Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Obránci Baníku řádili v malém slezském derby s Karvinou

Sváteční střelci obstarali ostravským fotbalistům vítězství 3:0 v předehrávce 16. kola nad Karvinou. V malém slezském derby se dvakrát trefil stoper Jakub Pokorný a z přímého kopu také Jiří Fleišman. Baník se proto v neúplné tabulce vrátil do elitní šestice, svěřenci Františka Straky zůstali předposlední. 

Fotbalisté Baníku Ostrava slaví gól v utkání s Karvinou
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

"Bylo to špatné, jsme na sebe hodně naštvaní. Porážíme se sami, dostaneme tři góly ze standardek. Pokud chceme sbírat body, tohle se nemůže stávat, musíme být zodpovědnější," řekl gólman Martin Pastornický.

Karviná po sérii neúspěchů znovu zamíchala sestavou, valný efekt se však ani s kvartetem změn v základu nedostavil. Derby bylo převážně o boji, v němž měli přece jen mírně navrch domácí.

Jejich převaha byla především územního charakteru a v držení míče. Kromě zblokované rány Diopa mohla hostující obrana zůstat v úvodu v relativním klidu.

I první branka se zrodila spíše nenápadně. Po faulu na Smolu, jemuž Kouřil zásahem kopačky způsobil tržnou ránu v obličeji, kopal Fleišman ve 26. minutě přímý kop z levé strany. Míč propadl na malé vápno k Pokornému, který pravou placírkou poslal balon k tyči a mohl oslavit svůj premiérový prvoligový gól.

Baník musel brzy po pauze znovu vynuceně vystřídat, tentokrát zraněného Reitera a hosté se v úvodu druhé půle přiblížili vyrovnání. Po rohovém kopu a závaru ve vápně však Petráň odražený míč nedokázal poslat mezi tyče.

Domácí svého regionálního rivala předčili především v efektivitě. I druhý faul, který byl potrestán žlutou kartou, přetavili v gól. Fleišman se parádně zhostil v 67. minutě úlohy exekutora přímého kopu a levačkou přes zeď zavěsil.

"Všiml jsem si, že si gólman postavil jen dva hráče do zdi. A když jsem se na něj koukal, tak stál docela mimo bránu. Parádně to tam padlo," popsal Fleišman.

Pak už bylo zřejmé, že Karviná se nedokáže zvednout. Pokorný tak odevzdaného soupeře v 88. minutě dorazil po rohu třetí brankou. Ostrava prodloužila svou domácí ligovou sérii bez prohry na sedm utkání. Naopak Karviná v nejvyšší soutěži neskórovala už 533 minut.

"Myslím, že nám pomohl první gól, kdy jsme se trošku uklidnili. Po nástupu do druhého poločasu jsme se nechali zatlačit, ale naštěstí jsme to zvládli a máme tři body," dodal Fleišman.

Baník Ostrava - MFK Karviná 3:0 (1:0)

Branky: 26. a 88. Pokorný, 67. Fleišman. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Dresler. ŽK: Hrubý, Pokorný - Kouřil, Dreksa. Diváci: 8863.

Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Pokorný, Stronati, Fleišman - Reiter (50. Holzer), Jánoš, Hrubý, Kuzmanovič (89. Procházka) - Diop, Smola (29. Granečný). Trenér: Páník.

Karviná: Pastornický - Krivák, Kouřil (36. Dreksa), Rundič, Ndefe - Bukata, Smrž - Lingr, Janečka, Galuška (72. Vukadinovič) - Petráň (55. Ba Loua). Trenér: Straka.

Bohumil Páník (trenér Ostravy): "Výsledek je 3:0, ale nebylo to vůbec jednoduché. Soupeř byl důrazný a držel míč. Báli jsme se jeho výškové převahy, nechtěli jsme proto faulovat v blízkosti brány. Ale nakonec jsme rozhodli paradoxně standardkami sami. O to víc to těší. Hráči si mákli, byli zodpovědní. Karviná je venku nebezpečná, ale měli jsme dobrý rozbor a připravili jsme se na ně."

František Straka (trenér Karviné): "Je to neustále dokola, hovoříme o tom každý týden. Sám to nechápu, protože víme, že Baník má kvalitní hráče. Ale my se porážíme pořád sami. Věnujeme se tomu, cvičíme to, ale pak to přijde a je to křeč. Pak už nejede hlava, přijdou zbytečné chyby. Těžko se mi to komentuje. Jsem člověk, který neutíká. Budu makat a bojovat, jsou tady kluci, kteří mají podobný charakter jako já. Teď už to nebude o fotbale, musíme se zvednout."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články