Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Horváth: Ultimátum nebylo a do Plzně bych jednou rád šel, teď ale zachraňuji Příbram

Vstává po šesté, v sedm už sedí v autě a míří do Příbrami. Pavel Horváth při své první prvoligové štaci na postu hlavního kouče připravuje předposlední tým fotbalové ligy na boj o záchranu. "Trénink začíná před jedenáctou, chci tam být v čas a mít na to klid," vysvětluje bývalý fotbalový reprezentant s milimetrově přesnou přihrávkou, proč vyráží z vesnice za Prahou vždycky tak časně. V rozhovoru pro web ČT sport reagoval i na podzimní možnost vyhazovu a jak by naložil s případnou nabídkou z Plzně.

Fotbal v zimě moc nemusí, radši by hrál v létě bez pauzy, ale smířil se s tím. "Nedá se nic dělat. Těžké je to, že devadesát procent času strávíme na umělé trávě a z ní je to na tu přírodní velký skok. Nejen při práci s míčem, ale i v pohybu... A tak jen doufám, že kvůli tomu hráči nebudou mít zdravotní problémy, protože tělo na změny povrchu může reagovat různě," popisuje, co zná z praxe.

Pauza byla tentokrát hodně krátká. "Skončili jsme až 21. prosince. Kluci měli týden volno, pak už individuální běhání. A vzhledem k tomu, že neměli volno ani v létě, tak už je to hodně dlouhé," vysvětluje Horváth a věří, že únavu a přechody na různé a někdy i ne moc kvalitní povrchy přečkají bez zdravotních problémů. "Zatím to musím zaklepat, teď jsme komplet zdraví," libuje si.

Trávníky nejspíš dostanou v soutěži, která začíná už v pátek, hodně zabrat. "U nás teď hřiště roztává," vysvětluje příbramský kouč. "Pustili vyhřívání a uvidíme. Nemůžeme na tom ale moc hrát. Čtyřikrát v týdnu trénujeme na umělce a jednou lehce na trávě, abychom si oživili ten pohyb a míč. Pak na ní odehrát zápas a hotovo," popisuje zimní realitu ligových fotbalistů.

Jediná posila z Vyšehradu

Příbram se chystá do bojů o záchranu s jedinou posilou, kterou je jednatřicetiletý útočník z Vyšehradu Tomáš Dočekal, který dosud odehrál v lize jen deset zápasů. "Odešel Dušan Pinc, který byl podobným typem hráče – vysoký útočník –, a k mání byl Tomáš, tak jsme po něm sáhli," popisuje příchod nové posily.

S dalšími příchody nepočítá. "Bavili jsme se sice i o dalších hráčích, ale jednak na to nebyl úplně čas a jednak finanční situace není ideální, tak jsme se rozhodli pro tuhle cestu," vysvětlil důvody malých změn v příbramském kádru.

Z týmů na chvostu tabulky přitom stejně nepatrně posílila jen Zbrojovka Brno, zatímco poslední Opava přivedla šest hráčů a Mladá Boleslav taky nezahálela... Tohle Horváth samozřejmě sleduje.

"Každý klub je v jiné situaci a my jsme v téhle, takže máme tým pohromadě a věřím, že jsme schopni se o záchranu poprat," říká a snaží se hledat na tom i nějaké klady. "Soupeřům zase může trvat dlouho, než si jejich hra sedne," dodává s úsměvem. "Ale hlavně bude záležet na tom, jak se teď každý z těch týmů semkne a jak mu to bude fungovat."

Hlavně že můžeme chodit do práce

Chlapík známý žertíky a dobrou náladou nemá problém udržet v týmu bojovného ducha i v době, kdy na jedné straně hrozí covid a na druhé sestup do druhé ligy. Ovšem sám říká, že to ani není moc nutné.

"V téhle době můžeme být šťastní, že máme možnost chodit do práce, což teď každý nemá. Takže to nemusím s motivováním hráčů nijak přehánět a vidím, že si užíváme každý trénink. Je vidět, že to kluky baví," popisuje výhody profesionálních sportovců v koronavirovém období.

V boji o záchranu se nehodlá soustředit jen na zápasy s týmy, které jsou podobně namočené. "Už jsme dokázali, že jsme schopní potrápit i silné mančafty, asi kromě Sparty, Slavie i Plzně, která sice na tom není bodově dobře, ale kvalitou kádru určitě. Takže se chceme prát o body se všemi celky," popisuje jednoduchou strategii.

Žádné ultimátum nebylo

Na podzim Příbram byla dlouho poslední a bez vítězství, pak ale přišla série čtyř zápasů, v nichž Horváthův tým bodoval a dva vyhrál, a začalo svítat na lepší časy. "Hlavně ta dvě vítězství jsou ve tříbodovém systému hodně důležitá. Čekali jsme na ně hodně dlouho, ale já jsem pořád věřil, že jsme schopní vyhrávat. Tomu věřím pořád a makáme na tom," dodává populární Horvi.

Před čtyřzápasovou sérií, v níž Příbram bodovala, se hodně psalo o tom, že mladý kouč má od vedení nůž na krku – body, nebo konec... "Fakt jsme se o tom vůbec nebavili. Možná že se pánové Starkové (majitel klubu a jeho syn) mezi sebou bavili o tom, že skončím, ale já jsem bodové ani jiné ultimátum neměl," vrací se k podzimu.

Horváth se vrátil k podzimní části ligy také z pohledu Plzně, kterou před časem společně s trenérem Pavlem Vrbou ještě jako hráč přivedl tam, kde nyní je, ale v poslední době se zdá, že Viktoria ztrácí sílu a trenér Adrian Gula byl v závěru roku na pokraji odvolání. Tehdy se spekulovalo o jeho možných následovnících a právě Horváth by mohl být jednou z možností.

"Žádnou nabídku jsem nedostal," říká příbramský kouč jasně. "Ale samozřejmě je Plzeň jedním z týmů, kam bych určitě rád někdy šel, jenže teď jsem v Příbrami a budu dělat všechno pro to, abych jí v jakékoliv funkci pomohl k záchraně," ukončil rozhovor.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články