Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Je otázka, jestli Plzeň a Sparta dokážou naskočit do slávistického rychlíku, říká Lička

Ve fotbalové lize se sice ještě bude hrát o poslední místo pro Evropskou ligu a baráž o dvě místa v příštím ročníku, ale jinak je o všem podstatném už rozhodnuto. První sezonu s nadstavbovým závěrem zhodnotil pro ctsport.cz Verner Lička. Bývalý reprezentant i funkcionář nyní ve FAČR vede trenérsko-metodický úsek a jeho přehled o domácím fotbale je komplexní.

Verner Lička
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Zkušený trenér přiznal, že jej nic výrazně nepřekvapilo. "Ale opět mě zklamala Sparta, přitom český fotbal potřebuje špičkové týmy," konstatoval Lička. Za velké oživení tuzemského fotbalu naopak považuje vzestup Slavie. "Je to krok blíž ke světovým trendům," vysvětluje.

"Dělají to dobře. Já to hodnotím hlavně z pohledu trenéra, že se snaží změnit pohodlný český fotbal, což je pro nás všechny ostatní příklad. Je vidět, že i tady se dá hrát náročný fotbal a že to není problém hráčů, ale nás trenérů – mít k tomu odvahu a schopnosti. Slavia nasadila rychlost a bude otázka, jestli hlavně Sparta a Plzeň dokážou do toho rychlíku naskočit," zhodnotil nového mistra.

Vyzdvihl i druhou Plzeň, která se marně snažila obhájit titul. "Získat tolik bodů a neobhájit titul, to naštve. Dal bych jí medaili za statečnost," dodal s úsměvem s tím, že všichni čekají, kdy plzeňský celek půjde výkonnostně dolů, ale on se stále drží. "Ale cítím, že se tam musí něco změnit, aby tu úroveň ustála i dál. V tom je čeká dost práce," řekl Lička.

Pochválil také čtvrtý Jablonec. "Dokázal skloubit ligu i Evropskou ligu, což se týmům, které nejsou zvyklé hrát pravidelně v Evropě, často nedaří. A v jejich hře jsou vidět prvky současného moderního fotbalu," vysvětloval svůj pohled na severočeský celek.

Ocenil i pokrok Baníku, který se v minulém ročníku zachránil na poslední chvíli a teď skončil pátý. "S příchodem Boba Páníka se to tam hodně zvedlo. Baník měl sice v jarní části některé negativní věci, ale řekl bych, že v rámci možností tohoto kádru, to byl velice pozitivní rok."

Pak se Lička zastavil i nad opačným pólem tabulky, kde skončila poslední Dukla. "Ta si o sestup už nějakým způsobem říkala. Jestli je to víc sportovní nebo finanční problém, to nevím. Ale konkurovat v pražském prostředí Spartě, Slavii a Bohemce není snadné," vyjádřil se k sestupu týmu se slavnou tradicí. "Ale překvapilo mě, jak lehce a bezbolestně vyklidila pozici," dodal. "Přitom měla vždycky svůj styl, dokázala přitahovat mladé hráče, a pak je prodávat dál..."

Nadstavbová část podle šéfa českých koučů hlavně zvýšila počet náročných zápasů. "To splnilo účel. Ale mezi první šestkou byly velké rozdíly, takže vlastně kromě zápasu Slavia – Plzeň nebylo o co hrát. To ale není chyba systému. A kdyby o titul bojovala třeba první čtyři mužstva, tak by se to určitě projevilo i na návštěvách," uzavřel Lička.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články