Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kisel: Koubka jsme možná zneužili. Pastoor slibuje útočný fotbal

Praha - Nizozemský kouč Alex Pastoor převzal A-tým slávistických fotbalistů a vedl první trénink. Asistovat mu budou Martin Poustka a Oldřich Pařízek. Pastoor nečekaně nahradil Miroslava Koubka, který po změně ve sportovním úseku po druhém jarním kole skončil. Pastoor připustil, že nabídku z Čech vůbec nečekal, je pro něj ale velkou motivací. Sedmačtyřicetiletý trenér chce využít zkušeností s mladými hráči a s novými svěřenci hrát útočně.

"Chceme přinést do Slavie nový směr, novou cestu, nový způsob myšlení. Přijít s ofenzivnějším stylem. Proto jsme zvolili tohle řešení. Pro někoho jsme možná překvapivě sáhli ke změně, ale cítíme to jako nejlepší řešení," řekl sportovní ředitel Karol Kisel, jehož ve sportovním úseku jako poradce doplnil bývalý ruský reprezentant Igor Kornějev.

Pastoor, mimo jiné bývalý trenér nizozemských klubů Excelsioru a Nijmegenu, nad nabídkou příliš neváhal. "Měl jsem velkou motivaci jít do Slavie. Chceme být co nejvýš v tabulce, získat domácí pohár, ale nejdůležitější je, aby hráči chtěli pracovat," řekl Pastoor.

Alex Pastoor: "Byl jsem dlouho doma, řadu nabídek jsem odmítl. Rozhodlo, že Slavia je klub s historií, nedávnými úspěchy. Viděl jsem i nějaké zápasy. Je to pro mě velká motivace."

Slavia je po 18 ligových kolech na desátém místě s náskokem čtyř bodů před sestupovými příčkami. Jedinou šanci na účast v Evropě pro ni představuje výhra v domácím poháru. Kisel připustil, že nebylo snadné provést změnu. "Trenér Koubek to myslel velice dobře. Příjemně mi nebylo, ale pokud tu funkci chci dělat a chceme přijít s novou vizí, tak to k tomu patří," podotkl Kisel.

Slavia odvolala Koubka po páteční výhře 2:1 nad Duklou, o změnách ale bylo rozhodnuto už po předešlé porážce 1:5 v Olomouci. "To byl zlomový moment. Chtěli jsme do sezony vstoupit s trenérem Koubkem, ale v Olomouci se nám hrubě nevedlo, bylo to katastrofální představení. Tam jsme viděli, že to tak nechceme. Nechtěli jsme dělat změnu den před utkáním s Duklou, to by bylo ještě horší. Možná jsme Koubka až trochu zneužili, ale věděli jsme, že s Duklou musíme získat tři body," řekl Kisel.

Alex Pastoor: "Dokážu rozvinout potenciál hráčů. Mám zkušenosti z Holandska. Feyenoord o některých hráčích říkal, že nejsou moc dobří. A nakonec hráli v reprezentaci."

Změny v realizačním týmu podle Kisela neproběhly na základě jednoho utkání. "Způsob hry nebyl takový, jak jsme si představovali. Za trenéra Koubka jsme odehráli deset zápasů, získali dvanáct bodů a vstřelili devět branek. Na tom budeme chtít zapracovat, změnit to. To byl hlavní důvod změny, i když se zdála narychlo a šokující," dodal Kisel. Koubek byl rozhodnutím konsternován, rychlou výměnu bere jako zradu.

Angažování Pastoora podle Kisela přesně zapadá do nové koncepce Slavie. "Zapadá do profilu mladého trenéra, který chce hrát ofenzivní fotbal. Na českém trhu jsme takového trenéra nenašli. Samozřejmě jsou pozitivní i negativní reakce, když jste první a děláte nějaký vizionářský krok. Ale věřím, že práce přesvědčí," řekl Kisel.

Na chodu realizačního týmu se budou podílet i Kisel s Kornějevem, asistenty budou Poustka a bývalý brankář Pařízek. Stávající asistent Ivo Knoflíček ve Slavii nekončí. Podle Kisela převezme spolu s Michalem Petroušem devatenáctku místo Poustky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráči Slavie už trénovali pod Pastoorem
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články