Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nejlepší fotbal hraje Plzeň, ale Slavia to udrží, věří odborníci a jako nejvíc ohroženou vidí Opavu

Fotbal se vrátil, s hrstkou diváků, ale je tady. Liga se rozběhla a místo kopané se hraje většinou až překvapivě pohledný fotbal. Restart zastihl ve výborné fazóně zejména Plzeň a Slavii, rozjela se i Bohemka, druhý dech chytila Sparta a Pavel Horváth nastartoval Příbram k cestě za záchranou. "Bude to ještě zajímavé," říkají přesvědčeně tři muži, kteří o fotbale vědí hodně: František Komňacký, Ladislav Vízek i Jiří Jarošík.

František Komňacký
zdroj: ISIFA

Co v úvodních dvou ligových kolech zkušené fotbalové odborníky překvapilo? "Hlavně to, že se pauza nedotkla Slavie a Plzně, která hraje možná ještě lépe než před pauzou, a oba tyhle týmy všem ostatním odskočily. Na ty se člověk těší, protože hrají pěkný fotbal a dávají góly," popisuje pozitiva ligového fotbalu po koronavirové pauze bývalý úspěšný kouč Komňacký.

"Plzeň hraje podle mě ještě lépe než Slavia, ale boj o titul už je nejspíš rozhodnutý, tam by musel Plzni ještě někdo pomoci," tvrdí muž, který působil i jako asistent u národního týmu. "A i Sparta předvedla v Karviné ve druhém poločase, že je tu třetí tým, který má kvalitu a dříve nebo později by se měl dostat do té nejlepší trojky," dodává.

I Jarošíka zaujala nejvíc hra Plzně. "Ta lehkost, s jakou hraje... je vidět, že se ti kluci na fotbal už moc těšili. Podobné je to ve Slavii. A myslím, že už to Slavia nepustí. Dvakrát neprohraje. Náskok osmi bodů je veliký," uvažuje hráč, který oblékal i dres Chelsea. "Překvapila i Příbram, která má výhodu v tom, že když je tam teď padesát diváků a jinak jich chodí pět set, tak to ani není znát," vysvětluje sparťan, který kromě ostrovních klubů prošel i ruskou a španělskou ligou.

Vízek také smeká před výkony Plzně. "Ten její vzlet je neuvěřitelný," tvrdí olympijský vítěz z Moskvy v roce 1980. "Já se na ni rád koukám, odstartovali neuvěřitelně, jsou hladoví, našli si styl, trenér Gula tam zapadl a všechno se to slilo do jednoho celku. Nemůžu věřit, že hrají tak dobře a na zápas Slavia – Plzeň se v neděli moc těším," říká muž, který má bronz z mistrovství Evropy v roce 1980 a kariéru spojil hlavně s Duklou.

Je nám líto, video expirovalo.
Přenos ČT: Sestřih a ohlasy utkání Bohemians - Č. Budějovice

Přesto považuje za největšího adepta na titul stále Slavii. "Osm bodů je hodně. Stěžejní budou dva zápasy na Slavii. A ta se na ně připraví, i když dneska všichni říkají, že Plzeň hraje líp," dodává fotbalový bohém.

Zlepšení šokem z trenérů

Vízka zaujala i Sparta po přestávce v Karviné, ale… "Ten gól, který dostala v desáté vteřině, měl platit, to říkali i sparťani," dodává s tím, že by se pak zápas mohl vyvíjet jinak. "No a opak je tu Bohemka. Před pauzou s divákama nemohla dát gól a teď za dva zápasy bez diváků sedm a uhrála šest bodů," zamýšlí se spokojeně.

"A podívejte se, jak Horváth zbláznil Příbram. To je všechno zlepšení šokem z trenérů. Pavel je podle mě úplně jiný než starší trenér, který má zajeté metody. Musel přijít s něčím novým. Je srandista, pozitivní, on to tomu mužstvu předá, ale že by to mělo být vidět na fotbale, jsem si nemyslel a ono to vidět je. Já jim fandím, ale teď do Příbrami přijede Slavia a to bude těžké," dodal Vízek.

Vzpruhu jménem Horváth registruje pozitivně také Komňacký. "Příbram už byla odepisovaná a teď vyhrála v Olomouci. Ze dvou zápasů uhrála čtyři body a situaci u dna tabulky hodně zašmodrchala," říká a přičítá to Horváthovu příchodu k týmu. "Je to silná osobnost a myslím, že vnesl do kabiny to, čemu se říká nový duch, a je to cítit i na hřišti."

Opavě nepomáhá ani město

Trenér, který fungoval i v Rusku, upozorňuje ale také na úskalí: "Tempo, v němž se liga dohrává, je ale zběsilé a uvidíme, jak vydrží celkům síly," dodává kouč, který dovedl k titulu Baník Ostrava i na Slovensku Ružomberok. "Hlavně týmy, které mají, jak se říká, kratší lavičky, budou mít problémy."

Komňacký čeká, že i boje na chvostu tabulky budou zajímavé. "Tam se kromě Příbrami, Opavy a Karviné silně namočil i Zlín a i proto si myslím, že závěr bude hodně dramatický."

S tím souhlasí i Jarošík, který považuje za nejvíce sestupem ohrožený druh, fotbal v Opavě. "Jsou v krizi, nepomůže jim teď ani krásný domácí stadion a fanoušci. Je to škoda, vrátili se zpátky, ale nevidím tam žádnou podporu od města a klub má sám vnitřní problémy. Připadá mi, že tím fotbalem nežije," dodává Jarošík. A Vízek s ním souhlasí: "V Opavě mají i ekonomické problémy, takže to spíš vypadá na ně."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články