Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mizérie Slavie pokračuje, Sparta rozebrala Slovácko

Praha - Sparta navázala na nadějné výkony proti Chelsea v Evropské lize a rozstřílela Slovácko čtyřmi góly během dvanácti minut 4:0. Trefila se po pár vteřinách na hřišti i nová posila Roman Bednář, Kweuke si připsal tři asistence. Sigma Olomouc se po zimní přestávce probudila výhrou 2:1 nad Slavií. Ambiciózní tým, který na konci podzimní části skomíral a ze tří závěrečných zápasů získal jediný bod, si poradil se sešívanými. Sešívaní jsou naopak ve velké krizi - nebodovali již od konce října a prohráli šestý zápas v řadě.

Zápas Sparta - Slovácko
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Sparta - Slovácko 4:0

Spartu tři dny po smolném vyřazení v Evropské lize s Chelsea čekal v jarní ligové premiéře zcela odlišný zápas. Slovácko přijelo na Letnou s defenzivní taktikou a Pražané museli na útočné polovině překonávat velmi zhuštěný blok hostujících hráčů. Sparťané měli převahu, drželi míč, do šancí se ale dostávali jen velmi těžko. Nebezpečnější naopak překvapivě byli hosté.

Jako první zahrozil po jedenácti minutách Kuncl, po jehož střele musel zasahovat Vaclík. Po půlhodině dokonce zachránila Spartu branková konstrukce. Vaclík jen sledoval, jak Doškova hlavička orazítkovala břevno a odražený míč pak napálil těsně vedle Hlúpik. Domácím pomohla do gólové šance až chybná přihrávka Reinberka, po které se ve 41. minutě dostal do sóla Kadlec, Melichárka ale tvrdou ranou nepřekonal. Bývalý sparťan Došek byl proti svému někdejšímu klubu hodně nabuzený, neprosadil se ale ani chvíli před pauzou, kdy střílel těsně nad.

Trenér Sparty Lavička:

Vítězslav Lavička"Bylo důležité, že jsem mohl poslat na hřiště čerstvou kvalitní ofenzivní sílu. Unavená obrana nestačila bránit naše ofenzivní hráče a my jsme se začali prosazovat. Máme radost, že máme z čeho vybírat, že máme útočnou sílu v dostatečné kvalitě. Jaro začíná a čekají nás další těžké zápasy."

Trenér Slovácka Habanec:

Svatopluk Habanec"Hodnotí se mi to špatně. Mrzí mě hlavně, že jsme neproměnili velké šance. Čtyři z nich volaly po gólech. Dlouho jsme hráli celkem slušně, ale pak přišla patnáctiminutovka, během které jsme udělali fatální chyby a Sparta toho využila. Dělali jsme věci, které nám nejsou vlastní. Soupeř byl na koni a už od stavu 0:2 se zápas nedal otočit."

Obraz hry se zpočátku neměnil ani po přestávce. Po hodině hry mohl chybu v hostující obraně ztrestat Kadlec, stejně jako v první půli ale při úniku selhal. Letenští otevřeli hru a mohli být rádi, že Slovácko prováhalo několik nadějných přečíslení. V polovině druhého dějství ale Pražané svůj narůstající tlak zužitkovali. Střídající Kweuke rozhýbal hru, nahrál do strany Zápotočnému a ten přízemní střelou překonal Melichárka.

Slovácko po inkasovaném gólu vypadlo z role a brzy inkasovalo další góly. Nejprve v 74. minutě prolomil smůlu přesnou střelou k tyči Kadlec, stejný hráč pak doklepl míč do sítě po Kweukeho ráně do tyče. Hosté z Uherského Hradiště se po nadějném vstupu do utkání naprosto sesypali a odvezli si nakonec čtyřgólový debakl.

Po obrovské chybě Slovácka ve středu hřiště se necelou minutu po příchodu na hřiště dočkal první branky v letenském dresu Bednář. Sparta tak využila sobotního zaváhání Jablonce a po výhře 4:0 nad Slováckem poskočila na druhé místo tabulky o skóre za Plzeň.

Sparta Praha - 1. FC Slovácko 4:0 (0:0)

Branky: 74. a 77. Kadlec, 67. Zápotočný, 81. Bednář. Rozhodčí: Příhoda - Wilczek, Jiřík. ŽK: Vácha - Trousil, Mezlík. Diváci: 4566.

Sparta: Vaclík - Zápotočný, Holek, Švejdík, Hybš - Přikryl (63. Kweuke), Matějovský, Vácha, Krejčí (83. Jánoš) - Kadlec - Lafata (80. Bednář). Trenér: Lavička.
Slovácko: Melichárek - Kuncl, Trousil, Mezlík (79. Kovář), Reinberk - Hlúpik, Valenta (73. Trávník), Hofmann, Volešák, Kerbr - Došek. Trenér: Habanec. 


Doležal slaví gólovou trefu za Sigmu
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Olomouc - Slavia 2:1

Slavia nasadila své zimní posily Bortela, Fenina i Gecova. A právě navrátilec ze zahraničí si soutěžní premiéru za první tým Slavie ozdobil gólem, i když mu k němu hodně pomohl domácí gólman Zlámal. Gecov se před velkým vápnem opřel do odraženého míče, který na mokrém terénu proklouzl Zlámalovi pod tělem do branky.

Už v 14. minutě ale bylo srovnáno. Schulmeister utekl na pravé straně Juharovi, našel centrem po zemi Doležala a ten se ve skluzu prosadil přes bránícího Dobrotku. A rychlý obrat za další tři minuty dokonal Ordoš. Navrátil nacentroval do vápna, tečovaný míč si chtěl sebrat Čontofalský, ale reprezentační útočník prokázal chytrost a výborný výskok a brankáře Slavie přeskočil a skóroval. Pro Ordoše to byl jubilejní 50. ligový gól v kariéře a třináctý v sezoně, čímž na čele tabulky střelců dotáhl Lafatu. Na druhé straně byl v šanci Mičola, ale Zlámal včas vyběhl.

Trenér Sigmy Pivarník:

Trenér Olomouce Roman Pivarník"Začali jsme dobře, aktivně, bohužel jsme inkasovali. Ale mužstvo to rychle otočilo v náš prospěch. Dobře jsme kombinovali a dali branky. Ve druhé půli jsme trochu couvli dozadu a Slavia dostávala míče do šestnáctky. Hráli jednoduše, měli tam hodně útočníků, na což my tady nemáme tolik hráčů. Ale vážím si toho, že s mladými hráči jsme zápas dokázali vydřít a uhrát za tři body."

Trenér Slavie Rada:

Petr Rada"Zápas byl dobře rozjetý, ale pak jsme udělali dvě chyby a prohrávali jsme. Při prvním gólu jsme nedostoupili Schulmeistera. A druhý gól ani nekomentuji. Do druhé půle jsme šli s tím, že to srovnáme nebo otočíme. Byli jsme lepší, šance byly, ale neproměnili jsme je, a to nás potrestalo. Byla tam smůla, ale tak to bývá."

Sigma tahala útoky po pravé straně, kde si Juhár nevědel rady s výborným Schulmeisterem. Ve 28. minutě olomoucké křídlo vyslalo Navrátila, který hledal na malém vápně Doležala. Ten se tentokrát přes bránícího Bortela ke gólovému zakončení nedostal. Ve 32. minutě zahrozili hosté. Pospíšila obral o míč Gecov, založil brejk, na jehož konci málem Zlámala překvapil Zmrhal.

Ve druhé půli mohl po katastrofální chybě v rozehrávce hostí zvýšit Schulmeister, který šel úplně sám na Čontofalského, přehodil ho, ale míč šel těsně vedle levé tyče. V 73. minutě zase chyboval v rozehrávce Ordoš a Fenin, hrající první utkání v české lize od roku 2007, po centru Zmrhala jen těšně netrefil. A o dvě minuty později uchránil Sigmu od branky Zlámal, když vychytal velkou šanci střídajícího Škutky a napravil své úvodní zaváhání. V závěrečné desetiminutovce tlak Slavie sílil. Další dvě velké možnosti měl Škutka, ale Zlámala nepřekonal. Závěr si Hanáci pohlídali a vybojovali tři body.

Sigma Olomouc - Slavia Praha 2:1 (2:1)

Branky: 14. Doležal, 17. Ordoš - 8. Gecov. Rozhodčí: Nenadál - Kodrula, Kříž. ŽK: Houska, Ordoš - Gecov, Bortel. Diváci: 5057.

Olomouc: Zlámal - Janotka, Šindelář, Dreksa, Vepřek - Houska, Pospíšil (69. Koutný) - Schulmeister (78. Petr), Ordoš, Navrátil (84. Varadi) - Doležal. Trenér: Pivarník.
Slavia: Čontofalský - Nitrianský, Bortel, Dobrotka, Juhar - Zmrhal, Petrák, Gecov (72. Vošahlík), Mičola (83. Škoda) - Kisel (72. Škutka) - Fenin. Trenér: Rada. 

Mladá Boleslav - Příbram 1:0

Úspěšný debut v české lize si v mladoboleslavském dresu také odbyl mladoboleslavský záložník David Jarolím, který ve 33 letech po návratu z angažmá v Německu a Francii dnes poprvé okusil atmosféru tuzemské nejvyšší soutěže. Naopak největší zimní posily Příbrami - Kuvajťan Mašán a záložník Martin Abraham - neusedly ani na lavičku náhradníků.

Hosté v úvodu díky reflexivnímu zákroku gólmana Hrušky přečkali velkou šanci Magery a postupně zvýšili aktivitu v útoku. Trappovu střelu z hranice šestnáctky vyrazil brankář Miller na roh a Střihavkovi, který v 27. minutě nahradil zraněného Wágnera, krátce po střídání nechybělo moc, aby ve skluzu usměrnil Krbečkův centr do branky. Podobně se o deset minut později tlačil do zakončení i boleslavský Štohanzl, ale Hruška proti Marešově centru dobře vyběhl.

Trenér Boleslavi Minář:

"Měli jsme dobrý vstup do utkání, po patnácti minutách jsme mohli vést 3:0. Když se kterémukoliv mužstvu nepodaří vstřelit gól z úvodního náporu, pak už je to o vůli a bojovnosti. Zvládli jsme to a vyhráli zaslouženě. Pokud jde o morálku a nasazení, byl jsem spokojený s každým hráčem včetně Davida Jarolíma. V rozhodujících momentech byl na správných místech, ať už jde o rozehrávku, nebo zabránění příbramských kolmic. Jsem přesvědčený, že s každým odehraným utkáním půjde výkonnostně nahoru a během jara ho uvidíme v lepší formě."

Trenér Příbrami Marko:

"Je to pro nás velmi trpké. Připravovali jsme se na zápas a vyvíjel se přesně tak, jak jsme předpokládali. Mladá Boleslav má kvalitní tým, který je schopný produkovat anglický styl. Pomáhají jí k tomu vysoké hroty Magera s Nešporem, rychlé kraje a silní stopeři. Prohráli jsme, takže je zbytečné hodnotit cokoliv dobré."

Krátce před přestávkou mohli otevřít skóre příbramští Pilík se Střihavkou, Miller však vyrazil střelu i dorážku. Střídající Střihavka dělal problémy boleslavské obraně i ve druhém poločase, těsně po jeho začátku tvrdě pálil z pravé strany na přední tyč a Miller předvedl další jistý zákrok.

Domácí trenér Minář po hodině hry reagoval na bezbrankový stav dvojitým střídáním, místo Mareše a Opiely nastoupili Sloboda se Ščukem, na hrotu se objevoval stoper Johana a v 69. minutě byl blízko gólu. Boleslavský zadák mohl dokonce skórovat ve třetím ligovém zápase po sobě, ale jeho hlavičku po rohu v 69. minutě zastavila spojnice břevna a tyče.

Boleslav se radovala až o tři minuty později. Roh nové boleslavské akvizice Jarolíma si srazil do branky příbramský stoper Hájovský. Záhy mohl zvýšit boleslavské vedení Štohanzl, v pokutovém území se k němu odrazil míč, ale přízemní střelou těsně minul pravou tyč. V závěrečné čtvrthodině se Příbram snažila, ale vážnější šanci na vyrovnání si nevypracovala. Počtvrté za sebou v lize nedokázala skórovat, také proto zůstává na úplném chvostu.

FK Mladá Boleslav - 1. FK Příbram 1:0 (0:0)

Branka: 72. Hájovský (vl.). Rozhodčí: Paták - Filípek, Mencl. ŽK: Nešpor, Mareš - Trapp, Pleško, Tarczal. Diváci: 2840.

Mladá Boleslav: Miller - Kysela, Johana, Dosoudil, Šírl - Jarolím (90. Ševinský), Opiela (60. Ščuk) - Mareš (60. Sloboda), Magera, Štohanzl - Nešpor. Trenér: Minář.
Příbram: Hruška - Jugas, Hájovský, Mišůn, Pleško - Krbeček, Trapp, T. Pilík (77. Koukal), Tarczal, Šlapák (72. Mareš) - Wágner (27. Střihavka). Trenér: Marko. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články