Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Jen Plzeň byla v plné palbě, připomíná Vízek. Nevadila mu krátká pauza, ale průtahy kolem VARu

Fotbalová liga začala s jiným hlavním sponzorem, více penězi, kalibrovanou ofsajdovou čárou a pro šampiona s automatickou účastí v Lize mistrů. První kolo komentoval Ladislav Vízek. Bývalý reprezentant a dvojnásobný nejlepší fotbalista Československa viděl ze silné trojky hrát v 1. kole nejlepší fotbal Plzeň, která vyhrála 3:1 na Julisce nad nováčkem Duklou. Zatímco Sparta, která doma otáčela zápas s Pardubicemi a vyhrála 2:1, ho nepřesvědčila, stejně jako Slavia při remíze na Slovácku 0:0.

Ladislav Vízek
zdroj: ČT sport

Silná trojka se moc nepředvedla

Legenda Dukly viděla v akci všechny tří týmy silné trojky. "Ty zase obsadí tři první místa v tabulce," říká Vízek přesvědčeně.

"Největší dojem na mě udělala Plzeň, kterou jsem viděl přímo na Julisce – je silná. Vedla 2:0 a pak už si to spíš hlídala, což je slabina téměř všech týmů, že nejdou dál naplno. Ale dá se to pochopit, i když Dukla je zatím bezzubá," konstatoval člen Klubu ligových kanonýrů.

"Sparta může být šťastná, že proti sobě neměla trochu silnějšího soupeře. Ta z té trojky hrála nejhůř, ale udělala tři body. A to jí zdobí. Ona i když hraje špatně, tak vyhraje. A moc jim toho pak vyčítat nemůžete. Taky hráli bez X lidí – pošlou Haraslína na dovolenou...? Neměla na to, protože kvalita byla na dovolených nebo se šetřila na poháry. Obětovali první zápas, ale vyhráli a nestálo je to nic," konstatoval olympijský vítěz z roku 1980.

"To se mi líbilo u Plzně, že jediná nastoupila v plné palbě, i když má taky reprezentanty a silnou lavičku. A Hranáč, to je fotbalista, jak má být. Ten pohyb, rychlost a konstrukce hry, je úžasnej. To je pilíř národního týmu. Dobře hrál i Kabongo," chválil fotbalista, který končil kariéru ve francouzské lize v dresu Le Havru.

Ke Slavii, a hlavně její sestavě měl majitel bronzové medaile z evropského šampionátu z roku 1980 dost připomínek.

"Ztráta hned v prvním kole. Divili jsme se s bývalými fotbalisty, že na Slovácku postaví Jindra Trpišovský sedm defenzivních hráčů a do útoku samotného Chytila s Juráskem, který žádný velký útočník není. Až později tam dal Schranze a Chorého. Slyším hlasy ze Slavie, že už by to chtělo jinou myšlenku. I když já jsem taky věřil, že to ubouchají na fyzičku, ale měli víc hrát fotbal. Aby to nebylo jako v předešlé sezoně," uvažoval Vízek.

Tomu také není po chuti časté střídání hráčů v červenobílém týmu. "Mluvím o té příliš časté rotaci v kádru s bývalými slávisty. Tam by mělo být devět hráčů stálých, a ne měnit čtyři pět. Nechápu to," dodal.

Do Dukly nikdo nechce. Proč? Peníze

Nováček s velkou tradicí je Dukla, která po návratu mezi tuzemskou elitu zatím nepřivedla žádnou velkou posilu. "To nechápu, jsou v Praze, hrají ligu, mají slavnou historii, pěkný stadion," říkal Vízek.

"Pan Paukner (majitel Dukly) si drží standard a neblázní s těmi stovkami tisíc, nepřeplácí je. Měli vyhlídnuto řadu fajnových hráčů. I van Burena a Karabce. Ale prý se radši jinde poperou o místo a budou třeba sedět na lavičce, ale asi za větší peníze."

Po prvních kolech by ještě mohla Dukla ulovit nějaké posily z týmů, v nichž se nevejdou hráči do sestavy. "Po prvních čtyřech kolech by potřebovala Dukla někoho ulovit. Teď hraje s Bohemkou, která je podle mě s Libercem černým koněm soutěže. A to by mohla být druhá porážka doma, pak jede na Spartu a potom je čeká zkušený Jablonec. A Petra Radu odvezou do blázince. Já ho vždycky uklidňuju, že je to jenom sport," vrací se s úsměvem ke kouči Dukly a svému bývalému spoluhráči a dlouholetému příteli.

Krátká pauza není problém

Pauza mezi sezonami byla hlavně pro reprezentanty tentokrát kvůli Euru hodně krátká, ale fotbalista, který má v tuzemské lize odkopáno 321 zápasů a 55 v reprezentaci, to vidí trochu jinak.

"Byla krátká, ale zeptejte se jakéhokoliv fotbalisty, jestli chce hrát první kolo – nikdo neřekne, že hrát nechce. Když pak ve Slovácku šli na hřiště dvacet minut před koncem, tak než se rozdýchají, je konec. Nač je šetřit, vždyť Chorý stál sto milionů a není z marcipánu. Ztratili dva body, i když v prvním kole, ale je to ztráta, jako když je ztratít kolo před koncem. Já tu psychologií realizačních týmů někdy nechápu," dodává rozčileně.

VAR se musí zrychlit

Polemiku také vyvolalo opět posuzování situací pomocí videa a nové kalibrované čáry, což posuzují rozhodčí u obrazovek v Praze na Brumlovce a trvá to dlooouuuhhhooo.

"Já to zažil na Julisce, když se posuzoval gól Dukly na 1:3 – lidi pískali. To nebylo dlouhé – to bylo předlouhé a hrozně protivné. Lidi chtěli odejít. Myslím si, že některým věcem by se dalo přejít, není to sice případ zkoumání ofsajdu, ale je třeba, aby ta hra byla plynulá. Jsem zvědavý, až tohle bude v zimě a budou tam hráči stát pět minut. Franta Štambachr (bývalý reprezentant a Vízkův spoluhráč z Dukly) tam seděl se mnou a říkal: Já jdu domů, tohle je na mě moc. A to nebyl jediný případ. Jsem z toho VARu rozmrzelý, je to ostuda. To se musí zrychlit. Začalo to zase tak, jak to skončilo. Pak je z toho fraška."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články