Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Legendy před derby Slavia – Sparta: Bude to remíza, tvrdí Bejbl i Siegl

Za největší tuzemské celky toho oba odkopali víc než dost. Radek Bejbl patřil k těm, co zpevňovali defenzivu Slavie v záloze, a Horst Siegl zase z pozice snajpra strašil obrany soupeřů Sparty. Před nedělním derby promluvil Bejbl za oba. "V současném rozpoložení bych asi viděl jako favorita spíš Slavii. Z hlediska posledních měsíců má slušnou formu a dokázala to mnohokrát. Ale i Sparta je teď dobře naladěná a může hodně přispět ke kvalitnímu obrazu derby," naznačil s tím, že favorit se hledá těžko.

Sparťan Bořek Dočkal (vlevo) v souboji s Ibrahimem Traorém ze Slavie
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Jaký fotbal od derby čekáte?

Bejbl: Myslím, že to nebude moc opatrné. Oba týmy do toho půjdou se snahou neudělat chyby v defenzivě, dobře presovat na útočné polovině a získávat míče daleko od své branky. Zkrátka aktivní přístup od obou. Situace je jasná: pokud chce Sparta ligu ještě zdramatizovat, tak musí vyhrát, a Slavii je aktivní fotbal vlastní.

Derby řešil i Fotbal fokus podcast, který naleznete také na Spotify a dalších podcastových aplikacích:

Siegl: Čekám, že Sparta se pokusí náskok Slavie trochu snížit. Slavia se soustředí hlavně na Evropu a ligu vede o hodně. Má toho docela dost a může na ní být vidět i únava po cestování, když z Anglie přiletěla až v pátek. Sparta na Slavii naposledy dvakrát remizovala 1:1. A vzhledem k formě obou týmů čekám dobrý fotbal. I když bez diváků, kteří hráče vždycky ještě víc namotivují a strhnou, nebude mít derby tu správnou atmosféru.

Kde vidíte slabiny a naopak největší zbraně obou týmů?

Bejbl: Podle mě půjde o to, kdo zvládne líp hru na soupeřově polovině z útočného i defenzivního hlediska. Ty slabiny můžou pak být vidět hlavně v kvalitě rozehrávky a tam bych o něco víc věřil Slavii. Ovšem zase vnímám, že ofenzivní kvalita je docela slušná i u Sparty, která si dokáže vytvořit šance i proti zhuštěné obraně. Ale to samé umí Slavia. Může rozhodnout mentální nastavení a to, jak se bude zápas vyvíjet. Kdo bude v ten okamžik mentálně a charakterově silnější.

Siegl: Slavia je hodně silná ze standardek, ať je kope Stanciu nebo Provod. Sparta se zlepšila v efektivitě a ze šancí, které si připravila, dává góly. I když má vlastně jediného zdravého útočníka Hložka. Hodně důležité bude, jak se zápas povede krajním hráčům obou týmů. Olayinkovi se Simou na straně Slavie i Plavšičovi, který má také dobrou formu, a asi Wiesnerovi ve Spartě. Obecně platí, že derby rozhodují maličkosti – nějaká chyba, po níž se soupeř dostane do šance. Ale hlavně věřím, že to bude koukatelné.

Poslední derby byla hodně tvrdá...

Bejbl: Doufám, že tentokrát tam nebudou zákroky za hranou agresivity a tvrdosti. Bylo by to zbytečné, protože oba mají dost inteligentních a kvalitních hráčů, kteří si to můžou odpustit. Důraz k takovému utkání samozřejmě patří, ale nechtěl bych vidět to, co v některých z posledních derby, kdy to byl spíš boj a okopávaná. Doufám, že se tentokrát jeden druhého bude snažit přehrát fotbalově.

Siegl: Když tam byl třeba Martin Frýdek, kterého slávisti zrovna moc nemuseli, tak to bývalo vyhecované. Nebo když po Stanciovi, který odešel ze Sparty, házeli na trávník krysy... Derby je vždycky vyhecované, ale po zápase to pomine a ti kluci jsou většinou zase kamarádi.

Tipnete si, jak zápas skončí?

Bejbl: Myslím si, že to to bude remíza.

Siegl: Chtěl bych, aby Sparta boj o titul ještě zdramatizovala, přeji jí, ale myslím si, že to skončí 2:2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články