Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Jak Straka zachraňuje Karvinou. Musím z těch kluků vytáhnout maximum, velí

Když v polovině března přišel do Karviné, aby tápající klub pomohl udržet v lize, pro mnoho fanoušků to takové překvapení nebylo. František Straka je rozený specialista na záchranářské práce a na jedné takové teď začal pracovat. Nejdůležitější je podle něj pokora. Od ní se odráží vše ostatní. Straka věří, že právě pokora bude jedním ze základních kamenů záchranné akce. Utkání Karviná - Baník Ostrava sledujte v přímém přenosu od 17:40 na ČT2.

Je nám líto, video expirovalo.
Kouč Karviné Straka: Základem je pokora

Straka nahradil na lavičce Norberta Hrnčára. Před dvěma týdny byla Karviná předposlední, jenže poté, co na pražské Julisce prohrála s Duklou 1:2, má nejméně bodů ze všech ligových klubů.

Povytáhnout klub na více než sedmnáct bodů, to je nyní hlavním úkolem šedesátiletého harcovníka, kterému řada lidí neřekne jinak než Franz. On sám o sobě často hovořívá ve třetí osobě. Někteří mu nemohou přijít na jméno, jiní naopak obdivují jeho energii.

"Jsem takový, jaký jsem. Měnit se vůbec nebudu, a jestli mě někdo nenávidí, nebo mě má rád, to k tomu řemeslu patří a vůbec se tím nezabývám. Každý je rozdílný. Někdo je spíš introvert, někdo extrovert. Já jsem ten typ, který dává rád navenek emoce, protože mi to není jedno. Tím, jak se vyjadřuju, tak to zároveň i cítím," říká bývalý reprezentační trenér.

V posledních letech působil doslova po celém světě: na Slovensku, v Německu, Polsku, Rakousku, Řecku, Austrálii, Egyptě či Libanonu. A jak tvrdí, každá štace mu dala něco jiného.

František Straka
zdroj: ČT sport

"Každý z nás se vyvíjí, má perspektivu a já potkal lidi z různých koutů světa. Každá země mi něco dala po negativní i pozitivní stránce. Strach jsem nikdy neměl. V Libanonu i Ománu je o vás postaráno," vypráví někdejší reprezentant Straka.

V nejvyšší soutěži svého času udržel Viktorii Plzeň, České Budějovice či Příbram. Fotbalisty Sparty dotáhl do Ligy mistrů. "Hřeje mě, že jsem dokázal pomoct v kritických situacích," říká bývalý trenér Slavie.

Český fotbal nepřestal sledovat ani v dalekých krajích. Tuzemská kopaná podle něj udělala pokrok a dál na něm pracuje.

"Pomalinku se nastartoval po určité stagnaci někam jinam. Bylo to o dvou klubech, teď tu máme kvalitní celky, které se dokáží dostat na úplnou špičku," tvrdí Straka, kterého v pátek čeká doma těžký soupeř v podobě Ostravy. A zcela jistě taky "plný dům".

Utkání Dukla - Karviná
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Nyní stojí před Strakou další nelehký úkol. Udržet v lize Karvinou, která je v nejvyšší soutěži teprve třetím rokem. Má ale výborné zázemí a útulný nový stadion. "Jde o to vytáhnout z kluků maximum. Z výkonnosti, nadšení, elánu, fyzického potenciálu udělat, aby se hrála první liga dál."

Do Karviné podle svých slov zamířil s jasným přesvědčením. "Je to určité klišé, odkud Karviná je. Je to vaše práce, musíte si jí vážit. Když vidím podmínky k trénování, nikdo nemůže říct ani Ň. Aby mi někdo říkal, že jdu do Karviné, to neberu. Pokora je základ číslo jedna."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články