Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kdyby mi zase měli odejít tři čtyři hráči, bylo by to hraniční, říká trenér Rada

Je velký srdcař a bouřlivák, ale fotbalu rozumí jako málodo. Před sezonou se musel jablonecký kouč Petr Rada smířit s prodejem klíčových opor, přesto jeho tým tráví zimu na třetím místě za Slavií a Plzní, ale před Spartou. Tvrdí však, že komplimenty nečeká. "Na chválení jsou tady jiní, mě to vždycky tak nějak míjí," říká s trpkým úsměvem.

Jablonecký lodivod Petr Rada
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Zkušený trenér, který sám reprezentoval a jako hráč si vyzkoušel Bundesligu i fotbal v zámoří, už by mohl být na tradiční prodej opor zvyklý. Přesto přiznává: "S tolika odchody jako letos v létě jsem nepočítal. Kromě brankáře se tu za dva roky vyměnila kompletně celá jedenáctka," dodává s tím, že posledně to byl asi největší zásah do základní sestavy, z níž mu odešlo hned šest fotbalistů.

A vzhledem k faktu, že má v týmu několik hráčů, kteří přišli na hostování z pražské Slavie a Sparty, se začíná opět smiřovat s tím, že jeho kádr v zimě pohubne. "Myslím si, že hlavně Sýkoru, o kterého bych hodně stál, si Slavia nejspíš stáhne zpět. Měl to tu jen do zimy a přece jen je to hráč, který dal na podzim šest gólů a na sedm nahrál," vysvětluje.

Zatím vůbec netuší, kdo tým v zimě opustí. "Čekám, že zájem bude také o Jovoviče, který by mohl být hodně zajímavý hlavně pro týmy ze zahraničí." 

Jablonecký Jan Sýkora
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Kdyby ale měli zase odejít tři čtyři hráči, už by to bylo hraniční," tvrdí Rada. "Už takhle jsme to dali do kupy horko těžko," pokračuje a říká, že hlavní konkurenti Jablonce jsou na tom z tohoto pohledu o hodně lépe. "Když vidím třeba Slovácko, které hraje už tři roky téměř ve stejné sestavě...," zasní se a dodává, že podobně jsou na tom i v Mladé Boleslavi a Ostravě.

"To je naše nevýhoda. A zvykat si na to nechci. Chcete budovat tým, aby byl třeba dva roky pohromadě, ale klub je na tom ekonomicky závislý," vysvětluje, jaká je politika jabloneckého vedení. "Nicméně je fakt, že mě to na jednu stranu zase motivuje. Už jako hráč jsem chtěl pořád vyhrávat. A jako trenér to mám stejné. Když se prodá šest hráčů, tak chci dokázat, že i tak se to dá hrát slušně – a jsme třetí," přidává spokojeně.

Přiznává také, že i když se v Jablonci daří vychovávat talenty, jako jsou například Velich a Pleštil, v případě Sýkorova odchodu by bylo třeba koupit dalšího hráče. "O ostatních, kteří jsou tu na hostování – Jugas, Plechatý a Matoušek – mám zatím zprávy, že by měli zůstat do konce sezony."

Další posily zatím nepotřebuje. "Momentálně bych byl nejspokojenější, kdyby to zůstalo tak, jak je to teď," přiznává.

Na jaře chce udržet Jablonec v první šestce v tabulce. "I pro hráče je dobře, když jsou cíle vysoké a hraje se o Evropu. Pak mají větší motivaci někam se dostat," tvrdí a jako velkého motivátora vidí v tomto směru Tomáše Hübschmana, který si za léta v Šachtaru Doněck evropské soutěže vyzkoušel mnohokrát a s ostatními hráči o tom v kabině mluví.

Co Radu mrzí, je návštěvnost. Podle něj to ovšem není jen o Jablonci a tradiční tvrzení vedení klubů, že když bude tým hrát dobrý fotbal, tak lidi přijdou, podle něj neplatí. "Je to tím, že když se podívám na tribunu, jsou tam hlavně chlapi od padesáti do šedesáti, mladý to většinou tolik nezajímá, mají jinou zábavu. A to je všude – kromě Sparty a Slavie. Když jsem přišel v roce 2000 do Teplic, tak tam chodilo deset patnáct tisíc lidí. Dneska tam přijde patnáct set diváků," konstatuje.

V zimě jablonecký tým vynechá tradiční soustředění v Portugalsku, kde byl zrušen turnaj, jehož se Severočeši účastnili, a tak nejspíš stráví deset dnů ve Španělsku. "Zatím jsou v jednání utkání se soupeři, kteří tam budou k dispozici," zakončil úspěšný trenér.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články