Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Nepřišlo nám normální brát plný plat, když se nehraje, říká Hübschman

Patří k veteránům ligy, ale ani on nezažil, že by byla přerušená soutěž a nebylo jisté, jestli se vůbec dohraje. Kapitán fotbalistů Jablonce Tomáš Hübschman je sice v nejistotě, ale zůstává v klidu. Jeho tým se také dohodl s hráči na dočasném snížení platů, což se podle bývalého reprezentanta obešlo bez problémů. "Pomohli jsme klubu. Kdo je tady déle, ví že i klub vždycky pomůže, když hráč potřebuje," uvedl.

Tomáš Hübschman
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Hübschman přiznává, že podobná situace s nejistým koncem je i pro něho nová. "Vzpomínám si na přerušení NHL, když se nemohli dohodnout na kolektivní smlouvě, ale teď jsou přerušeny všechny sporty, všechny společenské akce, to nepamatuje asi nikdo," marně se probírá pamětí.

"Na Ukrajině jsem zažil válečný konflikt. Nejdřív byly protesty a pak začala válka. To bylo hodně nepříjemné, ale i tehdy jsme hráli na neutrálním hřišti a pořád se pokračovalo. Teď se hrát nemůže," konstatuje defenzivní opora jabloneckého celku.

Nová situace přináší i zásadní změnu životního rytmu, bez společného tréninku i legrácek, jimiž jsou pověstné české kabiny...

Je nám líto, video expirovalo.
Pelta: Nejvyšší plat v Jablonci teď bude 65 tisíc

"Je to nepříjemné pro všechny, nejen pro sportovce. Většina lidí není normálně celý den doma když může dělat svoji práci. Beru to, jak to je. Snažím se respektovat všechna ta doporučení a nařízení. Zbytečně nevycházím ven a věřím, že to brzy pomine a budeme zase všichni moci dělat to, co nás baví," věří fotbalista.

Situaci mezi spoluhráči jako kapitán zatím nevnímá nijak tragicky.

"Zatím necítím, že by se někdo propadal do nějakých depresí, nebo něco. Nejistota tam samozřejmě je, jako u každé profese, když vám něco zruší. Stejně jsou na tom i herci, když jsou zavřená divadla, a my to vnímáme stejně. Ale zatím jsou spíš všichni odolní a věří, že to co nejdřív pomine a zase se sejdeme na jednom tréninku v jedné kabině," říká s tím, že individuální přípravě přece jen chybí ta radost, legrácky v kabině a kontakt se spoluhráči.

Hübschman jednal za hráče také s vedením klubu, který jako první přistoupil po dohodě s fotbalisty na dočasné snížení jejich platů. Tvrdí, že nebylo příliš složité spoluhráče přesvědčit.

"Neregistroval jsem žádný problém, i když nebylo úplně snadné se domnluvit a najít nějaký klíč, jak to celé udělat, aby se někdo neocitl na hraně přežití, vzhledem k tomu, co má nasmlouvané a co musí platit," vysvětluje, s čím se museli vypořádat.

Tomáš Hübschman z Jablonce (vpravo) v souboji s Ivanem Majevskim z Astany
zdroj: REUTERS autor: Alexei Filippov

Tvrdí však, že neregistroval žádný odpor.

"Ta situace z našeho pohledu byla úplně jednoduchá. Nejsou zápasy, klub nemá návštěvy, má nyní minimální příjem, my sice trénujeme individuálně, ale liga stojí, a tak nám nepřišlo úplně normální, že bychom měli brát plný plat. Klub by se mohl dostat do finančních problémů a mohlo by hrozit, že by se z toho třeba nemusel dostat. Takže jsme se takhle domluvili mezi sebou. Kdo je tu delší dobu, tak ví, že se klub taky vždycky snažil pomoci hráčům," uvedl s tím, že se nedá říct, jestli první krok k jednání o snížení platů udělalo vedení klubu nebo hráči.

"Bylo to takové společné. Často se bavím s prezidentem Peltou o situaci v klubu, takže samozřejmě došlo i na to, že spousta firem, které dávají do fotbalu peníze, se teď budou koukat hlavně na to, aby přežily samy, protože nevidí smysl sponzorovat něco, co je přerušené na neurčito. Proto jsem kontaktoval hráče, dohodli jsme se a věříme, že to zvládneme. Myslím si, že hodně dalších klubů k tomu bude muset přistoupit taky," dodal s tím, že to považuje za řešení odpovídající situaci.

Všichni jsou nyní v nejistotě, nikdo netuší, jestli se vůbec současná ligová sezona dohraje. Sám Hübschman je k tomu skeptický.

Je nám líto, video expirovalo.
Jablonečtí a boleslavští fotbalisté se dohodli na snížení platů

"Věříme, že se to brzy rozběhne. A je jedno, jestli se tenhle ročník odpíská a anuluje a rozběhne se až nový ročník. Zatím je problém, že nikdo s žádným vyjádřením nevyšel a myslím si, že ani není jak se k téhle situaci vyjádřit, protože nikdo netuší, jestli se situace bude zhoršovat nebo naopak zlepšovat. Ani není jisté, jestli by fanoušci na stadiony přišli, a kdyby se mělo hrát bez nich, tak je asi zbytečné něco začínat. Já sobně si myslím, že se tahle sezona nedohraje a spíš se budeme připravovat na příští ročník."

Jablonec hraje o evropské poháry, s nimiž už nějaké zkušenosti z poslední doby má, a hráči vnímají, že právě osud nadcházejícího ročníku bude hodně zamotaný a možná, že se ani neuskuteční.

Tomáš Hübschman
zdroj: ČTK/PR/ autor: Michal Vele/FK Jablonec

Jablonecký kapitán připustil, že i o tomhle vedou hráči debaty. "Bavili jsme se o tom. Záleží jak se k tomu postaví FIFA a UEFA a je otázka, jestli v příštím roce vůbec nějaké proháry budou. My se s tím tady můžeme vypořádat nějakým způsobem, ale jestli třeba v Itálii, Španělsku, Francii a Anglii ten problém bude dál, tak nebude s kým poháry hrát, protože ty týmy nebudou moci cestovat. Takže je otázka, jestli se třeba jeden ročník vůbec neodehraje."

Deset let strávil v Doněcku v dresu Šachtaru a na Ukrajině má Hübschman spoustu známých, takže sleduje i to, jak se situace s pandemií koronaviru vyvíjí tam.

"Oni hráli ještě donedávna, ale i když jsem v poslední době s nikým nemluvil, tak mám zprávy, že se spíš snaží jen informovat lidi, co dělat a nedělat, ale že by měli nějaká plošná nařízení jako u nás, to zatím nemají," popisuje situaci na Ukrajině.

Přiznává, že současný stav má ale také své klady. "Toho času teď s manželkou a dětmi trávím daleko víc. Zatímco jindy v tuhle dobu jsme hlavně v autobuse, autě a na hřišti - hodně mimo domov. Tak teď se to úplně obrátilo," říká tónem, v němž je cítit spokojenost.

"Mám víc času přemýšlet a srovnávat co je lepší. Těžko teď hodnotit, ale zatím mě to nijak nevadí, nelimituje mě to a jsem docela rád doma. Ale určitě přijde doba, kdy se budu chtít pořádně rozpohybovat, vidět se s klukama a změnit prostředí. Záleží, jak dlouho to všechno bude trvat," končí rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články