Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Dobrá parta dělá výsledky, říká Panenka k Bohemians. Zůstává ale na zemi

Loni hráli o záchranu, nyní jsou po jedenácti kolech první ligy čtvrtí. Fotbalisté Bohemians 1905 proslulí svojí fanouškovskou základnou však vozí body hlavně ze soupeřových stadionů, zatímco ve svém Ďolíčku uhráli dosud jen dva body. Nejslavnější nositel zelenobílého dresu v historii a nyní čestný předseda klubu Antonín Panenka je spokojený: "Je to vstup snů," říká k úvodu ligy, po němž je úspěšnější jen silná trojka Plzeň, Slavia a Sparta.

Bohemians
zdroj: ČTK autor: CPA

"I pro mě je to velké překvapení, přitom venku jsme poslední dvě sezony nepředváděli moc dobré výkony, připadalo mi to takové ustrašené, spíš se bránilo," vzpomíná bývalý slavný záložník, který má zlato a bronz z mistrovství Evropy.

"Po prvním zápase v Jablonci, kde se výhra nečekala, si ti kluci začali víc věřit. Poctivě trénují a už delší dobu hrají spolu. Každý ví, co ten druhý udělá. Je tam správná atmosféra a dobrá parta dělá ty výsledky," hledá recept na úspěch ve stylu: za málo peněz, hodně muziky.

"Hlavně předvedená hra mě těší – tolik gólů Bohemka nikdy nedávala," říká autor jedné z nejslavnějších penalt fotbalové historie a prominentní střelec přímých kopů.

I legenda týmu z pražských Vršovic se pozastavuje nad tím, že "zelenobílá síla" funguje lépe na stadionech soupeřů než doma, ale upozorňuje na to, že i když doma uhrála Bohemka jen dva body, mohlo jich být klidně víc. "S Hradcem i s Budějovicemi jsme doma prohráli nešťastně, ty zápasy by si zasloužily minimálně remízu," vzpomíná. "Je vidět, že ti kluci chtějí hrát a vyhrávat," dodává spokojeně.

Přitom žádné velké změny v létě v kádru nenastaly. "Bohemka nemůže kupovat renomované hráče. Tam je to založené na dobrém přístupu a atmosféře v mančaftu i v kabině," říká jasně člen Klubu ligových kanonýrů.

Jestli jde ale o svítání na lepší časy, nebo spíš o život nad poměry klubu, zatím nechce nejlepší fotbalista bývalého Československa roku 1980 soudit.

"To se může zhodnotit až po nějakém čase, ale rozehrané je to velmi dobře, což nebývalo. I když pamatuji, tuším šest let zpátky, kdy jsme byli po jedenácti kolech dokonce druzí a pak se sestoupilo. Takže bych byl radši hodně opatrný," nepodléhá Panenka předčasnému nadšení (Bohemka sestoupila naposledy před 10 lety a tehdy byla po 11 kolech šestá, ale po 5. kole druhá - poznámka autora).

Ani sny o evropských pohárech zatím Panenka nemá. "Tabulka je hodně vyrovnaná a stačí dva špatné zápasy a z horního patra tabulky spadnete do dolního," konstatuje věcně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články