Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nejdřív přijde haló efekt a až pak se ukáže, říká Jarošík k výměnám trenérů

Nové koště dobře mete. Staré přísloví platí nejen v úklidových firmách, ale obecně – takže i ve fotbale. Když se týmu delší dobu nedaří, tak "na shledanou" slyší většinou kouč. A většinou to zabírá. Ukázalo se to i nyní, jak v tuzemské nejvyšší soutěži, tak například v Premier League. Ovšem zkušený fotbalový světoběžník a bývalý reprezentant Jiří Jarošík, který už také přešel z pozice hráče mezi kouče a dokončuje si nejvyšší trenérskou licenci, upozorňuje, že je to jen počáteční efekt, který nemusí trvat dlouho.

Jiří Jarošík
zdroj: ČT24

"Jako hráč jsem to cítil tak, že se fotbalisti chtějí ukázat novému trenérovi v nejlepším světle," popisuje starou pravdu, kterou ale on prožil na vlastní kůži fotbalisty, který prošel ligami v Česku, Rusku, Anglii i ve Španělsku. "I když na nich ležela třeba deka, nevěřili si, nedařilo se jim, tak se chtějí ukázat, ale je to krátkodobá záležitost. Potom už se musí projevit kvalita toho nového trenéra," vysvětluje Jarošík.

Okamžitý efekt se o víkendu projevil v Opavě, která pod novým trenérem Jiřím Balcárkem porazila nebezpečnou Mladou Boleslav. Zabrala tak po šesti zápasech bez výhry, v nichž čtyři prohrála. Naději přinesl i Juraj Jarábek do Karviné, která po pěti porážkách bez vstřeleného gólu sehrála vyrovnaný zápas s vyrovnaným skóre 1:1 s druhou Plzní. A když se podíváme přes kanál La Manche, tak tam Tottenham poprvé od ledna vyhrál na stadionu soupeře, když porazil West Ham 3:2 a smetanu slízl slavný nově příchozí kouč José Mourinho.

Až nečekaně skromný Mourinho

Ten se ale na své poměry až překavpivě skromně bránil tomu, aby mu byly za výhru přičítány nějaké zásluhy. "Žádný vliv jsem na tým neměl," řekl Portugalec s pověstí sebestředného kouče. Ovšem on přišel do týmu až v týdnu před utkáním, zatímco kouči v Karviné a Opavě měli k seznámení s týmem i reprezentační přestávku. A zdá se, že už něco změnili.

Je nám líto, video expirovalo.
José Mourinho nově vede Tottenham

Například Jarábek chválil, jak hráči praktikovali vysunutý presink, který dělal Plzeňákům problémy. "To je moje filozofie, tím jsme nutili soupeře k chybám," liboval si po zápase. "Co jsme si řekli, to jsme splnili," dodal s tím, že vsadil na dobrou organizaci hry a hráči to dodrželi.

Balcárek zase na opavských hráčích viděl málo energie před brankou soupře. "Pauza byla krátká, ale pracovali jsme na tom, abychom byli živější a odvážnější v koncovce, což se potvrdilo třeba u gólu," pochvaloval si.

První zápas je důležitější pro kouče než hráče

Jarošík úspěšné starty nových koučů rozhodně nijak nepřeceňuje. "Udělá jednu dvě změny v sestavě, chce po hráčích něco malinko jiného, všichni se chtějí ukázat. Ten první zápas je spíš takový haló efekt," říká s tím, že teprve potom přichází období, kdy se bude muset ukázat. Přesto dodává: "Ten první zápas je ale důležitější pro toho trenéra než pro hráče. Protože vidí, jestli ti kluci chtějí hrát, bojovat."

I když třeba u Tottenhamu považuje za příčinu rozpačitých výkonů ve velkém počtu zápasů v minulé sezoně, kdy hráli finále Ligy mistrů. "Stálo je to obrovské množství energie i psychických sil," vysvětluje bývalý fotbalista Chelsea a dodává, že to se podepíše i na tak kvalitním kádru jako tenhle londýnský celek má. "Jsou pak unavenější v hlavě i v nohách," dodává Jarošík, který takových náhlých výměn koučů taky pár zažil.

Z pohledu nového kouče je to ale vždycky trochu risk. Nastoupí bez přípravy a seznámení s týmem. "Ale je to tak, nemůže si vybírat. Ale moc toho takhle rychle nedokážete, spíš jen ty hráče zkusíte motivovat ať ukážou, co v nich je. A oni to taky tak cítí," konstatoval s úsměvem a dodal, že taky čeká na nějakou výměnu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články