Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dukla se potápí, ale Bittengel odmítá, že by už rezignovala: Dokud je šance, budeme se prát

Vypadalo to, že už i trenér Roman Skuhravý zlomil nad svým týmem prvoligovou hůl. Dukla, historicky nejcennější český celek ve fotbalovém světě, nejspíš skončí ve druhé lize. Celek, který strašil soupeře s fotbalisty jako Josef Masopust, Svatopluk Pluskal, Ivo Viktor, Ladislav Vízek, Jan Fiala a řadou dalších, se trápí. Pět kol před koncem ligy je Dukla poslední a čeká ji boj v šestičlenné skupině o udržení. K záchraně před přímým sešupem do druhé ligy postrádá devět bodů na předposlední Karvinou a třináct na únik z baráže, tedy na třináctou příčku.

Zlínský Tomáš Poznar se raduje z gólu v síti Dukly
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Kouč Skuhravý přišel na podzim s cílem Duklu zachránit a dlouhodobě rozvíjet hráče. To první se mu nepodařilo, to druhé…? Stále však sází na kombinační způsob hry, který mu na jaře přinesl z jedenácti zápasů jen pět bodů. Nicméně tvrdí, že je to pro Duklu jediná cesta.

"Samozřejmě můžete zvolit cestu jako Karviná - zachránit se a příští rok se zachraňovat znova. Anebo jednou začnete něco budovat, aby to mělo dlouhodobější trend a nějaký smysl. My se rozhodli pro druhou možnost," řekl čtyřiačtyřicetiletý trenér, který už sestup víceméně bere jako realitu.

"Ve hře je patnáct bodů a budeme chtít v každém utkání uspět, ale nejsem naivní. Ztráta se v této chvíli rovná sestupu," řekl muž, jenž odpovědnost bere na sebe. I po případném sestupu chce u týmu zůstat a věří, že má podporu vedení.

Bittengel: Skuhravý má důvěru

Sportovní ředitel klubu a bývalý reprezentant Günter Bittengel potvrdil, že Skuhravý podporu sportovního úseku má. "Na posledním jednání s ním mu ji vyjádřil i pro případ sestupu také majitel pan Paukner a já věřím, že to trvá," konstatoval muž, který také patřil k oporám Dukly. Nicméně potvrdil, že Dukla nic nepodcení a pokusí se o malý zázrak. "Budeme bojovat. Roman to spíš myslel tak, že může dát šanci i talentovaným mladým klukům, ale dokud nějaká naděje je, budeme se o ni prát."

Fiala: Zaspalo se při doplňování kádru

I bývalý kapitán reprezentace Československa a nyní člen realizačního týmu u reprezentační sedmnáctky Jan Fiala, který patřil dlouho k oporám dejvického celku, je přesvědčený, že bojovat je třeba, dokud se naskýtá i sebemenší šance.

Bývalý technický stoper přiznává, že je mu ze situace Dukly smutno. "Teď bude hodně záležet, jak se k tomu postaví majitel, jaké má záměry," říká. Příčiny vidí jasně: "Myslím, že se zaspalo při vhodném doplňování kádru. Nehrají špatný fotbal, docela dobře se na to dívá, i když někteří kluci na to asi nemají, ale co je to platné, když hrají jen mezi šestnáctkami, v nichž se zápasy rozhodují," dodává s tím, že v týmu je jediný klasický útočník Hadaščok a Holenda byl dlouho zraněný. "To je jedno s druhým..."

Fiala ale připouští i možnost, že jsou v Dukle už se sestupem smíření a chtějí budovat nový celek, s nímž by měli postoupit. "Pak by to bylo taky dobře, ale je třeba postoupit v co nejkratší době. Záleží, jak se k tomu postaví hlavně majitel. On je ale Duklák a čestný chlap, a pokud by nesehnal někoho, kdo by se o Duklu nějakým způsobem postaral, tak ji padnout nenechá," věří Fiala, ale hned dodává: "Ale člověk nikdy neví."

Vízek: Hrají naivně jako dorostenci

Další legenda klubu, Ladislav Vízek, je s výroky trenéra Skuhravého hrubě nespokojený. "Je to hloupost, jsem z toho rozčarovaný, vždycky je základ soutěž udržet. Protože druhá liga je hodně těžká a je v ní tak šest týmů, které chtějí postoupit. Za rok třeba Hradec, Brno, Karviná… a přímo jde jen jeden," vypočítává bývalý vytříbený technik negativa sestupu.

"S bývalými internacionály Dukly jsme si říkali, že to chce hru zjednodušit. Hrají naivně jako dorostenci. Takhle to o záchranu nejde. A mám pocit, že si to poslední dobou mysleli i někteří hráči," zakončil Vízek svůj pohled na situaci v týmu svého srdce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články