Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kdyby šel pan Pelta do vězení, bylo by to pro klub likvidační, říká Rada

Jako den a noc. Tak vypadá srovnání ligových výsledků fotbalistů Jablonce v minulé a této sezoně. V té předchozí byli po 19. kole v tabulce čtvrtí s pětatřiceti body, nyní jsou třetí od konce s pouhými šestnácti. A trenér Petr Rada toho má plnou hlavu. "Nemáme tak široký kádr, abychom zvládli stejně evropský pohár i naši ligu, ale tohle jsem opravdu nečekal," svěřil se třiašedesátiletý bývalý reprezentant.

Jak se cítíte po podzimní části ligy, která se vám v lize vůbec nepovedla?
Blbě. Nečekal jsem to, jsem z toho zklamaný, je to ostuda nás všech. Na to, že jsme hráli Evropu, je ten propad velký. Lámu si s tím hlavu. A napadá mě jen jedna věc – nedávali jsme góly, i když šance jsme měli a některé zápasy jsme odehráli velice dobře. A taky jsme strašně snadno góly dostávali.

Může za to i účast v Evropské konferenční lize, kde jste do posledního kola bojovali o postup do play-off a vydělali přes sto milionů, protože na dvě soutěže nemáte tak široký kádr?
Na to, že jsme hráli hodně zápasů, se nechci vymlouvat. Chtěli jsme hrát Konferenční ligu, tak jsme ji hráli. Kdybychom byli devátí nebo desátí, tak bych byl zklamaný, ale čtrnácté místo, to je i na mě velký propad.

Situaci v Jablonci se věnoval Fotbal fokus podcast:

Zimní pauza asi přijde vhod, jak dlouho jste dal hráčům volno?
Dovolenou máme do třetího. Tu museli hráči po tom náročném maratonu zápasů dostat, aby si pročistili hlavu. Měli by přemýšlet o tom, že tohle už zavání průšvihem. Sám si to musím sesumírovat a ani nevím, jak to bude pokračovat.

Cítíte tlak na svoji pozici?
Může to dopadnout tak, že zítra už trenérem nebudu. To, jak si stojíme v lize, mrzí mě i pana Peltu. Mluvili jsme spolu a přemýšleli, co s tím udělat. Manažeři mají pod smlouvou trenéry a shánějí pro ně místo, takže už určitě volají, že mají někoho lepšího. Tak to zkrátka je. Kdyby mi bylo čtyřicet, tak bych byl nervózní, ale já nejsem ten, kdo by po čtyřech dobrých letech najednou utíkal. Ale kdyby to majitel řekl, tak se rozloučím.

Chystáte se s týmem také někam do tepla?
Měli bychom jet do Španělska, ale ještě se bavíme, jestli to má cenu, protože terény u nás budou pátého února špatný. Ale že by se všechno mělo měnit kvůli tomu, že jsme čtrnáctí, to by bylo špatně.

Zatím jste místo posílení prodali do Sparty nadějného střelce Čvančaru. Budete chtít posily, nebo čekáte, že bude stačit jen dobrá příprava a vyčistit hráčům hlavy?
Teď nám zůstal jediný útočník – Doležal, protože Nešporovo zranění vypadá na delší dobu. Na tuhle pozici bychom se určitě měli snažit poohlédnout po nějaké náhradě. Dal sice jen pět gólů, ale byl to náš nejlepší střelec. A střelce potřebujeme, dali jsme v devatenácti zápasech jen čtrnáct gólů, to je odstrašující.

Asi se budete na jaře snažit rychle dostat z pásma, v němž celky čeká na konci ligy boj o udržení, o Evropě už asi nepřemýšlíte...
Jiný cíl nemůžeme teď mít. Nikdo nám nepomůže, musíme se spolehnout jen sami na sebe. A máme doma tři těžké soupeře - Slavii, Spartu i Plzeň. A s nimi nemůžete říct, že vyhrajete. Teď už není cesta zpátky, doufám, že si to hráči uvědomují.

Majitel klubu Pelta byl odsouzený na šest let nepodmíněně a čeká, jak dopadne jeho odvolání. To asi taky hráčům na náladě nepřidá. Jak vidíte budoucnost jabloneckého fotbalu, kdyby opravdu musel jít do vězení?
Hráči to samozřejmě zaregistrovali a není to nic příjemného. Ten rozsudek nikdo z nás nečekal. Pan Pelta s hráči hovořil, vysvětlil jim, že bude bojovat, a všichni mu držíme palce. Řekl hráčům, ať se teď hlavně starají o fotbalové věci. Pan Pelta je majitel klubu, všechno řídí a financuje. Pokud by to mělo jít špatným směrem, tak si nedovedu představit, že by to bez něho fungovalo. On to tady drží, bez něj se tu neudělá nic, proto ten klub tak dobře funguje. Pro Jablonec by to bylo likvidační.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články