Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Kdyby měla Sparta českého trenéra, už by tam nebyl, říká Cipro. Před Plzní smeká

Je legendou Slavie. Trenér František Cipro však uznává Plzeň a oceňuje její hru. Nemyslí si ovšem, že by i přes nedělní výhru byla výkonnostně výš než Slavia. A Spartě by přál, aby se zlepšila i kvůli větší konkurenci na špici.

František Cipro
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

"Ty dva celky jsou na tom tak zhruba stejně, teď jsou v lize nejlepší. Slavia sice v Plzni prohrála, ale každý zápas by byl jiný," říká přesvědčeně.

Muž, jenž trénoval i v zahraničí a se Slavií dobyl v roce 1996 titul, by pro někoho možná trochu překvapivě přál lepší formu a výsledky i Spartě. "Větší konkurence byl pomohla i ostatním klubům. Ani Slovácko zatím v lize také není to, co loni... Ale věřím, že se Sparta zvedne, i když má problémy především ve středové řadě," dodal muž, který na stoperu odehrál ve Slavii devět sezon.

Český kouč už by nekoučoval

"Upřímně si myslím, že kdyby tam byl český trenér, tak už tam není," dodává k letenskému týmu, který během devíti kol ztratil už třináct bodů a jeho pravidelné předsezonní vyhlašování útoku na titul už vypadá jen jako folklór.

Některé praktiky dánského kouče Briana Priskeho letenského klubu mu také nepřipadají zrovna obvyklé... "Třeba dělat kroužek s hráči na hřišti po každém zápase – no, nevím. Nechci ho kritizovat, je to jeho věc, a když se jim to líbí..." dodává muž, jenž před šestadvaceti lety dovedl Slavii až do semifinále tehdejšího předchůdce Evropské ligy – Poháru UEFA.

Dva tresty jsou z principu špatně

Pak se Cipro vrátil k nedělnímu zápasu, který Slavia prohrála v Plzni 0:3, když hned v první minutě přišla o vyloučeného stopera Santose a z následné penalty šla Viktoria do vedení.

"Ta pravidla jsou složitá. Ani já jsem nevěděl, že když jsou tam ruce, tak to může být i červená, když noha – tak jen žlutá," vrací se k Brazilcově vyloučení po držení unikajícího Mosquery v pokutovém území. "Ten výklad pravidel je takový zvláštní jako třeba ruka ve vápně... S tím by se mělo něco udělat, i když včera to bylo podle regulí. Sáhl tam rukama, dobře, ale z právnického hlediska za jeden přestupek dva tresty, to není ani v soudnictví. To je i z principu špatně," komentoval vyloučení a penaltu.

Plzeň už není žádná tvrdá defenziva

Vítězný celek ale chválí. "Klobouk dolů před Plzní, všichni ji kritizovali, říkali, že mají štěstí a tak dále. Ale oni mají dobrou kabinu, drží pohromadě a přišly jim typy hráčů, kteří jsou šikovní. Rozhodně to není jenom tvrdá defenziva," říká jasně.

A porážky ve velkými jmény našlapané skupině Ligy mistrů by podle Cipra neměly ovlivnit vítězné myšlení jejích fotbalistů v lize. "Srovnávat ji s Barcelonou, Realem a Interem Milán? To nejde – to je jiný svět. Můžeme je konfrontovat s týmy na pátých místech velkých lig, ale ne s těmihle giganty. I když jsem čekal, že Interu budou klást větší odpor," dodává k hernímu projevu Viktorie.

A současné trochu kolísavé výkony Slavie Cipro hodnotit nechtěl. "Slavii nechci komentovat, ale jsem s lidmi z klubu stále v kontaktu. Když mi to zdravotní stav dovolí, tak tam jezdím na zápasy. Teď se chystám na Kluž a na derby, těším se," vysvětluje bývalý trenér, který svádí boj s rakovinou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články