Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Jurečka skolil Baník hattrickem za poločas a řekl si o korunu pro krále střelců

V galapředstavení střídajícího Václava Jurečky se změnilo utkání Slovácka s Ostravou v nadstavbové skupině o titul, které domácí tým vyhrál 3:1. Sedmadvacetiletý útočník totiž během druhé půle nasázel hattrick a poskočil do čela tabulky střelců, kde má dvougólový náskok před Jeanem-Davidem Beauguelem z Plzně. Tým z Uherského Hradiště má před pátým Baníkem náskok 11 bodů a v konečné tabulce skončí nejhůře čtvrtý. Navíc se ideálně naladil na středeční finále MOL Cupu se Spartou.

Jurečka začal jen na lavičce a do hry naskočil až po přestávce, vůbec nehrál jeho spoluhráč Petržela a až ve druhé půli zasáhl do střetnutí ostravský kanonýr Almási, který rovněž bojuje o titul krále střelců. "Jurečka měl v týdnu lehkou virózu, proto začal na lavičce," vysvětlil domácí trenér Martin Svědík.

Na ostravském hrotu ho ovšem výborně nahradil Klíma. Už v 6. minutě využil nekoncentrovanosti a nedorozumění obrany soupeře a z osmi metrů pohodlně otevřel skóre ve svém 100. prvoligovém zápase. "Nějak se ten balon odrazil a popravdě říkám, že jsem ani nevěděl, jak jsem gól dal," popsal Jiří Klíma.

Slovácko se rychle otřepalo, vytvořilo si územní převahu, z ní se ale neurodily žádné šance. Naopak vyloženou šanci měl hostující mladík Smékal, který ve 24. minutě pláchl obraně a jeho střelu z patnácti metrů vyrazil dobře vyběhnutý Nguyen.

Baník výborně bránil a nepustil domácí ani do přečíslení, ani do šance - jeho hráči hýřili pohybem a byli více nebezpeční Nguyenově brance.

Po přestávce posílil ofenzivu Slovácka Jurečka, nicméně vyrovnání měl na kopačce Cicilia, který po rychlém brejku a přihrávce Sadílka trefil tyč. O chvíli později sestřelil Lischka v šestnáctce Daníčka a sudí Radina po konzultaci s videorozhodčím nařídil penaltu, kterou Jurečka bezpečně proměnil.

Výkon Slovácka šel po vyrovnání nahoru. Tým zpřesnil hru, zvýšil pohyb a dočkal se druhé branky. Havlík vyslal do dalšího brejku Jurečku, jenž nezaváhal a sólo bezpečně proměnil.

Třetí gól měl na kopačce Reinberk po centru Holzera, překonal Laštůvku, ale na brankové čáře zabránil pohromě Fleišman. Slovácko vývoj hry kontrolovalo, šance na vyrovnání se blýskla Baníku v 85. minutě po hlavičce Fleišmana, která mířila těsně vedle.

V nastaveném čase potvrdil výhru domácích po dalším brejku Vechety do prázdné branky Jurečka. Slovácko tak neprohrálo s Baníkem popáté v řadě, z toho počtvrté naplno bodovalo.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 3:1 (0:1)

Branky: 55. z pen., 69. a 90.+5 Jurečka - 6. Klíma. Rozhodčí: Radina - Pečenka, Vyhnanovský - Zelinka (video). ŽK: Sadílek - Laštůvka, Lischka, Ndefe. Diváci: 4727.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška (78. Tomič) - Daníček (66. Ljovin), Havlík - Kohút (46. Jurečka), Sadílek (90.+2. Vecheta), Holzer (78. Šimko) - Cicilia. Trenér: Svědík.

Ostrava: Laštůvka - Ndefe, Takács (85. Pokorný), Lischka, Fleišman - Kaloč (85. Budínský), Boula (71. Tetour) - Jaroň, Smékal, Buchta (58. Almasi) - Klíma (71. Kuzmanovič). Trenér: Galásek.

Martin Svědík (trenér Slovácka): "Byl to zápas dvou rozdílných poločasů. Ten první nebyl podle našich představ, nechali jsme si dát branku, náš pohyb nebyl dostatečně agresivní, hráli jsme moc nízko, nedostávali soupeře pod tlak podle představ a museli jsme hlídat jejich brejky. Reagovali jsme střídáním, padlo to na úrodnou půdu. Příchod Jurečky byl klíčový, pomohla nám penalta. Pak to bylo Slovácko takové, jaké chci vidět. Získávali jsme balony, byli jsme nebezpeční. Uhráli jsme čtvrté místo, kterého si obrovsky cením, máme jistý evropský pohár a to bude velká vzpruha a psychická výhoda do středečního finále se Spartou. Ten zápas bude motivací sám o sobě, nesmíme slevit ze své hry, ale určitě to bude jiné utkání než dnes."

Tomáš Galásek (trenér Ostravy): "Už se budu poněkolikáté opakovat, že jsme hráli dobře první poločas a druhý jsme zase dali šanci soupeři. Rozdílovým hráčem byl Venca Jurečka. Nás zlomilo vyrovnání z penalty, situaci jsem neviděl a nemohu ji posoudit, jen chci říct, že rozhodčí jsou více závislí na VARu než na samotných znalostech pravidel, což mě opravdu mrzí. Na druhou stranu, když neumíme využít šance na 2:0 či 3:0, tak nemůžeme být zklamaní a čekat, že na Slovácku uspějeme. K tomu se přidá jedna chyba a jedem domů bez bodu s pytlem brambor. Byla to poslední šance trošku zatlačit na Slovácko a snížit jejich náskok. Teď nás čekají tři zápasy a chceme dokončit sezonu se ctí."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články