Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Faktor Hoftych, faktor Beran. Pešek chválí Liberec a vyhlíží poháry i vytouženou dovolenou

Liberec splnil předsevzatý cíl a poté, co neuspěl ve finále domácího poháru proti Spartě (2:1), si dvěma góly proti Mladé Boleslavi zajistil účast v 2. předkole Evropské ligy. Velký podíl na tom měl trefou i Jakub Pešek, který kolegiálně chválil hlavně ostatní členy týmu. Mladíčkem Michalem Beranem počínaje a koučem Pavlem Hoftychem konče.

Sedmadvacetiletý Pešek strávil dlouhý čas ve Spartě, kde si ho v roce 2014 vzal Vítězslav Lavička i pod křídla A-týmu.

"Byl jsem mladej. Dostal jsem od něj šanci," vzpomíná ofenzivní záložník v rozhovoru pro ČT sport na utkání proti Slovácku, kde naskočil na poslední zhruba minutu.

"A tu jsem si strašně užil. Přidal jsem ještě nějaké pohárové zápasy a vzpomínám na to rád. Byly to pro mě velké zkušenosti," dodává.

Po třech letech v Českých Budějovicích se přesunul na sever Čech, kam před sezonou přišel Pavel Hoftych. Jeho angažmá však bylo na hraně. Pokud by Liberec nezvládl utkání v Karviné, někdejší generální manažer Trnavy by se téměř stoprocentně musel poroučet.

"Byl to určitě zlomový zápas sezony. Začátek ligy jsme nechytili, měli jsme čtyři prohry, v Karviné jsme potřebovali zvítězit. Ubojovali jsme výsledek 1:0 a mně se tam povedlo vstřelit branku," líčí ofenzivní záložník.

FOTBAL FOKUS PODCAST: Je Hoftych nejlepším trenérem sezony?

Liberec těžko skousával neúspěch ve finále poháru proti Spartě a chuť si tak chtěl spravit alespoň s vítězem pohárové skupiny, tedy Mladou Boleslaví. Vidina předkola Evropské ligy je totiž logicky extrémně lákavá.

Boleslav sice v duelu nějaké šance měla, jenže Liberec po hodině hry z rychlého brejku udeřil. Po Malinského přihrávce vysunul Beran kolmicí právě Peška, který obešel Šedu a poslal míč do prázdné branky.

"První věc jsem si hlavně hlídal ofsajd, třikrát předtím mi ho rozhodčí mávnul. Bery to tam krásně prohodil a první myšlenka byla, že to vystřelím, ale pak jsem se podíval na gólmana, udělal jsem kličku a vyšlo to. Jsem šťastnej, že to tak dopadlo. Čekali jsme na tyhle šance a věděli, že přijdou. Pak to bylo o tom, zda to proměníme, a jedna z nich přišla," popisuje Pešek.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

V této ligové sezoně se trefil posedmé a za gól proti Boleslavi může vděčit devatenáctiletému Beranovi. "Je to fakt talent. Je to strašně pokorný a pracovitý fotbalista," chválí zkušenější spoluhráč.

"Na stadionu je od rána do večera, maká na sobě, pomohlo mu, že nabral sílu, nohy má trochu větší. Když jsem ho viděl poprvý, měl hubený nožičky. Teď zesílil, chodí do soubojů, pomáhá nám, má fotbalové myšlenky, hodně se naučil od Baluty, těží z toho a doufám, že se mu bude dařit," říká Pešek.

Právě Baluta je jedním z fotbalistů, kteří by měli Slovan opustit. U rumunského záložníka se spekuluje o zájmu Legie Varšava, z Liberce by měli do Slavie odejít Kuchta a Malinský.

Obrovskou měrou se na úspěchu tradičně výprodejového Liberce podílel i trenér Hoftych. "Je zkušený, lidský, férový a náročný. Když přišel, měl jsem problém s tréninkovými dávkami, sžíval jsem se s tím. Ale to právě vedlo k úspěchu. Byli jsme připravení, a jak jsme měli program v rychlém sledu, zvládali jsme to skvěle. Více se běhá, bojuje."

Po extrémně náročném ligovém závěru se Pešek velice těší na dovolenou. "Potřebuju to fakt hodně. Tahle sezona byla fakt nejnáročnější ze všech, byla prostě specifická. Máme čtrnáct dní dovolenou, využiju každý den. Za chvíli se zase sejdeme, ale těším se moc."

Ví, že z kádru plno hráčů odejde, ale o řadě potenciálně příchozích se již čile spekuluje. Pod Ještěd by mohli třeba z Edenu přijít útočník Jusúf či záložník Hušbauer, který se vrací z hostování z Drážďan.

"Jsme hrozně mladej tým a bude to velká zkušenost pro mladší kluky. Doufám, že dojdeme daleko nebo že se někam podíváme," vyhlíží Pešek účast ve 2. předkole Evropské ligy.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články