Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

GLOSA: Fotbalové bylo nebylo mělo v Ďolíčku k pohádce daleko

Fotbalové prostředí na našich stadionech má k pohádce daleko, ale přesto nám do něho trochu z pohádkového světa proniklo. To známé: bylo nebylo (ne)bylo totiž k vidění za sedmero křižovatkami a sedmero přechody v pražském Ďolíčku, kde si fanoušci mohli chvíli skutečně připadat jako v neskutečném světě kouzel. Bohemka pár vteřin vedla 1:0 a vzápětí 0:1 prohrávala...?

Sudí Pavel Královec
zdroj: ČTK autor: Vlastimil Vacek

Modří (v tomto případě zeleno a červenobílí) už vědí, ale pro ty, jež netuší o čem je řeč, nastalo tohle: Čaroděj videorozhodčí hlídal pravidla až do té míry, že z toho byla mystifikace jako hrom. Fanoušci i hráči Bohemians byli pěkně přejetí. Nejdřív se od listopadu konečně dočkali na vlastním stadionu v lize gólu v brance soupeře a nutno říct, že po krásné akci, ale pak se nestačili divit.

Sudí Královec se zachoval správně, když se vrátil k videu a zpětně posoudil zákrok Krcha na Masopusta ve vápně Bohemky jako penaltový. S přispěním systému VAR vrátil děj zpátky, hru restartoval a bylo nebylo. Královec po zápase tvrdil, že sice chápe rozčarování fanoušků, že je to nešťastná situace, ale že jednal přesně podle toho, jak chce FIFA podobné situace rozhodovat.

"Kdybych akci nenechal dojet do konce, třeba by šli tři hráči Bohemians na branku, a já bych pak zjistil, že se ve vápně Bohemky nic nestalo, bylo by to špatně," řekl. Co dodat? Logiku to rozhodně má.

Rozhořčený kouč zhrzeného týmu Hašek měl ale jiný názor. "Po zápase jsem četl citaci pana Hrubeše, který měl systém VAR ještě nedávno na starost, kde se jasně říká, že situace by měla být hned přerušena. Takhle si z nás rozhodčí udělal p...(íp)," konstatoval popuzeně. I to nepostrádá logiku.

Pro slávisty to byla pohádka, pro bohemáky horor. Domácí celek byl pod tlakem lepšího souseda z Vršovic a k tomu měl v hlavě pocit křivdy, přišel o krásný gól, naopak inkasoval z penalty a do půle dostal ještě nášup – do konce pak další (0:3).

Zavedení videa má usnadňovat rozhodčím posuzování sporných situací – vyčistit fotbal a možnost lidské chyby omezit na minimum. Jenže faktor člověk tu zůstává a ten, kdo rozhoduje, je on. Také posouzení faulu Krcha na Masopusta bylo na něm. I když podle všeho sudí to naživo jako faul původně neviděl, i když - vidět to bylo.

Člověk tak zůstává ve fotbale dál důležitý. Bohudík. Výklad pravidel však, jak je vidno, může být různý. A bylo by na místě po podobných případech učesat pravidla do podoby, kterou už by si neodkázal vyložit jinak ani mistr v tomto oboru - prezident Zeman. Ten se však zajímá hlavně o ústavu, takže tady si bude muset fotbal pomoci sám. A měl by to udělat rychle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články