Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Petržela vzpomíná na Čišovského: Výborný kluk do party. Plzeň se k němu zachovala skvěle

Osud někdejšího skvělého stopera Mariána Čišovského velice zasáhl i Milana Petrželu. Ten měl k "Čišovi" jako spoluhráč z Plzně hodně blízko, byli přátelé. A oba se podíleli na prvních velkých úspěších Viktorie v rámci sezony Ligy mistrů 2011/12. "Je to strašně smutný," říká.

Milan Petržela a Marián Čišovský
zdroj: ČTK

Čišovský podlehl nevyléčitelné amyotrofické laterální skleróze v neděli v pouhých 40 letech. "Zasáhlo mě to hodně. Byli jsme velcí kamarádi a výborní parťáci. Ať jsme už dlouho věděli, že s tímhle bojuje, tak to určitě nebylo nic příjemnýho," říká Petržela.

K soutěžnímu zápasu nastoupil Čišovský naposledy v březnu 2014. Pak šel na operaci kolena, po které se ještě pokoušel rozehrát s plzeňskou juniorkou. Plány ale zhatila zákeřná nemoc.

"Chodil k nám delší dobu a nikdo jsme pořádně nevěděli, čím si prochází, co ho trápí. On nám to nechtěl prozradit úplně hned, vždycky říkal, že má problémy s kolenem," vzpomíná Petržela v rozhovoru pro ČT sport.

Posléze ale jeho spoluhráči začali tušit, že něco není v pořádku. "Pak jsme se to dozvěděli. Pro nikoho to nebyla příjemná zpráva," dodává Petržela.

Za Viktorii odehrál Čišovský 64 zápasů a vstřelil 12 branek. Dvakrát se s Plzní představil v základní skupině Ligy mistrů.

"Říkal, že pro něj bude nejlepší, když se k němu budeme chovat normálně a dělat srandu jako doteď. Bylo to těžký, protože to byl šok, ale když to tak chtěl, chtěli jsme to tak dělat," líčí Petržela.

Klub se k Čišovskému zachoval fantasticky. Podporoval jeho i rodinu, nemocný hráč dál zůstal součástí plzeňského týmu a jeho číslo 28 bylo stále vedené na soupisce.

"Chtěli jsme tam to místo nechat, že s náma sedí furt a zúčastňuje se zápasů, tréninků a atmosféry v šatně. Dodneška si myslím, že je volný. Byl vedený v bulletinech před zápasem, měl fotku, že patří do kádru. Vedení se k němu zachovalo perfektně," říká Petržela.

Milan Petržela
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Čišovský prý po svém příchodu okamžitě zapadl do tvrdého jádra týmu. "Ta parta, co jsme prostě chodili všude spolu a byli spolu od rána do večera... Byl to výborný kluk do party, sranda s ním byla obrovská."

Tři ze čtyř obránců plzeňské základní sestavy v roce 2011 již nežijí. Z obranné čtyřky Rajtoral–Čišovský–Bystroň–Limberský zbyl jen posledně jmenovaný, stále aktivní hráč Viktorie.

"Je to smutný, kor pro mě, když jsem s nimi strávil nejlepší fotbalový roky. Je to prostě osud. Někdo si to mohl ovlivnit sám, a někdo ne," poukazuje Petržela na to, že František Rajtoral a David Bystroň spáchali v roce 2017 krátce po sobě sebevraždu.

"Obrovská ztráta, výborní kluci, fotbalisti. Hráli za Plzeň perfektní zápasy, kdy jim fandila celá republika a takhle to dopadlo. Je to strašně smutný. Ať je mu země lehká a dohlídne na ty dva kance, kteří už tam jsou," vzkazuje sedmatřicetiletý záložník Slovácka, kam se před sezonou vrátil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články