před začátkem sezony jasný signál, že o titul hrát nechtějí.

Jan Matoušek
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Když chceš hrát o titul, vezmeš si jednoho silného hráče z týmu, ale ne čtyři fotbalisty, protože víš, že budeš hrát s nadstavbou minimálně tři zápasy proti tvému konkurentovi v boji o titul. A tohle je strašně špatně. Dělají to tři kluby, kteří mají bojovat o špičku, a pak to nadstavbu strašně znehodnocuje. Je to naprosto absurdní a nechápu, že se to nereguluje," říká Jahoda k politice hostování ve Slovanu Liberec.

Fotbalový novinář Radek Špryňar naopak situaci zmíněných celků rozumí. "Úplně mi to nevadí. Tady se vyprofilovaly tři extrémně silné týmy. Vyskákaly rozpočty jak Sparty, tak Slavie, což je přes miliardu korun. Pak je tam Plzeň, která plave na polovině. Ty týmy mají široké kádry a pak jim někteří hráči během přestupových období přibývají," tvrdí redaktor Deníku Sport.

Věc se má podle Špryňara jednoduše: jak Liberec, tak i Jablonec a Boleslav chtějí udržet kvalitu kádru a zároveň hrát o evropské poháry. 

"A kdyby se ta sezona povedla super, jsou schopni bojovat o druhé místo. Pavel Hoftych mi říkal, že Slavii či Spartě nemohou stačit a přijímají, že hrají o třetí, čtvrté místo. Tak to je momentálně nastavené. Rozpočtové nůžky jsou obrovsky otevřené. A pro ty týmy je to obrovsky ekonomicky výhodné."

Mnohem více k tématu nabízí nejnovější vydání Fotbal fokus podcastu, k poslechu v úvodu článku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články