Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ordoš hattrickem sestřelil Příbram, Hubáčkův vlastňák zajistil výhru Plzni

Praha – Týmy z čela tabulky nezaváhaly a vezou tři body. Zatímco Olomouc i zásluhou hattricku Michala Ordoše zdevastovala obranu Příbrami 6:1, Plzeň vydřela těsnou výhru 1:0 nad Slavií. Vlastním gólem zajistil Plzni vítězství Slávista Hubáček. Olomouc se o skóre dostala do čela tabulky, Plzeň je třetí. České Budějovice poprvé od 9. kola vybojovaly tři body a opustily poslední místo tabulky. Výhru 1:0 na hřišti Hradce Králové jim z penalty vystřelil Jakub Řezníček. Pražská Dukla se dočkala prvního letošního vítězství na hřišti soupeře, když v Brně vyhrála 3:1. 

Olomoučtí Jakub Petr a Michal Ordoš (nahoře)
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Olomouc deklasovala Příbram

Úvod utkání patřil Příbrami, ovšem gólovou akci z páté minuty zastavil signalizovaný ofsajd. Ve 21. minutě se už ale předvedla i Olomouc. Pospíšil vysunul do křídla Petra, ten našel před prázdnou brankou volného Klesnila a Sigma vedla 1:0. Pak následoval festival zahozených šancí domácích, gól ale přišel až před koncem poločasu. Navrátil našel centrem Petra a ten nádherným volejem zvýšil na 2:0.

Ve druhé půli pokračovalo hanácké fotbalové představení. Po kombinační akci se míč odrazil na velké vápno, kde ho napálil Pospíšil. Příbramská obrana ještě dokázala střelu zablokovat, ale na ránu Petra z otočky už nereagoval ani Hruška a Olomouc vedla 3:0.

Karol Marko, trenér Příbrami: "Musím uznat, že má Sigma velkou formu a je to vybudovaný tým. Není to náhoda. Čtyři góly jsme dostali po prudkých centrech z krajů. Sigma byla také lepší v práci s míčem, v dynamice a o tom je dnešní fotbal. Dva góly v závěru už byla z naší strany nedůslednost. Je to výbuch, který se někdy stane."

Roman Pivarník, trenér Olomouce: "Měli jsme z tohoto utkání obavy, protože jsme o Příbrami věděli, že v ofenzívě umí zabrat. Snažili jsme se nachystat na to, abychom využili naše přednosti a to byla hra po stranách. Oni měli zhuštěný střed pole. Když jsme to dokázali včas zahrát do křídla, tak to tam nestihli dotáhnout. Mrzí mě jen, že jsme měli trochu výpadek za stavu 4:0, protože už jsme se nestíhali z útoku vracet." 

Krátce nato Navrátil našel centrem Klesnila, jeho hlavičku vyrazil Hruška na Ordoše a ten dal svůj desátý gól v sezoně. Na Příbram se valil jeden útok za druhým. Další dvě akce odvrátili hosté jen se štěstím. Pak ale sami udeřili poté, co se střídající Danoski prosadil povedenou ranou. Příbram gól nabudil, ale Sigma už výhru nepustila. Naopak v závěru trefil tyč Klesnil a v nastavení dva rychlé góly přidal Ordoš, který tak uzavřel hattrick. S dvanácti góly se olomoucký útočník usadil na čele tabulky střelců.

Sigma Olomouc - 1. FK Příbram 6:1 (2:0)Branky: 63., 90. a 90.+1 Ordoš, 45. a 54. Petr, 21. Klesnil - 67. Danoski. Rozhodčí: Kovařík - Mencl, Moláček. ŽK: Schulmeister - Dejmek, Šlapák. Diváci: 4820.

Olomouc: Zlámal - Rossi, Dreksa, Škerle, Vepřek (67. Janotka) - Pospíšil, Ordoš, Hořava - Petr (81. Plšek), Klesnil, Navrátil (76. Schulmeister). Trenér: Pivarník.

Příbram: Hruška - Jugas, Dejmek, Mišůn, Divíšek - Krbeček (70. Kalivoda), Trapp, Mareš 79. Valenta), Šlapák (58. Danoski) - Střihavka, Wágner. Trenér: Marko. 

Olomouc nasázela Příbrami šest gólů
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Plzeň zase nedala více než jeden gól

Slávisté se toužili přiblížit výhře z posledního vzájemného utkání v Edenu a už ve třetí minutě ji mohl výrazně zpříjemnit vstup do utkání Koreš, který při svém úniku na pravé straně ztroskotal až na vyběhnuvším brankáři Kozáčikovi. Plzeň se však také v ofenzivě nenechala zahanbit. Domácím nadělaly hodně problémů pokusy Bakoše i nůžky Ďuriše.

Bakoš, čekající na branku v soutěžním zápase od 2. září, se nedočkal ani ve 23. minutě, když jej do šance vybídl Čišovský. Slavia v útočné fázi nepůsobila sebejistě jako soupeř. Zbytečnými chybami se sama brzdila už v přechodové fázi, a když po půlhodině stoper Hubáček prodloužil trestný kop plzeňského kapitána Horvátha do vlastní brány, byli domácí v ještě složitější situaci.

Petr Rada, trenér Slavie: "Je to hořké. Protože jinak jsme Plzeň do větší šance za celý zápas nepustili. Mrzí mě, že jsme zápas nedotáhli aspoň do remízy. Chyběla nám v něm (1. poločase) agresivita, nehráli nám krajní záložníci. Dělali něco, co jsme po nich nechtěli a nevysouvali se dopředu. Paradoxně jsme jediný gól dostali v době, kdy se zápas začal vyrovnávat." 

Pavel Vrba, trenér Plzně: "Slavia je ve formě, navíc doma je pro každého soupeře velmi nepříjemná a spousta týmů tady měla problémy. Byl to hodně náročný zápas a o to víc si cením výhry. Šest bodů z posledních dvou zápasů považuju za dobrý odrazový můstek do dalších zápasů." 

Plzeň se ve druhém dějství už soustředila hlavně na bránění a domácí k ohrožení hostující branky dostávali jen občas. Na dlouho nejnebezpečnější byl pohotový pokus Mičoly, s nímž si poradil Kozáčik. Vypjatý zápas přinesl i nefotbalové zážitky, plzeňský bek Limberský se skácel k zemi, když k němu z kotle domácích fanoušků přiletěla petarda i zapalovač.

Slavia dohrávala zápas v křeči. Vytvořila si sice převahu, větší šance ale nepřicházely. Plzeň už výhru uhájila a částečně si zlepšila bilanci v ligových zápasech v Edenu, kde proti Slavii a Bohemians 1905 před dneškem vyhrála jediný z šesti zápasů. A Západočechy nemuselo mrzet ani to, že v lize čekají od začátku září na zápas, v němž by dali víc než jednu branku.

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 0:1 (0:1)Branka: 31. vlastní Hubáček. Rozhodčí: Bílek - Košec, Ubias. ŽK: Mičola, Nitrianský, Hubáček, Škoda, Petrák, Latka, Tusjak - Kolář, Horváth, Kozáčik. Diváci: 8931.

Slavia: Čontofalský - Nitrianský (37. Cicman), Latka, Hubáček, Čonka - Petrák - Koreš (58. Tusjak), Jarolím (74. Kisel), Zmrhal, Mičola - Škoda. Trenér: Rada.  

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Ševinský, Limberský - Darida (90. Hejda), Horváth - Rajtoral (87. Malakjan), Kolář, Ďuriš - Bakoš (81. Procházka). Trenér: Vrba. 

Tomáš Mičola a Marián Čišovský
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Micha

V utkání dvou odlišných poločasů se radovala Dukla

Dukla vsadila na ofenzivní začátek, který jí vyšel dokonale. Získala územní převahu a už v 9. minutě po centru Romera z pravé strany proběhl mezi brněnskými obránci Borek, který trefil z bezprostřední blízkosti padající míč nad bezmocným brankářem Petrem do sítě.

Po vstřeleném gólu se hosté více zatáhli na vlastní polovinu. Nechali tvořit hru soupeře. Jenže Brňané bez zraněných útočníků Švancary a Halašky v ofenzivě hodně pokulhávali. Trenér Čuhel vsadil na hrotu na Škodu s Jurdíkem, kteří se v přehuštěném prostoru nedokázali prosadit. Po necelé půlhodince fotbalové nudy bez šancí udeřila Dukla podruhé. Po centru Malého se míč odrazil před Borka, který oklamal domácí obránce a přesnou střelou k tyči přidal druhou branku.

Luboš Kozel, trenér Dukly: "V minulém kole jsme sice hráli také dobře, ale nepodařilo se nám zvítězit. V prvním poločase jsme se chtěli odrazit od dobré defenzívy se snahou vyrovnat se domácím v důrazu. To se nám dařilo. Byli jsme i efektivní v útoku, což jsme potvrdili dvěma brankami. Naše vedení bylo zasloužené. Domácí v první půli neměli šanci."

Petr Čuhel, trenér Brna: "Začali jsme bez důrazu a nasazení. Tím jsme Dukle ulehčili situaci, kterou využila ke vstřelení dvou branek. Měli jsme tlak i převahu. Z ní jsme také dali kontaktní gól. Bohužel nás přibrzdilo vyloučení Suse." 

Po změně stran se průběh zápasu zcela otočil. Brňané se probrali z předcházející letargie. Do svého výkonu přidali kromě bojovnosti i lepší pohyb a přesnější kombinační souhru. Rázem dostali Duklu pod tlak a z něj se také zrodila kontaktní branka. Po Zavadilově rohu hlavičkoval Mezlík do břevna a odražený míč zasáhl Berger tak nešťastně, že si dal vlastní branku.

Těsně před touto brankou zraněného domácího obránce Husára vystřídal Sus, který si vzal slova trenéra Čuhela o bojovnosti až příliš k srdci. Po dvou žlutých kartách zamířil přesně za čtvrt hodiny pod sprchy. I v početním oslabení tlak Zbrojovky pokračoval, ovšem protiútoky Dukly byly mnohem nebezpečnější. Po jednom z nich v 75. minutě trefili hosté tyčku. Až těsně před koncem dal střídající Marek svým premiérovým ligovým gólem definitivní pojistku na vítězství Dukly. 

Zrojovka Brno - Dukla Praha 1:3 (0:2)Branky: 54. vlastní Berger - 9. a 36. Borek, 89. Marek. Rozhodčí: Královec - Filípek, Vysloužil. ŽK: Pašek, Kaufman, Sus, Zavadil, Škoda, Brabec - Vorel, Gedeon, Berger, Vrzal, Marek. ČK: 68. Sus. Diváci: 3262.

Brno: Petr - Pašek (84. Přerovský), Brabec, Pernica, Husár (53. Sus) - P. Mezlík, Kaufman, Zavadil, Lutonský - Škoda, Jurdík (46. Glaser). Trenér: Čuhel.

Dukla: Rada - Romera, Vorel, Štetina, Vrzal - Malý, Gedeon, Borek - Berger (89. Božič), Pospěch (84. Marek), Svatonský (60. Přeučil). Trenér: Kozel.

Budějovice ukončily střelecké trápení

Na hradecké poměry velmi špatná návštěva sledovala nepříliš pohlednou podívanou. Šancí bylo velmi málo. Největší příležitost domácích si vytvořil záložník Harba. Bosňan, který hrál až do osmnácti let pouze futsal, vystřelil z dvaceti metrů, ale brankář Daněk vyrazil míč směřující k tyči na roh. Do poločasu se mohli ujmout vedení hosté, jenže Sandro trefil hlavou pouze břevno a dorážku napálil nad branku.

Po změně stran byl možná klíčový souboj v boji o záchranu ve znamení mírné hradecké převahy. Čtyři minuty po přestávce pálil po obtočení kolem obránce z úhlu slovenský útočník Uškovič, jenže gólman Daněk míč vyrazil. V další obrovské příležitosti byl záložník Harba, který si naběhl na Štěpánův centr z levé strany, jenže volej napálil nad bránu.

Miroslav Soukup, trenér Budějovic: "Hráli jsme slušný fotbal. Ale bylo to o jednom gólu a nakonec jsme byli šťastnější. Předtím jsme se propadli až na úplné dno tabulky. Celý týden jsme se snažili přesvědčit hráče, že můžeme bodovat všude. Chtěli jsme to zlomit a přivézt body. Tentokrát jsme byli na rozdíl od jiných zápasů venku odvážnější, více jsme kombinovali a hráli týmově."

Jiří Plíšek, trenér Hradce: "Hradec musel překousnout první domácí prohru v tomto ročníku. Mrzí to o to více, že šlo vzhledem k tabulce o velice důležitý zápas. Mohli jsme udělat velký krok a získat prostor na práci. Utkání bylo o jediné chybě." 

Poslední čtvrthodinu zápasu Hradec hosty zatlačil, jenže v 83. minutě přišla velká chyba domácích. Budějovický útočník Táborský šel sám na bránu, defenzivní středopolař Šisler ho stáhl, dostal červenou kartu a hosté kopali penaltu. Řezníček poslal míč na levou stranu a rozhodl zápas. Zároveň tak protrhl 343 minut trvající střelecké trápení Budějovic, které v Hradci vyhrály poprvé od roku 1995.

FC Hradec Králové - Dynamo České Budějovice 0:1 (0:0)Branka: 84. Řezníček z pen. Rozhodčí: Nenadál - Kovařík, Gallo. ŽK: Šisler, Harba, Dvořák - Rýdel. ČK: 83. Šisler. Diváci: 2652.

Hradec Králové: Koubek - Holeš (86. Zec), Jánošík, Fukal, Poděbradský - Harba (90. Zelený), Šisler, Hochmeister, Štěpán (71. Halilovič) - Dvořák, Uškovič. Trenér: Plíšek.

Č. Budějovice: Daněk - Novák, Halama, Lengyel, Machovec - Javorek, Benát, Rýdel, Sandro (89. Otepka) - Táborský (86. Markovič), Řezníček (90. Hanzlík). Trenér: Soukup.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články