Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Jablonec odstartoval přípravu s Puškáčem a Fortelným, obměněná Olomouc bude spoléhat na Klimenta

Kádr Jablonce posílil útočník David Puškáč, kterému skončila smlouva v Bohemians 1905. Na severu Čech by měl nově působit také záložník Jan Fortelný. Pětadvacetiletý hráč Sparty začal s mužstvem letní přípravu a kluby dolaďují jeho hostování. Přípravu zahájila už včera i Sigma Olomouc, která vstupuje do nové sezony s kompletně obměněným realizačním týmem v čele s Tomášem Janotkou. Nové spoluhráče poznal bývalý plzeňský útočník Jan Kliment nebo Michal Leibl, kterému skončila smlouva v Hradci Králové. 

Trenér Jablonce Luboš Kozel
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Že má Puškáč po sezoně namířeno z Ďolíčku do Jablonce, potvrdil už v zimě trenér Bohemians 1905 Jaroslav Veselý. Jednatřicetiletý útočník na jaře za Pražany v lize neskóroval a nepatřil do základní sestavy. Bývalý hráč Opavy má v nejvyšší soutěži na kontě 134 startů a 27 branek.

Další posilou týmu nového jabloneckého trenéra Luboše Kozla by se měl brzy stát Fortelný. Ofenzivněji laděný záložník se znovu neprosadil do sparťanského mužstva a opět míří na hostování. V posledním roce a půl ho Letenští zapůjčili do Olomouce. Hostování ze Sparty by si měl v Jablonci prodloužit levý bek či záložník Matěj Polidar.

V severočeském celku po vypršení smlouvy končí zkušený záložník Houska, který už na jaře nepatřil do základní sestavy. Po vypršení hostování odešel také defenzivní univerzál Filip Souček a veterán Tomáš Hübschman ukončil profesionální kariéru. Opustit Jablonec by měl útočník Matěj Náprstek, naopak s klíčovým záložníkem Milošem Kratochvílem klub jedná o pokračování.

Severočeši uplatnili opci na Sebastiana Nebylu a slovenského záložníka po jarním hostování získali natrvalo. Po hostování se do Jablonce vrátil obránce Adrián Slávik. Útočník Jan Chramosta a záložník Michal Černák se po zranění budou v úvodu přípravy chystat individuálně.

Sigma začala s novým realizačním týmem i s posilou Klimentem

S kompletně obměněným realizačním týmem v čele s Tomášem Janotkou zahájili včera přípravu na ligový ročník fotbalisté Sigmy Olomouc. Asistenty budou Ivo Gregovský s Michalem Vepřekem, gólmany bude mít na starosti Oto Novák. Nový trenér, který pracuje na přestavbě týmu, má s Hanáky za cíl opět bojovat o pohárové příčky. 

Stejná meta stála na jaře před týmem, který vedli nejprve Václav Jílek a po něm Jiří Saňák, ale ambice nenaplnili. Olomouc vypadla v prvním kole play-off skupiny o Evropu a taktovky se ujal dvaačtyřicetiletý Janotka, oceněný Ligovou fotbalovou asociací jako nejlepší trenér druholigové sezony, který rezervu Sigmy dovedl ke druhé příčce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sigma Olomouc začala přípravu i s Janem Klimentem

Janotka měl na včerejším zahájení přípravy k dispozici 28 hráčů včetně čtyř brankářů. V rekonvalescenci jsou stále Lukáš Vraštil, Antonín Růsek a také nová posila Michal Leibl, kterému v Hradci Králové skončila smlouva.

Nové spoluhráče už poznal i útočník Jan Kliment, který přišel jako volný hráč z Plzně. "Honza je typ útočníka, kterého tady potřebujeme. Má zkušenosti a věřím, že přinese svěží vítr do naší ofenzivy," řekl Janotka.

Oproti minulé sezoně už v mužstvu nefigurují Filip Novák a Jan Fortelný. "S Filipem Novákem to bylo od začátku tak, že si přál vyzkoušet ještě další zahraniční angažmá. Proto jsme byli dohodnutí do konce sezony. Honzovi Fortelnému skončilo hostování," uvedl manažer klubu Ladislav Minář.

Na hostování na Slovensko do Komárna půjde brankář Jakub Trefil. Dalším hráčem, který má svolení hledat si angažmá, je Denis Ventúra.

V přípravě bude Janotka testovat i řadu mladých hráčů z B týmu, s kterým na jaře vystoupal až na druhé místo druhé ligy. "Nedostanou nic zadarmo, musí se ukázat, protože rozdíl mezi první a druhou ligou je extrémní," poznamenal kouč a bývalý hráč Olomouce, se kterou získal v roce 2012 domácí pohár i Superpohár.

Už v pátek zamíří Sigma na týdenní soustředění do polské Opalenice, kde odehraje první dva přípravné duely, nejprve s Pogonem Štětín a poté s tamním mistrem Jagiellonií Bialystok. Po návratu čekají mužstvo dva zápasy v nedalekých lázních Slatinice s Trenčínem a Žilinou. Generálku na ligu odehraje Olomouc v Krakově proti Cracovii v sobotu 13. července, nadcházející víkend už se rozehraje nový ročník. Program bude známý 20. června.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články