Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Po roce na místě činu. Plzeň jede do Zlína, který Viktorii tradičně přichystá těžkou prověrku

Praha – Rozdílní soupeři, stejné úkoly. Tak si stojí Slavia a Plzeň před 18. kolem a hlavně před vzájemným duelem, který by příští týden mohl napovědět o titulu. Zatímco sešívaní zamíří do Příbrami, odkud chtějí přivézt povinné tři body, Viktorii čeká nepříjemný Zlín. Právě tam se udál jeden z nejpodivnějších rozhodcovských výkonů minulé sezony. Zároveň ale Plzeň ví, co ji čeká – souboj s týmem, který ji může jen vybičovat k lepším výkonům. Utkání Příbram‒Slavia sledujte v 19:05 na ČT sport.

Ani jednou ve své nové éře neměla Plzeň se Zlínem lehké pořízení. Právě naopak, ve všech třech střetnutích od příchodu Pavla Vrby a návratu Ševců do nejvyšší soutěže se Viktoria řádně natrápila. I když ale Plzeň loni těžké testy ustála jen velice těžko a letos vůbec, nakonec jí z dlouhodobého hlediska pomohly.

Před necelým rokem a půl se Zlín poprvé výrazněji zapsal do srdcí nezaujatých příznivců, když se předvedl parádním výkonem ve Štruncových sadech. Ve skvělém utkání plném gólů Zlín hrál parádní přímočarý fotbal plný presinku a rychlých protiútoků. A Plzni značně zatopil, i když nakonec prohrál 2:4.

Mnozí viktoriáni ale už tehdy hovořili o tom, že Zlín jim nadělal problémy, s jakými se v domácí lize potkávali jen sporadicky. Těžkou zkušenost ale Západočeši zúročili skvěle – o dva týdny později se Plzeň radovala z důležitého podzimního triumfu nad Spartou.

Nejinak tomu bylo i před rokem, když se oba týmy utkaly na zlínské Letné. Skóre otevřel dnešní útočník Plzně Tomáš Poznar a Zlín hodinu vedl, jenže pak se zápas zvrtnul do špatné karikatury, v jaké si ho pamatujeme dnes. Nechvalně proslulý duel s přehlédnutou rukou před gólem Petržely a přísným vyloučením za protesty Matejova znamenal začátek konce pro sudího Michala Patáka. Na druhou stranu ale také důležitý dílek do mistrovské jízdy Plzně.

A konečně díl třetí na začátku letošní sezony. Nejistá Plzeň jen tak tak postoupila do play-off Ligy mistrů a poté prohrála úvodní duel na půdě Ludogorce. O tři dny později si Viktoria před odvetou chtěla zajistit povinné tři body doma proti Zlínu, jenže Ševci se vytasili s parádním výkonem a ve Štruncových sadech tentokrát dokonce zvítězili 2:0.

Pro Plzeň přitom právě tato porážka odstartovala velkou přestavbu kádru, která pokračuje dodnes. Trenér Roman Pivarník několik dnů nato svěřence vyburcoval k důstojné remíze s Ludogorcem a Plzeň od té doby v lize neprohrála.

Právě 188 dní trvající sérii mohou utnout Ševci v důležitém sobotním utkání. Na druhou stranu se ale Plzeň může zápasem ve Zlíně odpíchnout k potenciálnímu zápasu jara proti Slavii. "Z pozice hosta se do Zlína vracím poprvé v životě. Bude to specifické, ale hodně se těším. Nedáme jim nic zadarmo. Trenéra Páníka znám velice dobře, je to výborný stratég. Nějaké fintičky jsem tak našemu trenérovi řekl," usmívá se navrátilec Poznar.

Zlínu se přitom v posledních třech zápasech tolik nedařilo. Na závěr podzimu vybouchl 0:4 se Slavií, byť jeho výkon tomu tolik neodpovídal. Na začátek jara uhrál slušnou remízu 0:0 v Liberci, každopádně se ale už 270 minut neradoval z gólu. "V posledních zápasech se nám nedaří koncovka. Pokud chceme uspět, tak musí všichni hráči podat maximálně zodpovědný výkon," přemítá zlínský trenér Bohumil Páník.

Slavia míří do Příbrami, Spartu čeká těžký duel v Jablonci

Duel s poslední Příbramí nemusí být vůbec jednoduchý ani pro Slavii. Středočeši pod novým trenérem Kamilem Tobiášem citlivě přebudovali kádr a v Plzni na úvod jara dlouho drželi nulu. "Viděli jsme utkání Příbrami v Plzni a Příbram působila velice sympaticky a organizovaně. Určitě se nechovala jako obětní beránek," všiml si slávistický kouč Šilhavý.

Tobiáš ale rozhodně nemíří do utkání s poraženeckou náladou. A to i proto, že Příbram má proti Slavii slušnou domácí bilanci. Z posledních tří zápasů proti sešívaným Středočeši vydolovali čtyři body. "Já to vidím jako zcela otevřené utkání. Doma nejsme nikdy odevzdaný mančaft, navíc do Slavie přišlo několik nových hráčů a zkraje jara ještě nemusejí být ve formě," uvedl trenér Kamil Tobiáš.

Zabrat musí i Sparta, pro kterou je následujících pět zápasů klíčových. Letenské čeká na úvod Jablonec, poté Dukla, Mladá Boleslav, Zlín a Slavia. Nejdříve míří právě na sever Čech, kde se jim tradičně moc nedaří. V posledních osmi ligových zápasech v Jablonci Letenští zvítězili jen třikrát. "Bude to složité. Když hrajeme čtvrtek, neděle, čtvrtek, tak úbytek sil je markantní, protože není čas na regeneraci," je si vědom trenér David Holoubek.

Jablonec má ale také jednu nepříznivou sérii proti Spartě – v lize ji neporazil jedenáctkrát v řadě. A trenér Zdeněk Klucký věří, že se to Severočechům podaří právě nyní. "Zápasy s Rostovem i Bohemians nám ukázaly cestu a že se s nimi hrát dá. Respektujeme sílu Sparty, ale nesmíme se jí bát a vysokým presinkem se ji musíme pokusit dostat do úzkých," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články