Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nový model ligy posune fotbal ještě více do zimy, Horváth i Vízek by to chtěli jinak

Mrzne, až praští. Počasí je spíš na hokej na rybníku než na fotbal. Návštěvy klesají a ani fotbalisté "zimní lize" nakloněni nejsou. Jenže bude hůř. Kluby se shodly, že příští rok nastartují nový model ligy, s větším počtem zápasů, atraktivnějším herním systémem a s tím, že podzim skončí až týden před Vánoci, tedy o dva týdny později než v tomto ročníku, a začínat se bude už 9. února, o týden dřív než letos. 

Promrzlý fotbal na Vysočině
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Jak bude vypadat nový model? Po odehrání základní části budou týmy na 1.6. místě hrát o titul, 7.10. o účast v Evropské lize a 11.16. o záchranu. Bude stále o co hrát, zápasů bude víc, přijde víc diváků, kluby budou mít větší příjmy – tak to vidí Ligová fotbalová asociace. Jenže přibude zimních termínů...

Pavel Horváth je bývalý reprezentant, zul kopačky před necelými třemi lety a nyní trénuje druholigový Sokolov, takže zná fotbal ze všech stran a rozhodně ví, o čem je řeč. "Tahle zima je extrémní, takže pravděpodobně ani v lize povinné vytápění trávníků na některá hřiště nestačí. Ale věřím, že třeba příští zima nebude tak hrozná," říká bývalý fotbalista, který svými dalekonosnými a na milimetr přesnými přihrávkami pomohl dostat Viktorii Plzeň z šedivého ligového průměru tam, kde je dnes.

Současné podmínky za fotbalové rozhodně nepovažuje. "Je to děsný. Málokteré mužstvo je schopné absolvovat dennodenní trénink na jednom hřišti. Protože to se samozřejmě ničí a pak může být špatné celé jaro," popisuje Horváth jedno z úskalí. "Takže hráči mění povrchy. Dvakrát v týdnu jdou na umělku a až před utkáním se dostanou na zápasové hřiště. To není ideální. A nekvalitní hřiště pak znevýhodňují lepší týmy."

Nový model má zvednout příjmy klubů, zvýšit návštěvnost, jenže třeba v 18. kole přišla jen na jediný stadion vyšší návštěva, než je jeho průměrná v sezoně. Bylo to v Uherském Hradišti. Na Spartu proti Slovácku dorazilo 4820 lidí, zatímco průměr je téměř o pět set nižší.

"Je to logické," říká Horváth a dává vlastní příklad. "Byl jsem na fotbale v Plzni ve čtvrtek, bylo vyprodáno a byl jsem tam v pondělí a přišla třetina lidí. To není motivující ani pro hráče, když hrají před dvanácti tisíci a potom před čtyřmi tisíci. A hraje se přece pro lidi, pro ty to musí být komfortní. Já kdybych neseděl na vyhřívané sedačce, tak bych tam asi taky nevydržel. Pro rodiče s dětmi už je to úplně nesmyslný," dodal kouč, který je se Sokolovem ve druhé lize sedmý, ale v tabulce za posledních pět podzimních kol by vedl.

A co s tím? "Spousta lidí řekne, že jsem blázen, ale já bych v zimě nehrál. Hrál bych v létě večer od sedmi - půl osmé. Lidi by na fotbal chodili a v zimě by mohlo být tři měsíce volno. Nebo se pak na to připravit a jet sezonu v kuse. I když chápu, že hodně věcí je proti tomu," řekl spoluautor plzeňského úspěchu, který část kariéry strávil v Japonsku. "Tam se hraje jaropodzim. Začne se v březnu a začátkem listopadu je konec. Celý prosinec a leden je volno a jde to taky. To je jedna z možností," zakončil Horváth.

Hrát ligové zápasy v zimě nevidí rád ani Ladislav Vízek. Fotbalový bohém a vyhlášený technik, který má zlato z olympiády 1980 v Moskvě a bronz z mistrovství Evropy z téhož roku, je proti. "V mraze lidi nepřijdou. Mají rádi fotbal, ale ne v zimě," říká přesvědčeně.

Oni říkají, že nejsou termíny. Ale to se dá dohonit v týdnu. Je lepší hrát později a v teple než dříve a v zimě. Fotbal se hraje pro diváka, a když je minus deset, tak nepřijde. Jsem tu zrovna s Karolem Dobiašem a Tondou Panenkou a ti také kývají, že mám pravdu," konstatuje. "A že nejsou termíny, jsou poháry, reprezentace a tak dále. Jenže termíny se vždycky najdou a podle mě je důležitější hrát ligu na dobrých terénech a před slušnou návštěvou," dodal Vízek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články